SliderStok Fotoğrafçılığı

Evde Stok Fotoğrafçılığı Yaparken Kullandığım Ürünler

Spread the love

 

Son Güncelleme: 6 Mayıs 2024

Stok fotoğrafçılığı için açık havada çekilebilecek birçok konsept bulmak mümkün ancak havaların soğuk olduğu veya dışarıya çıkmak istemediğimiz günler de oluyor haliyle. Bu gibi durumlarda kendimizi sadece dış mekan çekimleriyle sınırlamamak için evde de bir şeyler çekip üretken olmamız gerekiyor. Ben de bu sebeple, evde stok fotoğrafçılığı yaparken kullandığım ürünler hakkında kısa bir yazı hazırlayarak sizlere yardımcı olmak ve zaman zaman aldığım sorulara cevap verebilmek istedim. Başlayalım.

1) Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf çekmek için kullandığım ürünler yazısına fotoğraf makinesini eklemem biraz garip gözükebilir ancak ara ara hangi cihaz ile çektiğimi soranlar olduğu için ilk olarak bu başlıkla başlamayı uygun buldum.

Stok fotoğrafçılığına Sony A6000 ile başladım, son 1 yıldır ise Fujifilm’in X-S10 modelini kullanıyorum.

Renk tonları, dinamik aralık, düşük noise oluşumu gibi benim için en önemli konularda gayet ihtiyacımı karşılayan ve çok memnun kaldığım bir cihaz oldu. Özellikle iç mekanda, görece daha düşük ışığın olduğu ortamlarda ortaya koyduğu performans çok iyi. Fujifilm Shop’un sitesinden aldım.

2-) Lensler

Fujifilm’in 16-80mm f4, 35mm f2 ve 80mm f2.8 makro lensiyle çekimlerimi yapıyorum. Ne çektiğime göre lens tercihim değişiyor. En sevdiğim makro lens olmakla birlikte tamamından memnunum. Bunların da tamamını Fujifilm Shop’un sitesinden aldım.

3) Tripod

Evde yaptığım çekimlerde olmazsa olmazım. Çok iyi ışık alan bir odada çekim yapmama rağmen keskinliği artırmak için tüm çekimlerimi tripod ile yapıyorum. Benro Bat Yarasa Serisi olanını almıştım ve memnunum.

4) Softbox

Stüdyomdaki (evimdeki bir oda) gündüz çekimlerimde çok fazla kullanmasam da akşam saatlerinde veya ışığın daha az olduğu odalarda çektiğim konseptlerde sıklıkla ihtiyaç duyup kullanıyorum ve çok memnunum.

5) Tripod Uzatma Kolu

Dikey ve üstten çekimlerde kolaylık sağlaması için bir uzatma kolu kullanıyorum mevcut tripod’uma monte ederek. Epey kullanışlı. “K&F Concept Çok Açılı Dönebilen Tripod Merkez Kolu” olarak geçiyor benim aldığım ürün.

6) Reflektör

Beşli halde satılanlar mutlaka karşınıza çıkmıştır, çünkü çok yaygın. “Reflektöre bari para vermeyeyim” diyorsanız alüminyum folyo ile kaplı bir şey de deneyebilirsiniz. Google’a “5 in 1 reflektör” yazdığınızda karşınıza epey sonuç çıkacaktır. Ben Soligor marka ve 80 mm kullanıyorum, gayet yeterli oluyor.

Benzer setin farklı marka ve daha uygunları da mevcut. Onlara da göz atabilirsiniz.

6) Arka planlar

Çok sayıda arka plan var ve gerçekten güzel bir arka plan, fotoğrafın etkiliyeciliğini epey artırıyor. Benim şu an karton siyah, karton beyaz, kanvas bezinden dokulu mavi ve gri renkte bir kumaş var arka plan olarak kullandığım.

7) Yardımcı Ürünler

Oyun hamurları, sahte paralar, yemek çekimleri için tahta kaşıklar, kurumuş çiçekler, bardaklar, scrabble oyunu gibi malzemelerden oluşan bir yardımcı malzeme dolabım var. Her ürünü alacaksınız diye bir şey yok. Aklınızda bir konsept oluşturan ürünleri almanız yeterli.


“Evde stok fotoğrafçılığı yaparken kullandığım hesaplı ürünler” başlığını atmayı isterdim ancak maalesef kur artışıyla beraber hesaplı diyebileceğimiz çok bir şey kalmadı. Umarım yazım size faydalı olmuştur. Stok fotoğrafçılığı ile ilgili tüm yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz: https://tusbeyinli.com/category/stok-fotografciligi

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.