Dijital dünyanın tüm hayatımıza girmesiyle birlikte birçok platformda şifre kullanmak durumundayız. Tabi bu durum, eğer sürekli elimizde şifrelerimizi yazılı olduğu bir kağıt ile gezmiyorsak, kullandığımız tüm şifreleri hafızada tutmamız anlamına geliyor.
Kimileri bu durumdan kurtulmak için kullandığı şifreleri ardışık sayı veya harflerden seçiyor ve çok büyük bir hata yapıyor! Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin
%79’u kişisel bilgi, ardışık sayı veya bilindik kelimeler gibi riskli şifreleri kullanıyor. Aşağıda çok kullanılan 10 tane şifreyi paylaşıyorum. Eğer hackerların sevdiği ve minnet duyacağı kişilerden olmak istemiyorsanız, siz siz olun bu şifreleri kullanmayın
En Çok Kullanılan Şifre
- 123456
- 12345
- 123456789
- Şifre
- 1234567
- 12345678
- Abc123
- 654321
- Qwerty
- “adınız”
Güçlü bir şifre için neler yapılmalı?
- Eğer mümkünse 14 veya üzeri karakterli bir şifre kullanın. Değilse bile en az8 karakterden oluşturun. Araştırmalara göre %26’lık oran ile en çok 6 karakterli şifreler kullanılıyor, ki bu da önerilen karakter sayısından daha aşağıda.
- Birbirinden farklı karakterler kullanın.
- Sadece kullanmaya aşina olduğunuz karakterlerden değil, tüm klavyeden faydalanın.
- Şifre denetleyici kullanın.
- Şifrelerinizi bir yere not etmeye özen gösterin.
- Basit bir sır: Bir cümle seçin ve onu şifreye dönüştürün. Mesela; “Güvenli olması için uzun ve karmaşık bir şifre seçmeliyim” cümlesini seçtiğinizi varsayalım. Bu cümledeki kelimelerin baş harflerinden oluşan “goiuvkbşs” şifresi gayet güvenli gözüküyor öyle değil mi?
Bu tarz şifreleri kullanmaktan kaçının
- Herhangi bir dilin sözlüğünde bulunan kelimeler
- Tersine yazılmış kelimeler, kısaltmalar
- İsminiz, doğum tarihiniz gibi kişisel bilgiler
- Ardışık sayı veya harfler, klavyenizde yan yana bulunan karakterler