SliderStok FotoğrafçılığıTüyolar

Stok Fotoğrafçılığı İçin ChatGPT Kullanımı

Spread the love

 

Yapay zekayla ilgili artık neredeyse her gün yeni bir gelişmeye ve araca tanık oluyoruz. Bu araçlardan en çok kullanılanların başında şüphesiz ChatGPT geliyor. Birçok alanda nasıl kullanıldığına dair paylaşımları gördükten sonra ben de stok fotoğrafçılığı için ChatGPT kullanımı ile ilgili bazı basit yöntemleri paylaşmaya karar verdim.

1) Anahtar Kelime (Keyword) Listesi Oluşturmak

En basit olan ve ilk akla geleninden başlayalım. Anahtar kelime bulmakta zorlanıyorsanız yükleyeceğiniz fotoğrafı kısaca tanımlayıp 50 anahtar kelime bulmasını isteyebilirsiniz. Stok sitelerine daha kolay ekleyebilmeniz için aralara virgül koyarak paylaşmasını da söyleyebilirsiniz. Böylece size kopyala-yapıştır yapmak ve kontrol amaçlı son bir göz gezdirmek kalır.


2) Metaforik (Mecazi) Kavramları Bulmak

Dijital pazarlamada çalıştığım dönemde görsel tercih ederken zorlukların üstesinden gelmek, başarıya giden yol, pes etmemek vb. mecazi ve soyut anlamlar üzerine çok arama yapardık. O yüzden görünen anlamlar kadar yan anlamlar da çok önemli. ChatGPT bu konuda da çok iyi iş çıkarıyor.

Bu anlamlar için alternatif ve sade bir yol paylaşıyorum, siz bunu kendinize göre özelleştirebilirsiniz.


3) Önemli 10 Anahtar Kelimeyi Bulmak

Adobe Stock, Alamy gibi bazı stok siteleri eklediğiniz anahtar kelimeler arasından en önemli 10 tanesini belirlemenizi ister. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız ChatGPT’den aşağıdaki gibi bir yardım alabilirsiniz. Ben ilk önce 50 tane oluşturmasını, sonra 10 tanesini ayırmasını istedim. Siz dilerseniz direkt 10 tane de isteyebilirsiniz. Tercih sizin.


4) Açıklama (Description) Oluşturmak

İlk başlıkta bahsettiğim açıklama yazarak anahtar kelime bulma sürecini tam tersine de çevirebilirsiniz. “Bu fotoğrafa açıklama olarak ne yazabilirim?” sorusu bana birçok kez soruldu. ChatGPT yardımıyla bunun üstesinden gelebilirsiniz. Ben bu örnekte az anahtar kelimeye yer verdim. Eğer açıklama fotoğrafınızla uyumsuzsa biraz daha detay vermeniz gerekebilir.

 

5) Özel Günler İçin Çekim Fikirleri Almak

Önünüzde özel bir gün var ama aklınıza nasıl fotoğraflar çekebileceğiniz gelmiyor. Bunun için stok sitelerindeki popüler fotoğraflara bakabileceğiniz gibi ChatGPT’den de yardım isteyebilirsiniz. 


6) Konsept Fikirleri Almak

Elinizde bulunan malzemelerden nasıl konseptler oluşturabileceğinizle ilgili fikirler alabilirsiniz. Yaratıcılığınızın tıkandığı noktada bu ChatGPT’nin vereceği bu fikirler sizi harekete geçirebilir.

Stok fotoğrafçılığı için ChatGPT kullanımı ile alakalı olarak benim aklıma gelen yöntemler bunlar. Eğer yenilerini bulursam veya sizden başka öneriler duyarsam eklemeler yaparım. Umarım bu yazım yardımcı olmuştur.

Stok fotoğrafçılığıyla ilgili yazdığım tüm yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER

Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.