En Çok Yapılan Nöro Pazarlama Araştırmaları
İsmi geçtiğinde birçok kişinin kulak kabarttığı, “Neymiş bu bir bakayım” diyerek araştırdığı ancak ülkemizde, diğer ülkelere göre daha az yatırımın yapıldığı bir alandır Nöro Pazarlama. Sürüngen (eski) beynin ne olduğunu anlamakla başlayıp, bilimsel yöntemleri uygulama ve bu uygulamalardan çıkan ön görüleri kullanmaya kadar geçen süreçte birçok teknik kullanılır. Peki bu nöro pazarlama teknikleri en çok hangi araştırmalar için kullanılır? Bu yazımda nöro pazarlama araştırmalarına değineceğim. Öncesinde diğer nöro pazarlama yazılarıma göz gezdirmek isterseniz aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Beynimizin Patronu Sürüngen Beynin Özellikleri
Pazarlamada Sıkıntı Teşhisinin Önemi ve Dominos Örneği
Marka Deneyimi Araştırmaları
Kullanılacak olan slogan, logo, renk vb. unsurlar baz alınarak markaya özel incelemeler yapılır ve geniş bir içgörü elde edilir. Elde edilen içgörü, pazarlama stratejilerinin temelini oluşturur ve tüm stratejiler bu temel üzerine inşa edilir. Bu şekilde müşteriler ile güçlü bir bağ kurmak ve zihinlerine yerleşmek hedeflenir.
Reklam Araştırmaları
Anket ile yapılan reklam araştırmaları tarih boyunca kullanılan bir yöntemdir ancak anketler, kullanıcıların gerçek düşüncesini söylememesi veya bazı duygularını kelimelerle ifade edememeleri gibi sebeplerden dolayı her zaman gerçek sonucu vermeyebilir. Nöro pazarlamada ise bu testler bilimsel yöntemlerle yapılır ve pazarlama iletişimi ile verilmek istenen mesajın, senaryonun, hikayenin ve kullanılan görsellerin bilinçaltında gerçekleşen ilgi ve duygusal tepkimelerini tespit edilir.
Ambalaj ve Logo Tasarım Araştırmaları
Ambalaj görsellerinin veya logoların hangi renklerle daha çok etkili olacağı, hangi yazı tipi kullanılırsa daha çok dikkat çekeceği vb. unsurlar baz alınarak bilinçaltı ve bilinç seviyesinde duygusal ilgi, dikkat ve satın alma eğilimine dair değerler üzerinden incelemeler ve kıyaslamalar yapılır.
Ürün Deneyimi Araştırmaları
Tat, ses ve kokunun beyinde yarattığı aktivite analiz edilerek ürünün, özellikle pazara sürülmeden önceki bilinçaltı ve bilinç düzeyindeki etkinliği araştırılır.
UX (Kullanıcı Deneyimi) Araştırmaları
Web site, mobil, internet şube ziyaretçilerinin göz hareketleri, yüz ifadeleri ve beyin EEG verileri eş zamanlı olarak kaydedilir, bu veriler mouse hareketleri ve anket soruları ile senkronize olarak değerlendirilir ve yorumlanır.
Alışveriş Deneyimi Araştırmaları
Tüketicilerin mağazadaki rafların daha çok nerelerine baktığı, hangi zamanlarda satın alma eğilimini artırdığı, yan yana veya yakın konulacak ürünlerin hangileri olması gerektiği, belli bir ürünü gördüğünde neler hissettiği, kategori bazlı olarak hangi stratejilerin izleneceği ortaya çıkartılır.
Siyasal Algı Araştırmaları
Siyasi söylemlerin, iletişim çalışmalarının, kamu spotlarının, sosyal sorumluluk kampanyalarının bilinçaltı algı analizi yapılır. Bununla beraber politikacıların seçmenler üzerindeki etkisi ve karar verici pozisyonuna aday kişinin o konuma uygunluğu analiz edilir.
Kaynak: neurodiscover.com, thinkneuro.net