Stok FotoğrafçılığıTüyolarYan Slider

Stok Fotoğrafçılığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – SSS

Spread the love

Stok fotoğrafçılığı ile ilgili Twitter’dan birçok kişiye yardımcı olmaya çalışıyorum. Bazen benzer soruların tekrar tekrar sorulmasından dolayı bana sorulan en sık 12 soruyu ve cevaplarını bir yazıda toplamaya karar verdim. Stok fotoğrafçılığı hakkında sıkça sorulan sorular yazım ile hem daha fazla kişiye ulaşmak hem de bir sorunun cevabını arayan kişilerin kafasındaki muhtemel diğer soru işaretlerini de gidermeyi hedefliyorum. O zaman haydi başlayalım.

Not: Eğer Stok Fotoğrafçılığı Hakkında Merak Edilenler başlıklı yazımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Hangi sitelerde satış yapıyorsun?

Çok aktif olarak Shutterstock ve Adobe Stock’ta yer alıyorum. Shutterstock’ta fotoğraf satışı çok olurken komisyon oranı düşüktür. Adobe Stock’ta ise satış daha az olurken komisyon oranı daha fazladır.Diğer stok sitelerinde henüz aktif sayılmam ama siz iStock, Alamy, Dreamstime, Depositphotos’a da göz atabilirsiniz. 123RF’i tavsiye etmem.

Fotoğraflarım çok reddediliyor, ne yapmam lazım?

Reddedilme sebepleri çok çeşitli ama en çok duyduğum odaklama ve gürültü (noise) fazlalığı nedeniyle reddedilenler. Odaklama için fotoğraf sonrası çok yapabileceğiniz bir şey yok ancak doğru odaklama olduğuna eminseniz 4-5 kere yüklemeyi deneyebilirseniz. Bazen arka plan net olsa bile ön taraftaki unsur net değilse o zaman da odaklama sorunu sebebiyle reddedilebiliyor. Bu gibi fotoğraflarda “Selective focused on background” cümlesini açıklama kısmına yazarsanız kabul edilme ihtimali artar.Gürültü sebebiyle ret yiyen fotoğrafları Photoshop’ta Noise Reduction özelliği ile düzenleyebilirsiniz.

Hangi makineyi önerirsin?

Ben 3 sene önce Sony A6000 almıştım. O zamanlar 1,750 – 2000 TL civarı olan makine şu an fiyatını katlamış durumda.

Şu an ise Fujifilm X-S10 kullanıyorum ve çok memnunum. Siz de bütçenize uygun olan Fujifilm modeli ile başlayabilirsiniz. Örnek olarak X-T200’ü verebilirim.

Fotoğraflarımı birçok siteye yükleyebilir miyim?

Eğer sitelere exclusive satış yapacağınızı beyan etmediyseniz, evet. Exclusive ile “Bu fotoğrafı sizden başka hiçbir stok fotoğraf sitesine yüklemeyeceğime ant içerim” demiş oluyorsunuz. Bunu tavsiye etmem. Bunu yapmadığınızda sayısız siteye yükleme yapabilirsiniz. Sınır mınır yok, bam bam bam.

Komisyon oranları neye göre belirleniyor?

0,10 USD, 0,14 USD gibi küçük değerlerde komisyon oranı, fotoğrafı alan kişinin abonelik türüne göre belirleniyor. Bazen tek satışta 30 USD, 68 USD, 84 USD gibi kazançlarınız da olabilir. 500 bin adetten daha fazla basılacak fotoğraflarda, online reklamlarda veya açık havada kullanılacaksa telif sorunu yaşamamak için genişletilmiş lisans ile satın alınır ve bu durumda da fotoğrafın sahibine daha fazla komisyon verilir.

İşlemeleri hangi program ile yapıyorsun?

