SliderStok FotoğrafçılığıTüyolar

Stok Fotoğrafçılığında Kullandığım Basit Yöntemler

Spread the love

 

Yaklaşık 3 ay önce “Satışları patlatmayacak, sadece kendimce kullandığım basit bazı yöntemlere yer vereceğim” tweet’i ile yeni bir yazıya başladığımın duyurusunu yapmıştım ve nihayet bu sabah yazmaya başlayıp aynı gün tamamlayabildim. Çoğu işte olduğu gibi benim için blog yazısı hazırlarken de en büyük engel başlamak, başlayınca gerisini çabuk getirebiliyorum.

Lafı fazla uzatmadan stok fotoğrafçılığında kullandığım basit yöntemler listesine geçiyorum.

1) Yeni bir fikir aradığımda Shutterstock arama motoruna “concept” yazıp popüler görsellere göz gezdiriyorum. O fotoğraflara bakmak yeni bir konsept için bana epey yardımcı oluyor.

2) Adobe Stock’ta ilk 10 anahtar kelimeyi önem sıralamasına göre yazmak çok önemli. Önem sıralaması yaparken zorlandığım bir fotoğraf olursa iamstocker sitesini bu durum için de kullanıyorum. Fotoğrafıma benzeyen çok sayıda fotoğrafı seçtikten sonra çıkan ortak kelimeler bana sıralama için fikir veriyor.

3) Adobe Stock’ta bir fotoğrafınız reddedildiğinde ve aynı fotoğrafı düzenlemeler yaparak tekrar yüklemek istediğinizde yaptığınız anahtar kelime sıralamasına tekrar ulaşamıyorsunuz. Ben de bu yüzden tüm yüklediğim fotoğrafların anahtar kelimelerini bir kenara not alıyorum. 

4) Adobe Stock’ta fotoğrafım teknik hatadan dolayı reddedildiyse ve fotoğrafımdan eminsem mutlaka tekrar yüklüyorum. Teknik hatadan dolayı reddedilen fotoğraflarımın neredeyse %90’ı ikinci denememde kabul ediliyor.

5) Alamy de Adobe Stock gibi 10 anahtar kelimeye çok önem veriyor ancak burada işin bir kolayı var. Adobe Stock zaten bana ilk 10 kelimeyi belirlememi söylediği için o kelimeleri direkt Alamy’ye kopyaladığımda tekrar 10 kelime belirlemek zorunda kalmıyorum.

6) Haftada 3 konsept çekimini sene başından beri uyguluyorum ve artık alışkanlık kazandım. Alışkanlık kazandıktan sonra gerçekten zorlamıyor. Zaman kısıtı olması durumunda bu sayı 2’ye, hatta haftada 1’e bile çekilebilir. Yeter ki alışkanlık kazanılsın.

7) Benzer fotoğraflarım varsa önceliği daha çok beğendiklerime verip ilk olarak onları yüklüyorum, onlar incelendikten sonra diğerlerini de yüklüyorum. Böylece daha az beğendiğimin kabul edilip beğendiğim fotoğrafların benzerlikten dolayı reddedilmesinin önüne geçiyorum.

8) Belirli kategorilerde sürekli kullandığım anahtar kelimeleri excel’de kategorilere ayırdım. Onları direkt kopyalayarak hem zamandan tasarruf ediyorum hem de bazı anahtar kelimeleri unutmamın önüne geçiyorum.

9) Haber sitelerinin veya Twitter hesaplarının kullandığı görsellere çok önem veriyorum. Hatta beğendiğim görselleri bir yere kaydediyorum. Bu siteler benim hedef kitlemin içerisinde bulunuyor ve onların tercih ettiği görseller bana çok güzel fikirler veriyor.

10) Shutterstock ile Adobe Stock’a genelde aynı anda yükleme yapıyorum. İkisinin de otomatik kelime önerme aracı var ve birinin öneri listesinde çıkmayan kelime diğerinde çıkabiliyor, bu da aklıma gelmeyen bazı kelimeleri bulmamı sağlıyor.

11) Çalışmalarını beğendiğim portföyleri Chrome yer işaretlerine ekliyorum. Zaman zaman onları incelemek bana ilham veriyor ve yeni konsept fikirleri bulmama yardımcı oluyor.

12) Benzer fotoğraflarımı Adobe Stock’a gönderirken ilk 10 anahtar kelimeyi farklılaştırıyorum. Böylece performans incelemesi için küçük bir A/B testi yapmış oluyorum


Stok fotoğrafçılığında kullandığım basit yöntemler ile ilgili şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eklenmeye değer başka yöntemler aklıma gelirse madde madde ekleme yaparım. Fayda görmeniz dileğiyle, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Stok fotoğrafçılığı ile ilgili tüm yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz: https://tusbeyinli.com/category/stok-fotografciligi

ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.