Reklam

Etkili Basılı Reklamlar İçin İpuçları

Spread the love

Her geçen yıl dijitale yapılan yatırımların giderek arttığını görsek de geleneksel pazarlama hala önemini koruyor. Bunların bir kısmı da gazete veya dergilere verilen basılı reklamlar.

Basılı reklamlar ile bir satışı son aşamasına getirmek mümkün olmadığı için hedefinizi dikkat çekme üzerine yoğunlaştırmalısınız. Yani insanlar reklamınızı gördükten sonra daha fazla bilgi alabilmek için telefonlarına veya internete yöneliyorsa veya onların akıllarında pozitif bir yer edebiliyorsanız, basılı reklamınız başarılı demektir. 

“Reklamın iyisi kötüsü olur mu?” sorusuna pazarlama gurularının verdiği cevapları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu başarıyı yakalamak için basılı reklamlarınızı etkili hale getirmeniz gerekir. Bunun için de işinize yarayacak bazı ipuçlarını paylaşacağım.

Sıkıntı/İhtiyaç Tespiti

Tüm pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi basılı reklamlarda da önemli olan ilk önce müşterilerin sıkıntısının veya ihtiyacının tespit edilmesidir. Uygun pazar araştırmaları, anketler veya müşteri görüşmeleri ile sıkıntının ve ihtiyaçların ne olduğunu tespit edin. Eğer sıkıntıyı/ihtiyacı yanlış tespit edip yola çıkarsanız, basılı yayın bütçenizi çöpe atabilirsiniz. Bu yüzden basılı reklam süreçlerinde zamanınızın %75’ini bu bölüme ayırın.

basili-reklam-baslik-etkisi

İddialar ve Kazanç

İhtiyaç ve sıkıntı tespitinden sonra çözüm olarak sunacağınız iddiaya karar verin ve bu iddianızla birlikte müşterilerin elde edeceği kazancı büyük bir görsel ile göstermeye çalışın. Alanınız çok kısıtlı olduğu için bu kısımda yaratıcılığınız devreye girecektir.

oreo-basili-reklam-ornegi

Görsel ve Metin Yoğunluğu

Mümkün olduğu kadar az metin kullanmaya özen gösterin. Çünkü insanların karar verme sürecinden sorumlu olan sürüngen beyin, görsel odaklıdır ve muhtemelen gazetenin/derginin sayfalarını çevirirken sizin metinle dolu reklamınızı okumak istemeyecektir. Zamanınız kısıtlı, bu yüzden reklamınızı görselleştirin. Yaklaşık bir oran vermek gerekirse, reklamınızın en az %80’ini görsel olarak tasarlayın.

 
buyuk-gorselli-basili-reklam-ornegi
 

Başlık

Eğer çok şey anlatan bir görseliniz varsa başlıksız bir reklam ile istediğinizi elde edebilirsiniz; ancak görselle birlikte vurucu ve kısa bir başlık kullanarak bu etkiyi katlama imkanınız da var. Hatta vurucu bir başlık, reklamın toplam etkisinin yarısına bile sahip olabilir.

basili-reklamlarda-basligin-etkisi

Zıtlık

Zıtlığın gücünü kullanmayı unutmayın. Bunu da mümkün olduğunca, müşterilerin sizin ürün veya hizmetinizi kullanmamaları durumunda yaşayabilecekleri sıkıntıları ve kullanmaları durumunda elde edecekleri kazançları göstererek yapın. Görselde kendi sıkıntısını/ihtiyacını gören insanlar, dikkatini reklamınıza verecektir. Bu da onlara daha kolay etki etmenizi sağlayacaktır.

zitliklari-gosteren-basili-reklam-ornegi

Uyarlama

Reklamlarınızı, yer alacağınız derginin/gazetenin hedef kitlesine göre uyarlamak etkili yöntemlerden bir diğeridir. Coca-Cola’nın ağırlıklı olarak kadınların okuduğu bir dergiye uygun olarak hazırladığı aşağıdaki reklam sizce de gayet yaratıcı değil mi?

coca-cola-basili-reklam-ornegi

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.