Ben Adobe Photoshop kullanıyorum. Siz de Adobe Photoshop veya Adobe Lightroom kullanabilirsiniz. Bu ikisine ilk başta ücret ödemek istemiyorsanız, ben kullanmadım ancak çevremden iş gördüğünü duyduğum Photopea’yı kullanabilirsiniz.

Photoshop bilmem şart mı?

Keyif almak için veya öylesine yükleme yapıyorsanız gerek yok ama bu işten ileride iyi kazançlar elde etmek istiyorsanız kesinlikle evet. Renk, kontrast, keskinlik ve ışık ayarı; gürültü giderme; logo ve marka isimlerini silme gibi birçok nedenden dolayı Photoshop bilmeniz gerekiyor. Çok satan fotoğrafların işlenmiş fotoğraflar olduğunu ve sizin işlenmemiş fotoğrafınızın, diğerlerinin yanında çok fazla şansı olmayacağını göz önünde bulundurmalısınız.

Ne tür fotoğraflar daha çok satılıyor?

Buna bu yazıda cevap vermek yerine kapsamlı bir şekilde değindiğim “Stok Fotoğrafçılığında Hangi Fotoğraflar Çok Satar?” başlıklı şu yazımın size yardımcı olacağını düşünüyorum.

Model çekimlerinde izin almak gerekiyor mu?

Ticari olarak yükleyecekseniz evet. Önceden model izninin çıktısını almanız gerekiyordu ancak artık dijital izin formu seçeneği de eklendi. Çektiğiniz kişinin mail adresini kullanarak çok kolay bir şekilde dijital model izin formu oluşturabilirsiniz.Model izninin olmadığı modelli çekimleri ticari olarak değil, editoryal olarak yüklemeniz gerekir.

Telefonla çektiğim fotoğrafları da yükleyebilir miyim?

Kaliteli fotoğraf çeken cep telefonlarından çekilen fotoğrafları yükleyebilirsiniz ancak bu fotoğrafların, diğer makinelerle çekilen fotoğrafların yanında çok rekabet şansı olmayacağını göz önünde bulundurmalı ve beklentilerinizi düşük tutmalısınız.

Haziran 2022 eklemesi: Artan fiyatlardan dolayı, telefon ile başlayarak kendinize deneme süresi tanıyabilirsiniz. Sevmeniz ve devam etmeyi düşünmeniz durumunda daha yüksek yatırım yaparak fotoğraf makinesi alabilirsiniz.

Kazancını nasıl alıyorsun?

PayPal’ın yasaklanmasından sonra büyük sorun haline gelen bu durumu Payoneer aracılığıyla aşabilir, kazancınızı çok rahat alabilirsiniz. Bunun için bankadaki TL hesabınızı Payoneer ile eşleştirmeniz yeterli. Sonrasında kazancınızı çekmek istediğinizde Payoneer dolar kazancınızı, o anki dolar kurunun 35-40 kuruş altından (bu tutar da dolar arttıkça artıyor) TL’ye çevirerek hesabınıza gönderiyor.Not: Her sitenin minimum çekim tutarı farklıdır.

Ne kadar kazanırım, kaç fotoğraf yüklemem lazım?

Bu 2 soruyu tek başlıkla birleştirdim ve de en sona sakladım, çünkü cevap vermemeye özen gösterdiğim tek soru bu. Fotoğrafların kalitesine, verilen emeğe, fotoğrafların kategorisine göre o kadar değişen bir durum ki bu, kimseyi yanlış beklentilere sokmamak adına bu soruyu “Bir süre deneyerek görün” şeklinde cevaplandıracağım. 10 bin fotoğraflar 1500 dolar kazanan da var, 150 dolarda kalan da var.


Yazım umarım faydalı olmuştur. Bu yazıdan sonra sıkça karşılaştığım başka sorular da olursa yazıyı güncelleyeceğim. Daha fazla kişiye ulaşması için yazımı paylaşabilir veya Twitter’dan RT edebilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.