SliderStok FotoğrafçılığıTüyolar

Stok Fotoğrafçılığında Ret Oranını Azaltmak İçin Öneriler

Spread the love


Son dönemde Adobe Stock’ta ret oranlarının arttığıyla ilgili serzenişleri gördüm. Bu doğru. Sebebiyle ilgili tahminim; yapay zeka ile üretilen görsellerin yığınla yüklenmesinden dolayı inceleme süreçlerini daha sıkı hale getirdikleri yönünde. Bu yüzden de çalışmaların kalitesi konusunda daha titiz olmaya başladıklarını düşünüyorum.

Fakat bu sorunu büyük oranda çözebilirsiniz. Ben, özneyi keskinleştirerek ve odak dışı alanlarda gren gidererek reddedilen fotoğraflarımı tekrar gönderdiğimde yaklaşık %80 oranında kabul alıyorum. Atmasyon bir oran değil, merak ettiğim için gerçekten hesapladım. :)

Bu yüzden, stok fotoğrafçılığında ret oranını azaltmak için yardımcı olacağını düşündüğüm bazı öneriler paylaşacağım. En azından bende işe yarayan sürecin sizde de yarayacağını düşünüyorum.

1) Kumlanma/gren/noise temizliği için çok fazla video bulabilirsiniz ancak tek bir video önereceksem bu videoyu öneririm. İşe bunu izleyerek başlayabilirsiniz.

 

2) Eğer raw formatında çekim yapıyorsanız Adobe’un yakın zamanda yayınladığı yapay zeka destekli Denoise özelliğini kullanabilirsiniz. Tweet’imde yazdığım gibi ben çok beğendim ve size de tavsiye ederim.

Denoise ile birlikte gelen diğer güncellemeleri buradan görebilirsiniz.

 

3) Netlikten ret yediğiniz fotoğraflarınızda netlik sorunu çok büyük değilse çözüm üretebileceğiniz 3 yöntem var. Her biriyle ilgili Youtube’da birçok video bulabilirsiniz. Ben kısaca adımlarını paylaşıyorum.

Photoshop -> Filter -> Sharpen -> Unsharp Mask

Photoshop -> Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen

Camera Raw -> Detail -> Sharpening

 

4) Yukarıdaki temel keskinleştirme yöntemlerine ek olarak alternatif bir yöntemi de aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

 

Kısa bir yazı oldu ancak stok fotoğrafçılığında ret oranını azaltmak için kilit yönlendirmeleri yaptığımı düşünüyorum. Muhtemelen bu 2 işlemi çok iyi uyguladığınızda sorununuz büyük ölçüde azalacaktır. Umarım faydasını görürsünüz.

Stok fotoğrafçılığıyla ilgili yazdığım tüm yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.