İşverenlerin %91’i, çalışan adaylarını sosyal medyada araştırdıklarını belirtiyor. Bu rakam, sanal dünyadaki hareketlerimizin hayatımızın yönünü bile etkileyebilecek duruma geldiğini gösteriyor. %47’si bu araştırmayı ilk başvuruyu aldıklarında, %27’si ilk görüşmeden sonra, %15’i detaylı görüşmelerden sonra yaptığını belirtirken, sadece %4’ü teklif aşamasında geldiklerinde yaptığını söylüyor. %7’si ise böyle bir araştırmaya gerek duymadığını belirtiyor. Araştırmaların en çok yapıldığı site ise çoğu alanda lider olan Facebook.
Peki işverenlerin bu araştırmalardan doğan gözlemlerinden dolayı reddettikleri adaylar oluyor mu? %69’u bu soruya evet diye cevap veriyor. Reddetme nedenlerini de aşağıda paylaşalım.
- %11: Ahlak dışı fotoğraflar
- %11: Ahlak dışı yorumlar
- %9: İçki kullandığını belirten içerikler
- %10: Uyuşturucu kullandığını belirten içerikler
- %11: Eski patronu ile ilgili girilen negatif yorumlar
- %11: İletişim eksikliği
- %10: Ayrımcılık içeren yorumlar
- %13: Nitelikleri hakkında söylenen yalanların görülmesi
- %7: Eski patronu ile ilgili yayınlanan gizli bir bilgi
- Sadece %7’lik bir kesim ise araştırma yaptıklarını ancak buradan buldukları bilgilerden dolayı eledikleri bir adayın olmadığını belirtiyor.
Bunun tersi bir durum olan “Sosyal medyadaki karakterlerini araştırarak işe aldığınız bir aday oldu mu?” sorusuna ise %68’lik bir kesim evet diyor. Peki adayların hangi yönlerinBu durumun da sebeplerine bir göz atalım.
- %39: Uyumlu kişiliğe sahip olması
- %36: Profilinde profesyonel yaşamdaki meziyetlerinin bulunması
- %36: Yaratıcı olması
- %33: İletişiminin güçlü olması
- %33: Çok yönlü olması
- %34: Başkaları tarafından post edilen olumlu referanslar
- %24: Kazandığı ödüllerin olması
- %18’lik bir kesim ise araştırma yaptıklarını ancak buradan buldukları bilgilerden dolayı işe aldıkları bir adayın olmadığını belirtiyor.