Kitaplar ve Hayata DairSlider

Başarıda Şans Faktörü: 9 Yıla Sığan 14 Zengin

Spread the love

 

Başarıyı anlatmak kolaydır, üstelik gurur verici ve keyiflidir de. Ancak başarıya giderken yürünen yolda karşılaşılan zorluklar veya o yolu yürürken lehimize çalışan şans faktörü çoğu zaman atlanır. Oysa içinde başarısızlıklardan ve şanstan da bahsedilen başarı hikayeleri benim için çok daha değerli. Üstelik bence bunlar, salt başarı hikayelerine göre karşı tarafa daha iyi nüfuz ediyor. “O da benim gibiymiş, aynı yollardan geçmiş” bakış açısını vermek gerek.

Son günlerde Twitter’daki gündeme bakılırsa çoğu kişi de benzer şekilde düşünüyor. Ben de bu gündemin vesilesi ile daha önceden flood olarak paylaştığım, başarıda şans faktörü konusuyla ilgili Outliers kitabından bir bölümü yazı haline getirmek istiyorum.

 İnsanlık tarihinin en zengin 75 kişi görsellerdeki gibi listelenmiş. Warren Buffet gibi çağdaş milyarderlerle beraber yüzyıllar öncesinin kral ve kraliçeleri de var listede.

ResimResimResim

Ve bu 75 kişinin 14’ü, 19. yüzyılın ortalarındaki 9 yıl içinde (1831-1840) doğan Amerikalılar.

Yani tarihçiler Kleopatra ve firavunlardan yola çıkıp her yılı tarayarak dünyanın her köşesinde olağanüstü servetlerin izini sürüyor ve ulaştıkları isimlerin neredeyse %20’si tek bir ülkede ve tek bir kuşaktan geliyor. Bunun sebebiyle ilgili Outliers kitabında şuna vurgu yapılıyor:

✅ 1860 ve 1870’lerde Amerikan ekonomisi, tarihinin belki de en büyük dönüşümünü yaşadı. Demiryollarının inşa edildiği, Wall Street’in ortaya çıktığı ve sanayi üretiminin ciddi biçimde başladığı dönemdi.

✅ 1840’ların sonlarında doğmuş olmanız bu fırsatı kaçırmanız anlamına geliyordu. Çünkü yaşınız o dönemin avantajından yararlanamayacak kadar küçüktü.

✅ 1820’lerin sonlarında doğmuş olmanız durumunda ise düşünce biçiminiz Sivil Savaş öncesi paradigmayla biçimlenecek kadar yaşlıydınız.

✅ Oysa geleceğin taşıdığı potansiyeli görmek açısından mükemmel olan sadece 9 yıllık dar bir pencere söz konusuydu.

✅ Yukarıdaki listede yer alan 14 kadın ve adamın hepsi vizyon ve yetenek sahibiydi. Ancak onlara olağanüstü bir fırsat da verilmişti.

Kaynak: Outliers


Başarı hikayelerinde yetenek, istikrar, vizyon, hırs, çalışma gibi ana faktörleri görmezden gelmek mümkün değil. Tıpkı az ya da çok şans faktörünü de görmezden gelmenin mümkün olmaması gibi…

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Ana sayfaya dönüp diğer yazılara göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.