İçerik PazarlamasıPopüler

Sıkça Yapılan İçerik Pazarlaması Hataları

Spread the love
Başarıya giden yollar bazen çok engebeli olabiliyor. Ne kadar engebeli de olsa, sonunda başarıyı yakalama ihtimalinin cazibesi ve bu ihtimale olan inancımız bizi yola koyulmaya sevk ediyor. Fakat bu süreçte bazen birçok hata yapabiliyoruz. Eğer hatalardan doğru dersleri çıkartabilirsek bu hatalar en sonunda başarıya dönüşüyor.
2014 yılı ile başlayan İçerik Pazarlaması trendini uygularken de bazı hatalar yapmak kaçınılmaz. Bunun en büyük etmenlerden biri de mazisinin çok olmaması. Herkesin bu alanda yeni olması hata yapma kredibilitemizi yükseltiyor elbet ama yine de bu hataları en aza indirmek için sıkça yapılanlarına göz gezdirmenin bize faydası olacağı da aşikar.
“İçerik Pazarlaması Nedir?” ve “Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri” konularına değindiğim yazılarıma da göz gezdirebileceğinizi hatırlattıktan sonra geçelim hatalara. Peki nedir bu sıkça yapılan içerik pazarlaması hataları?

1-) Hedef kitleyi analiz edememek

Diğer pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi içerik pazarlamasının da temelinde insan vardır. Eğer siz bu insanlardan oluşan hedef kitlenizi doğru analiz edemezseniz, içerik kaliteniz ne olursa olsun başarıya ulaşamayabilirsiniz. “Sizin anlattığınız karşıdakinin anladığı kadardır” cümlesi içerik pazarlaması için de geçerli. Dedikleriniz karşı taraf için bir şey ifade etmiyorsa, o içeriğinizi yok sayabilirsiniz.

2-) Sürekli ürün veya hizmet iletişimi yapmak

Belki de en çok yapılan içerik pazarlaması hatalardan biridir. İçerik pazarlamasını diğer reklam faaliyetlerinden ayıran en önemli özelliği; direkt satış yapma amacı gütmek yerine insanları eğlendirmek, onlara katma değer sağlamak veya herhangi bir konuda ilham vererek onları harekete geçirmektir. Bu şekilde insanlarla bağ kuran markalar uzun vadede zaten maddi anlamda da fayda elde edeceklerdir. Yani içeriğinizin merkezine kendinizi değil, kitlenizi koyun.

3-) Sıradan içerik üretmek

Yani bu işi yapmış olmak için yapmak da diyebiliriz. Bir içerik üretirken karşınızdaki insanların günde birçok içerikle karşılaştığını ve onların dikkatini çekmek için farklı bir şeyler sunmanız gerektiğini unutmayın. Karşılarında tüketebilecekleri çok sayıda içerik varken neden sizinkini tercih etsinler? Veya neden sizin içeriğinizi paylaşmaya değer bulsunlar? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizi gerçekten tatmin ediyorsa içerik pazarlamasına başlayabilirsiniz demektir.

4-) Sürdürülebilir içeriği göz ardı etmek

İçeriği bir kez kullanıp atmak çok yapılan hatalardan biridir. İnsanlara sizin içeriğinizi takip etmesi için bir olanak verin. Oluşturduğunuz merak,  anlattığınız hikaye, insanların sizin bir sonraki içeriğinizle ilgili bekleyişe geçmesini ve sizi takip etmesini sağlar.  Oreo’nın geçtiğimiz aylarda yaptığı içerik pazarlaması çalışması, sürdürülebilir içerik üretme konusuna çok güzel bir örnek oluşturuyor.

5-) Özgün olamamak

Daha önce çokça yapılmış bir formatı kullanmanız kitlenizi rahatsız edecektir. Çünkü muhtemelen tutan bir formatı yapmak isteyeceksiniz ve o format da başarılı olduğu için birçok kişi tarafından daha önceden görülmüş olacak. Yani içeriğin özgünlüğü olmayacak. Yavan bir içerik pazarlaması stratejisi izlediğinizin fark edilmesi, hiç içerik pazarlaması yapmamanızdan daha kötü olabilir.

6-) Etkileşim kurmamak

Eğer içeriğiniz kuvvetliyse sizin hiçbir şey yapmadığınız durumlarda dahi doğal yayılımı çok fazla olabilir. Ancak bu her zaman için geçerli değildir. İçeriğinizle ilgili gelen sorulara cevap vermezseniz, kitlenizi de hikayenizin içine almaya çalışmazsanız içeriğinizin ömrü sandığınızdan çok daha kısa sürebilir.  Bu yüzden içerik pazarlamasında çift yönlü iletişime açık olmak çok önemlidir.

7-) İçeriği doğru yayamamak

Diyelim ki içeriğiniz iyi. Ama yetmez. Kimse görmediği takdirde hazırladığınız kaliteli içeriğin hiç önemi yoktur. E-mail, PR, paralı yayınlar, sosyal medya vb. kanallar yardımıyla doğru zamanda, doğru şekilde bunun pazarlamasını yapmazsanız muhtemelen emeklerinizin boşa gittiğini görürsünüz. İçerik pazarlaması, içeriği oluşturmak kadar onu doğru şekilde yaymayı da gerektirir.
Diğer içerik pazarlaması yazıları için tıklayın. 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

4 thoughts on “Sıkça Yapılan İçerik Pazarlaması Hataları

  • Faydalı bir yazı olmuş.. Takipçi-beğeni sayısını arttırmaya ve SEO çalışmaları gibi bir nevi manipülasyon yapmaya harcanan çabanın yarısı nitelikli içerik oluşturmaya harcansa; çok daha az enformasyon çok daha işe yarar bilgi olur, biz de doyarız. Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  • Pazarlama 101 dersi olarak yukarıdakiler anlatılsa ucuz reklamlardan, müşteriyi anlamayan şirketlerden ve değer sağlamayan gereksiz kalabalıklardan kurtuluruz gibi görünüyor. Çok güzel bir yazı olmuş. Ben de sumunda içerik analizi ve dinleyici profilleri üzerine bir yazı yazdım ve sonunda bu yazıyı tavsiye ettim. İnsanların faydalanacağını düşünüyorum. Buradan ulaşabilirsin http://bit.ly/1R5tUxv

    Çok teşekkürler.

    Yanıtla
  • Yazdıklarınızdan dolayı çok sevindim, yazınızı da gördüm. Asıl ben teşekkür ederim. =)

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.