DeneyKitaplar ve Hayata DairSlider

Mükemmeliyetçilik: En İyi, İyinin Düşmanıdır

Spread the love

Fotoğraf çekerken, onları stok sitelerine yüklerken, yatırım işlerimde veya kitap okurken fark etmiyor, ne zaman bir işi mükemmel ve kusursuz yapmak istesem kendimi stresli, verimsiz hissediyorum. Ayrıca mükemmeliyetçilik yaptığım işten aldığım keyfi de baltalıyor. Bu huyumu okuduğum bazı kitaplar sayesinde önemli ölçüde azalttım ve gerçekten hem yaptığım işlerden daha fazla keyif almaya başladım hem de en iyiyi aramakla geçen boşa giden zamanı önlemiş oldum.

Yukarıda bahsettiğim o kitaplardan biri Atomik Alışkanlıklar. Bu yazımda da mükemmeliyetçilikle ilgili kitapta geçen bir deneyden bahsetmek istiyorum.

Florida Üniversitesi’nde profesör olan Jerry Uelsmann ilk ders gününde film fotoğrafçılığı öğrencilerini 2 gruba ayırdı.

Soldaki grup “nicelik” grubu. Sadece ürettikleri fotoğrafların sayısına göre A, B, C notlarını alacaklardı.

Sağdaki grup “nitelik” grubu. Sadece çalışmalarının kalitesine göre not alacaklardı. Dönem boyunca tek bir fotoğraf ortaya koyacaklardı ve A almaları için kusursuz bir imge gerekiyordu.

Mükemmeliyetçilik deneyinin özetinden sonra şimdi de geçelim sonuçlarına:

✅ Dönem sonunda en iyi fotoğraflar nicelik grubundan çıkmıştı. Bu öğrenciler; dönemi fotoğraf çekerek, kompozisyon ve ışıkla deneyler yaparak, karanlık odada çeşitli yöntemleri deneyerek ve hatalarından ders alıp becerilerini bileyerek geçirdi.

✅ Bu sırada nitelik grubu kusursuzluk konusunda spekülasyon yapmakla meşguldü. Sonunda ellerinde çabalarını gösterebilmeleri açısından doğrulanmamış kuramlar ve 1 adet vasat fotoğraf dışında bir şey yoktu.

✅ Değişim için optimal planı -kilo vermenin en hızlı yolunu, kas yapmak için en iyi programı, bir yan uğraş için en iyi fikri- ararken batağa saplanmak kolaydır.

✅ En iyi yaklaşımı çözmeye o kadar odaklanırız ki bir türlü eyleme geçemeyiz. Voltaire’nin dediği gibi, “En iyi, iyinin düşmanıdır.”

Kaynak: Atomik Alışkanlıklar

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Ana sayfaya dönüp diğer yazılara göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.