Nöro BilimOkuduğum KitaplardanSliderYan Slider

Beynimizle İlgili 15 Çarpıcı Bilgi

Spread the love

Son yıllarda nöro bilim ve nöro pazarlamaya artan ilgi, bu 2 konun odağında bulunan beyin kavramının daha çok araştırılmasını ve daha çok anlama gayretini de beraberinde getirdi. Nöro bilim üzerine bilimsel bir çalışmak yok, ancak bu alanı çok sevdiğimi ve bu alan üzerine makaleleri, kitapları okumaktan müthiş keyif aldığımı söyleyebilirim.

Geçtiğimiz hafta bu kitaplara bir yenisini eklemek üzere yola çıktım ve kendi tabiriyle “karar bilimi üzerine çalışan bir akademisyen” olan Prof. Dr. Uğur Batı’nın -bildiğim kadarıyla- son kitabı olan Sinaps isimli kitabına başladım. Bu yazımda, beyinle ilgili Sinaps’ta yer alan ve benim ilgi çekici bulduğum 15 bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. 

1-) Nörobilimci Dr. W. Grey Walter, gerçekleştirdiği bir simülasyonun sonucunda, insan beynine benzer bir makinenin yapılabilmesi için 300 trilyon dolardan daha fazla paraya ihtiyaç olduğunu iddia etmiştir.

2-) Nörobilim perspektifi, ortalama bir insan beyninin yüz binlerce kütüphaneyi taşıma kapasitesine sahip olduğunu ifade ediyor.

3-) Bazı görüşler; beynimizin kapasitesinin ancak %1’ini, bazıları ise daha bile azını kullandığımızı söylüyor.

4-) Yapılan araştırmalar, gün içerisinde 70.000 düşünceye sahip olduğumuzu belirtiyor.

5-) Koku yoluyla bir anının canlanması, insan beyninde kurulan en duygusal bağlantıdır.

 

surungen-beyin-nedir-ozellikleri-nelerdir

6-) Beynimiz yaklaşık 100 milyar nörondan oluşmaktadır. Bu da, 116.416 GB’lık bir bilgisayara tekabül etmektedir.

7-) Beynimiz, bilinen en kapasiteli bilgisayardan 1.000 kat daha hızlıdır. Bununla birlikte, zamanın %90’ında otomatik pilottadır.

8-) Ağırlığımızın yaklaşık %2’si beynimizdir. Buna rağmen dolaşımdaki kanın %18’ini, oksijenin %20’sini, glikozun %25’ini beynimiz kullanır.

9-) Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük beyin simülasyonu bile, gerçek zamana göre ancak 1.542 kat daha yavaş bir beyin hızı elde edebilmiştir.

10-) Hacmi yaklaşık 150 cm3, ağırlığı ise 1,3 – 1,8 kilogram arasındadır. Buna rağmen tüm vücudumuzu yönetir.

11-) Çocukların yanında yapılan şiddetli kavgaların, küçük bir çocuğa yaptığı etki ile; çatışmaların, askerlerin beynine yaptığı etki aynıdır.

12-) Beynimizin  %80’i su, %10’u yağ, %8’i protein, %2’si ise çeşitli mineral ve tuzlardan oluşmaktadır.

13-) İnsan beyni, kainatta tespit edilebilen, yaşayan en karmaşık yapıdır.

14-) Beynimiz, bir kararı verdikten yaklaşık 0,5 saniye sonra o kararın farkına varır. Bir karar verdiğimizde, beynimiz, o kararı 7 saniye önce çoktan vermiş oluyor.

Bonus

15-) Beyinde cinsiyet farklılıkları vardır. Örneğin; 2 cinsiyetin de beyni, erkeklerin konuşmasını, kadınların konuşmasından daha iyi anlar. Bu durum, erkek ve kadın seslerinin beyinde farklı işlenmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınların sesleri daha müzikal, yüksek ve geniş bir frekansta duyulur. Beyin, bir kadının ne dediğini anlamak için ek kaynaklar kullanarak sesi kestirmek zorundadır. Bu nedenledir ki, halüsinasyon gören insanlar çoğunlukla erkek sesi duyar.

Kaynak: Sinaps – Uğur Batı

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.