SliderStok Fotoğrafçılığı

Yapay Zeka ve Stok Fotoğrafçılığı

Spread the love

 

Yapay zekanın giderek daha çok alanda hayatımıza dahil olmasıyla birlikte doğal olarak stok fotoğraf fotoğrafçılığı yapanların akıllarına çeşitli sorular gelmeye başladı. Riskler ve fırsatlar açısından geleceği görebilmenin kolay olmadığı döneme girdik. Yapay zeka ve stok fotoğrafçılığı kapsamında akıllara gelen bu sorular haliyle bana da epey soruldu. Ben de bildiklerimi ve görüşlerimi bu yazıda topladım. Fazla uzatmadan geçelim sorulara.

Yapay zeka stok fotoğraflığını bitirir mi?

En çok sorulanlardan biri. Konuyla ilgili epey görüş dinledim ancak buna kimsenin net cevabı yok, ki olamaz da zaten. Tarih, yeni çıkan teknolojilerle ilgili taban tabana zıt onlarca tahmin ile dolu.

Benim bu konudaki görüşüm, belirleyici faktörün telif olacağı yönünde. Eğer telif riski varlığını sürdürürse şirketlerin ufak dahi olsa böyle bir riski alacağını düşünmüyorum. Telif konusu yasal temellere oturtulursa o zaman işler yapay zekanın lehine değişebilir. Tabii ki bu da benim tahminimden ibaret.

Yapay zeka ile üretilen görselleri stok sitelerine yükleyebilir miyim?

Evet ama hepsine değil. Shutterstock, Getty Images gibi siteler buna izin vermiyorken Adobe Stock, Dreamstime, Alamy, Freepik gibi siteler izin veriyor.

İzin veren tüm siteler ileride yaşanabilecek olası tüm sorunlarda sorumluluğun size ait olduğunu belirtiyor.

Sen yapay zeka ile fotoğraf üretip yükleme yapıyor musun?

Belki biraz fazla temkinli davranış diyebilirsiniz ancak telif konusu belirli bir temele oturtulmadığı için AI ile görsel oluşturup yükleme yapmıyorum. Bu yaklaşımım yüzünden treni kaçırıyorum belki ama onu da göze aldım zaten.

Fakat eklememde fayda var: Çevremde bu yüklemelere başlayanlar mevcut. Karar sizin.

Stok siteleri yapay zeka sürecine ne şekilde dahil oldular?

Shutterstock her ne kadar yapay zekanın ürettiği görsellerin yüklenmesine izin vermese de ekledikleri araç sayesinde kendi bünyelerindeki görselleri kullanarak üyelerine yapay zeka ile görsel oluşturma imkanı veriyor. Adobe Stock da Beta aşamasındaki ürünü Adobe Firefly üzerinde çalışarak böyle bir entegrasyon planlıyor. 

Shutterstock bu entegrasyon sonucunda AI ile görsel üretirken çalışmalarını kullandığı contributor’lara belirli ödemeler yapıyor. Adobe Stock da Firefly’ı yayına alınca bu tarz ödemeler yapacağını duyurdu.

Canva’nın da böyle bir AI aracı var ve aylık olarak contributor’lara ödeme yapıyor. 

Stok fotoğrafçılığı yaparken yapay zekadan nasıl faydalanabilirim?

Yukarıda bahsettiğim gibi görsel üreterek yapay zekadan faydalanabilirsiniz. Veya anahtar kelime ve açıklama bulma konusunda ChatGPT’yi kullanarak faydalanabilirsiniz. Bununla ilgili bir yazım da mevcut, okumak isterseniz buraya tıklayın.

Yapay zekadan sonra gelirinde bir azalma oldu mu? 

Benim olmadı. Ancak henüz çok taze bir konu olduğu için şu ana kadar gelirimin düşmemesini bir gösterge olarak görmek yanlış olur. Çünkü alışkanlıklar kolay değişen şeyler değil. Yapay zekanın daha da ilerleyeceği önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gelirim düşmez/sabit kalmaz da artmaya devam ederse o zaman daha sağlam çıkarımlar yapabilirim.

Stok fotoğrafçılığı işi bitmeye başlarsa başka planın var mı? 

Elbette var. Zaten gelirim tek bir alandan olmadığı için bunun gibi riskler panik yapmamamı sağlıyor. Garantici yapımdan dolayı her konuda uyguladığım sepet yönteminin böyle avantajları var. Bunun yanında, dijital ortamdan gelir elde etmek dipsiz bir kuyu gibi. Bazen ilk başta olumsuz gibi gözüken yeni gelişmeler başka fırsatların doğmasına vesile oluyor. Falcılık yapmadan “yaşayıp göreceğim” modunda çalışmalarıma devam ediyorum şu anda.

Ayrıca, insan bir kere rahatını bozup yeni bir maceraya atıldıktan sonra gelecekteki muhtemel olumsuzluklara karşı daha optimist olabiliyor. “Yaptım, yine yapabilirim” düşüncesi güven veriyor. Son dönemde bunu hissettim.

Yazımı burada bitiriyorum. Yapay zeka ve stok fotoğrafçılığı iş birliği umarım hepimizin yararına olur.

Stok fotoğrafçılığıyla ilgili yazdığım tüm yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.