DiğerSliderStok FotoğrafçılığıTüyolarYan Slider

Stok Fotoğrafçılığında Hangi Fotoğraflar Çok Satar? (Kendi Deneyimlerim)

Spread the love

Kurumsal hayatı bırakmaya karar vermemle birlikte yavaş yavaş başladığım stok fotoğrafçılığında 2 yılı devirdim sayılır. Bu sürede kendimi geliştirdiğimi düşünsem de önümde hala çok uzun bir yol var çünkü benim hedefim, severek yaptığım stok fotoğrafçılığının hem hobim hem de önemli bir gelir kanalım olması.

Bugüne kadar stok fotoğrafçılığıyla ilgili ne zaman tweet atsam doğal olarak beraberinde sorular soruldu. Bunların başında da “Ne tarz fotoğraflar satar?” sorusu geliyor, ki cevaplaması en zor sorulardan biri; çünkü kesin bir cevabı yok. Genelde bu soruya “Her türlü fotoğraf satabilir.” diye cevap veriyordum ancak bu sefer biraz daha detaya inmeye karar verdim. Kendi tecrübelerimin ışığında yazdığım bu yazının, stok fotoğrafçılığıyla ilgilenen herkese faydası olacağını umuyorum. Haydi başlayalım.

Not: Daha önceden yazdığım “Stok Fotoğrafçılığı Hakkında Merak Edilenler” başlıklı yazımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Çiçek Fotoğrafları

Tek bir papatya fotoğrafım güzel gelir getirmişti ama genel olarak yorumlayacak olursam, mümkün olduğunca uzak durun. :) İşin şakası bir yana, şöyle düşünün: Dünyanın her yerinde çiçek var, çekimi kolay ve cezbedici. Bu yüzden de çooook fazla çiçek fotoğrafı var. Bunların arasından sıyrılıp satış yapma ihtimaliniz tabii ki var ancak stok fotoğrafçılığı kariyerinizde buraya harcayacağınız emeği daha başka fotoğraflara harcayabilirsiniz. Belki makro çiçek çekimlerinde şansınız artabilir.

Doğa Fotoğrafları

Doğadan kastım deniz, yeşil alan, bozkır, dağ, gün batımı çekimleri. Çiçek fotoğrafları kadar düşük olmasa da bu fotoğrafların verimliliğinin de çok yüksek olmadığını söyleyebilirim, çünkü bunların sayıları da çok çok fazla. Sattığım doğa fotoğrafları var ama genel satışlarımın içerisindeki yüzdesi çok fazla değil. Farklı renklerin yer aldığı fotoğrafları Photoshop’ta güzelce işlerseniz şansınız biraz daha yükselebilir.

Hayvan Fotoğrafları

Benim “eh işte” diyebileceğim miktarda gelir elde ettiğim ancak stok fotoğrafçılığı gruplarında “Kedi/köpek fotoğraflarım iyi satıyor.” cümlesini birçok kez duyduğum bir alan. Evinizde veya bahçenizde beslediğiniz bir evcil hayvanınız varsa değişik pozlarını yakalayıp yüklemenizi tavsiye ederim. Özellikle aykırı hareketleriyle ün yapmış kedilerle birlikte yaşayanlar şansını denemeli.

Modelli Fotoğraflar

En çok verim aldığım kategorilerden bir tanesi modelli çekimler. Eşimi, annemi, babamı, tanıdıklarımı kullanarak çektiğim birçok fotoğraf düşündüğümden de iyi satış seviyelerine ulaştı. Hem yakında poz verecek birini bulmak kolay olmadığı için hem de bu tarz çekimlerde gerekli olan model izninden dolayı modelli çekimlerin sayısı diğer kategorilere görece daha düşük. Bu durum da bu alanda şansınızın yüksek olmasını sağlıyor.

Seyahat Fotoğrafları

Güzel verim aldığım bir başka fotoğraf grubu da seyahat fotoğrafları. Her gördüğünüz turistik yeri büyük bir gelir fırsatı olarak düşünün. Örnek vermem gerekirse; 2 yıl önce gittiğim Gaziantep’te çektiğim fotoğraflarla oraya gidiş-geliş uçak parasını çıkardım. Üstüne Gaziantep seyahati yanıma kar kaldı. Gezdiğiniz yerin yöresel yemekleri, hediyelik eşyaları, mimari yapıları, genel şehir görüntüleri vb. fotoğrafların her zaman satış şansı yüksek.

