Pazarlama

Esprili İletişim Dilinin Pazarlamadaki Yeri ve Safari Örneği

Spread the love

Dijital pazarlama faaliyetlerinde eğlence faktörünün tüm sektörler tarafından (istisnai birkaç sektör olabilir) kullanılması gerektiğini savunurum her zaman. Bunu derken de lakayt olmaktan bahsetmiyorum tabii ki. Ama dijital pazarlama ve sosyal medya alanında müşterilerle iletişim halindeyken robotik bir tavırdan ziyade, onlara karşılarında gerçek bir insan varmış gibi davranmak çok daha güzel bağlar kurulmasını sağlayabiliyor.

Buna örnek olarak bazı markaların üyelik iptali ekranlarını espritüel hale getirmeleri verilebilir. Tabii ki bu espritüellik sayesinde insanları üyeliğini iptal etmekten vazgeçirmek çok çok zor ancak yine de şansın çok daha fazla olacağı aşikar. Aşağıda Spotify’ın örnek veda sayfasını görebilirsiniz.

Görsel kaynağı: uxturkiye.co

spotify-uyelik-iptali-mesaji

Geleyim bu yazıyı yazma sebebime. Twitter’da dolaşırken Safari’nin tabir-i caizse “patlama” ekranının ekran görüntüsüne denk geldim. Bir tarayıcı firması için, kendinden kaynaklı bir sebepten dolayı hata ekranının ortaya çıkması yaşanabilecek en kötü olaylardan biridir. Ancak bu durum bile ufak bir espri ile farklı bir boyuta taşınabilir. O ekranda “Bir sorun oluştu” yazılsa insanların üzerinde hiçbir olumlu etki yaratmayacak iken, “Niye oldu bilmiyoruz. Sayfayı yenilemeye devam edin. Ancak lütfen Chrome’a geçmeyin, biz yeni Explorer değiliz.” cümlesi bir anda farklı bir hava oluşturabiliyor. Bu farklı havanın, sayfanın hata verdiği gerçeğini değiştirmediğini kabul ediyorum; ancak “sempatik” cümlelerin, hata ekranının olumsuz etkisini azalttığı da kesin.

Facebook ve diğer sosyal mecralarda yer alacak içeriklerinizde hangi iletişim dilini kullanarak daha fazla etki yaratabileceğinizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Esprili (bu kelime garip geliyorsa samimi de diyebilirsiniz) bir dil kullanmanın yukarıdaki örnekte belirttiğim olumsuz durumlarda bile etkisi iyu yöndeyken, neden bu stratejiyi ortada olumsuz bir durum veya kriz yokken de uygulamayalım?

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.