Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam Analizleri

Türk Telekom Fiberliyoruz Reklamının Analizi

Spread the love

Dünün en çok konuşulan konularından birisi “Tek Telekom, Türk Telekom” sloganı ile Türk Telekom, TTNet ve Avea’nın birleşmesi ve Türk Telekom’un yeni logosu oldu.

Ayrıca tabii ki de reklam filmi… Hadise, Sneijder, Rıdvan Dilmen’in oynadığı ve The Black Eyed Peas – Pump It şarkısı ile birlikte yaklaşık 2 dakika süren Fiberliyoruz reklamının bütçesini bilmesek de ne kadar yüksek olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Peki bir reklam bütçesinin yüksek olması o reklamın başarılı olacağını garanti eder mi? Tabii ki hayır.

Kendi bakış açım ışığında reklamın detaylarına inmek istiyorum.

Duygu Eksikliği

Bir reklamın ilk amacı karşı tarafta bir duygu uyandırmak olmalıdır. Çünkü insanların üzerinde sadece bir duygu hissettirdiğiniz zaman bir etki bırakabilirsiniz. Ben bu reklamı izlediğimde yabancı bir müzik klibini izlemiş gibi hissettim, onun dışında hiçbir etkisi olmadı. Mesaj neydi? Neyi amaçladılar? Belli ki ünlü kullanımına güvenilmiş sadece.

Tabii ki herkes aynı şeyi düşünmeyebilir ancak sosyal medya yorumlarına bakıldığında çoğu kişinin böyle düşündüğünü görebilirsiniz.

Hopi, n11, Dominos, Coca-Cola ve diğer reklamlarla ilgili yazdığım analiz yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yaratıcılık Eksikliği

Diğer bir konu da son zamanlardaki reklamlarda (Özellikler Esra Erol’un oynadığı Oba Makarna reklamı ile tekrar ayyuka çıktı) var olan yaratıcılık eksikliği bu reklamda da var. 2-3 ünlü oynat, orijinal olmayan bir şarkıyı coverlayıp kullan, millet deli gibi dans etsin. Hiçbir konu yok, hiçbir yaratıcılık yok, etkileyici bir sahne veya cümle yok. Türkiye’nin 4 bir yanında dans eden insanlar var.

Eğer amaç Anadolu’dan sahneler göstererek herkese hitap etmek ise o açıdan bile başarılı değil. Çünkü Fiber’in insanların hayatında nasıl bir katkı sağlayacağı net olarak gösterilemiyor.

İnandırıcılık Eksikliği

Geçtiğimiz günlerde gördüğüm “En kötü müşteri hizmetlerine sahip firma hangisi?” anketinde ilk sıralarda TTNet ve Türk Telekom vardı (aşağıda verdikleri cevaplara bir örnek görebilirsiniz). TTNet’in sunduğu mevcut hizmetlerle ilgili bile binlerce şikayet varken ve Fiber altyapı şu an yok denecek kadar azken Fiberliyoruz sloganı ile şehirde, ovada, dağın başında çekilen reklam kimseye inandırıcı gelmiyor. Çünkü mevcut altyapı durumu kısa vadede çok bir şey vaat etmiyor.

Bununla birlikte reklama yapılan harcamanın da olumsuz bulunduğunu ve birçok “Reklama harcayacağınız parayı hizmetlerinize harcayın.” yorumunun olduğunu söyleyebilirim.

Sosyal medyada yapılan yorumların bazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

turk-telekom-musteri-hizmetleri-cevabi

Sonuç

Düşündüğüm halde olumlu yönünü bulamadığım bir reklam diyebilirim. Veya en azından böyle bir reklam için bu denli bir bütçeye gerek olmadığını düşünüyorum. Eğer yüksek bütçeler gözden çıkartıldıysa da daha vurucu ve duygulara hitap eden bir reklam yapılabilirdi.

Not: Türk Telekom Youtube kanalından yayınlanan videoda yorumlara izin verilmemesi şirketin bile reklama güvenmediğiniz belirtisi mi olsa gerek?

Türk Telekom Fiberliyoruz Reklamı

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.