Yemek Fotoğrafları

Mutlaka denenmesi gereken bir alan. Sadece yemek fotoğrafçılığı yaparak çok iyi paralar kazanan stok fotoğrafçıları var. Tabii ki bu, sizin de aynı paraları kazanacağınız manasına gelmez ancak genel satışınıza güzel katkılar sağlayabilecek bir alandır yemek fotoğrafçılığı. Tahta kaşık, kahve çekirdekleri, baharatlar, dekoratif malzemeler vb. yardımcı malzemelerle, ışığı iyi ayarlanmış ve genellikle üstten çekilmiş yemek fotoğrafları yüzünüzü güldürebilir.

Obje Fotoğrafları

Bu kategoride az fotoğrafın olduğunu söyleyemem ancak tasarımcının dekupe edebileceği (örneğin beyaz arka zeminli) obje fotoğrafları hala rağbet görüyor. Evinize bir göz gezdirin. Gözünüze takılan birçok şeyi çekip yükleyebilirsiniz. Tabii ki ışığı ve açıyı iyi ayarlamanız gerekiyor. Beyaz arka zemin fotoğraflar için bir light box satın alabilir veya başlangıç için evinizdeki bir beyaz duvarı kullanıp Photoshop’ta gerekli beyazlığı sağlayabilirsiniz.

Sağlık Fotoğrafları

Bu kategorideki fotoğrafları ilk yüklediğimde aslında ekstra bir umudum yoktu ama beklediğimin çok üzerinde sonuçlar aldım. Benim sağlık fotoğraflarım model ağırlıklı ancak böyle bir imkanınız yoksa modelsiz çekimler de yapabilirsiniz. Covid döneminde sağlık fotoğraflarına gösterilen ilgi artmış olsa da ben Covid dışındaki zamanlar için de bu alana önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Dönem Fotoğrafları

Milli bayramlar, yılbaşı, dini bayramlar, Sevgililer Günü gibi özel günler için çektiğiniz fotoğraflar her zaman büyük şansa sahip. Özellikle ilgili günden 2 hafta-1 ay önce yüklediğiniz ve klasiklerinden biraz farklılaşan dönem fotoğraflarınız hiç beklemediğiniz gelirler getirebilir. Diğer alanlarda olduğu gibi burada da modelli çekimler avantaj sağlayacak olsa da modelsiz de birçok güzel fotoğraf ortaya çıkartılabilir.

Konsept Fotoğraflar

Ben bu tarz fotoğraflara metaforik fotoğraflar diyorum. Fotoğrafta sembol bir kare kullanarak daha genel bir konuyu anlatma sanatı da diyebilirim.
Alttan çekilmiş bir merdiven fotoğrafıyla başarı tırmanışını, deniz kenarında oturmuş melankolik kadın fotoğrafıyla depresyonu, elde tutulan bir bitki fotoğrafıyla doğa sevgisini anlatmayı örnek olarak gösterebilirim. Bu fotoğraflar, çeken kişinin yaratıcı özelliğini de barındırdığı için alıcılar tarafından çok sevildiğini düşünüyorum. Benim en çok gelir elde ettiğim fotoğraflar bu alandakiler. Farklılaşmak her yerde olduğu gibi stok fotoğrafçılığında da kazandırıyor.

BONUS

Son cümlelerimi bu başlık altında toplamak istedim. Tüm bu fotoğraf kategorilerinin dışında, hiç beklemediğiniz ve “Bu da satar mı ki?” dediğiniz fotoğrafların da satabileceğini göreceksiniz. Örnek: At dışkısı. :) Evet, at dışkısı fotoğrafı yükledim ve hiç de fena sayılmayacak bir gelir elde ettim. Yani bazı fotoğraflar vardır, siz önemsiz görebilirsiniz ancak müşterinin tam aradığı şey olabilir. Bunu her zaman aklınızda bulundurmanızı öneririm.
Tüm bu yazdıklarımın genelgeçer şeyler olmadığını, benim tecrübe ettiğim şeyler olduğunu tekrar belirtmek isterim. Sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Stok fotoğrafçılığına yeni giren, girmeyi düşünen herkese başarılar ve de bol kazançlar.


ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

One thought on “Stok Fotoğrafçılığında Hangi Fotoğraflar Çok Satar? (Kendi Deneyimlerim)

  • Gökhan

    Yazınızı okurken çok keyif aldım, teşekkürler.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.