PazarlamaPazarlama StratejileriReklam Analizleri

Pepsi “Adına Bakma Tadına Bak” Reklamı İle Doğru Mu Yaptı?

Spread the love

Yıllardır müthiş bir rekabetin içerisinde olan 2 marka: Pepsi ve Coca-Cola. İkisi de dev, ikisinin de oynadığı bir hedef kitle var. Coca-Cola, daha çok kültürel değerlere öncelik vererek orta yaş ve üzeri bir kitleye oynarken; Pepsi ise pazarlama faaliyetlerinin odak noktasına daha çok gençleri oturtuyor.Türkiye pazarında Coca-Cola açık ara önde; ancak dünya genelinde bu 2 dev içecek firması kıyasıya bir yarış içerisinde. Bu sıkı yarış, zaman zaman kreatif çalışmalar aracılığı ile keyifli atışmalara da sahne oluyor. Bunların bazılarını aşağıda görebilirsiniz.

coca-cola-pepsi-reklamlari

 

coca-cola-pepsi-reklamlari-2
coca-cola-pepsi-reklamlari-3

Bu çalışmalar dışında, Pepsi’nin yıllar önce üzerinde marka ismi yazmayan 2 kolayı insanlara tattırdığı ve çoğu kişinin Pepsi’yi seçtiği deney, en çok bilinen örneklerden biri. Üstelik, aynı deneyi Coca-Cola yaptığında da sonuç değişmemişti.

Adına Bakma Tadına Bak

Pepsi’nin geçtiğimiz günlerde yayınlanmaya başlanan, başrolünde Özkan Uğur’un yer aldığı “Adına Bakma, Tadına Bak” reklamı birçok kişiye yıllar önce yapılan bu sosyal deneyi hatırlattı. Reklamda, markasız 2 bardakta bulunan kolaları içen kişilere, beğendikleri kolanın Pepsi olduğu gösteriliyor. Dikkat çekici olan bu reklamla ilgili görüşler 2’ye ayrılmış durumda. Bir yanda Pepsi’nin Coca-Cola karşısında kendisini küçülttüğünü düşünenler, diğer yanda da çok akıllıca bir hamle yaptığını savunanlar var. Sosyal medyada reklamla ilgili birçok olumsuz yorum okumama rağmen kişisel hesabımdan yaptığım bir ankette (küçük bir anket de olsa) her 3 kişiden 2’si “başarılı bir reklam” görüşünü belirtti. Gayet subjektif olan bu konuyla ilgili ben de kendi görüşlerimi paylaşmak istiyorum.Geçmiş yıllar bize gösteriyor ki, bazı şeyleri kabullenip stratejisini buna göre belirleyen ve başarıya ulaşan birçok şirket var. Ben bu duruma “Dürüstlük ve Samimiyet ile Pazarlama” diyorum. Avis’in “Avis, araba kiralama sektörünün 2 numarası” sloganı ve 1-2 yıl önce Burger King’in “Patateslerimizi değiştiriyoruz” söylemi ilk aklıma gelenlerden.

“Dürüstlük ve Samimiyet İle Pazarlama” isimli yazımı okuyarak geçmişte bu yöntemle başarıya ulaşan markaları görebilirsiniz. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özkan Uğur’un oynadığı bu son reklamda Pepsi’nin de samimiyet hamlesini yaptığını söyleyebilirim. Sosyal medyada “Pepsi marka imajını zedeledi” gibi birçok yorum var ancak ben bu yorumlara katılmıyorum. Global anlamda sıkı bir rekabet için de olsalar da Türkiye’de Pepsi’nin 2. olduğu o kadar bariz bir durum ki, bunu inkar etmenin de bir faydası yok. Zaten Pepsi’nin sektör liderliğini ele geçirmek gibi bir amacının da olduğunu düşünmüyorum. Amaç, olabildiğince pazar payını artırmaya yönelik ve son reklamında verdiği “Tamam ismimiz 2. sırada olabilir ancak tadımız daha güzel. Bizce kola seçerken ada değil, tada bakmalısın” mesajı gayet dikkat çekici ve insanların yerinde.

Özetle Pepsi, herkesin bildiği sektör ikinciliği durumunu kabul ederek ancak daha kaliteli olduğunu iddia ederek farklı ve yerinde bir hamle yapmış oldu. Tabii ki bu benim görüşüm, aynı veya farklı görüşte olan herkesin yorumlarını beklerim. :)

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.