Nöro Pazarlama

Etkili İletişim Nedir? Teknikleri Nelerdir?

Spread the love

Eğitim sürecinde tez veya proje hazırlarken, iş hayatında fikrimizi savunurken veya günlük hayatımızda kendimizi ifade ederken karşı taraftaki etkimizi sözcüklerimiz, sesimiz ve vücut dilimiz belirler. Vücut dilimiz ve sesimiz en etkili silahlarımız olurken, sözcüklerimiz de bu unsurların gücünü artıran tamamlayıcı bir faktördür (Vücut dili ve ses unsurlarına başka yazılarda değinmeyi düşünüyorum. Bu yazım ise sadece sözcükler üzerine olacak).

İlgili Yazı: Sosyal Medyada Hangi İletişim Dili Daha Etkili?

Amacınızın sadece basit bir bilgilendirme yapmak olduğunu düşünelim. Bu durumda yazılı anlatım işinizi görebilir. Çünkü yapılan araştırmalar okuma hızımızın, konuşma hızımızdan 5 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Fakat konu karşı tarafı etkilemeye geldiğinde ise işin rengi değişiyor; çünkü yazılı anlatım sadece rasyonel düşünmeyi etkileyebiliyor. Oysaki karar verme ve harekete geçme süreçlerinin yöneticisi sürüngen (eski) beynimizdir.

Etkili İletişim Nedir?

Bu sorunun cevabı aslında yukarıda saklı. Etkili iletişim, karşı tarafın karar verme ve harekete geçme sürecini istenilen şekilde yönlendirmeyi sağlayan, tutku ve enerji ile harmanlanan iletişimdir. Buna ulaşabilmek için bazı etkili iletişim kurmaı yolları vardır. Şimdi size etkili iletişim teknikleri üzerine yazılmış nöro-pazarlama kitaplarında yer verilen bu yollardan bahsetmek istiyorum.

ikna-etmenin-yollari

Etkili İletişim Teknikleri Nelerdir?

Bu bölümü “yapılmaması gerekenler” ve “yapılması gerekenler” olarak 2 ayrı başlıkta inceleyelim.

Yapılmaması Gerekenler

Herkesin kesin olarak anlayacağından emin olmadığınız kelime veya jargonları kullanmayın. Yeni başlayanlar için SEO eğitimi verdiğinizi düşünün. Açıklamasını yapmadan kullandığınız “Trustrank” veya “Anchor text” gibi ifadeler karşı tarafı nasıl etkileyebilir ki?

“Sanırım,” “bence” gibi ifadelerden kaçının. Bunlar, karşı tarafta kendinizden emin olmadığınızın algısını uyandıracağı için etkinizi azaltacaktır.

– Dikkat dağıtıcı olan “Hmm,” “Eııı” gibi ifadeleri kullanmamaya özen gösterin.

“Gibi, “Bilirsiniz ki” gibi ifadelerle yapılan benzetmeleri minimumum indirmeye çalışın. Kendi fikrinizi pekiştirmek için yaptığınız bu benzetmeler, kişilerin aklına o benzettiğiz şeyi getireceği için sizin konuşmanıza olan dikkatlerini dağıtır.

Karmaşık cümleleri hiçbir zaman tercih etmeyin. Unutmayın, uzun mesajlarınızın daha sade ve anlaşılır versiyonu mutlaka vardır.

sadelik-gucu

“Bu fikrim çok büyük getiriler sağlayacaktır,” “Biz en büyük … tedarikçisiyiz” gibi çok soyut ifadelerden kaçının. Somut olmayan cümlelerin karşı tarafı etkileme şansı çok azdır.

Eğer bir slayt sunumu yapıyorsanız, slaytta yer alan cümleleri birebir tekrar etmeyin; çünkü insanlar onları zaten okuyabilir. Slaytlarınızı, sadece vermek istediğiniz mesajı desteklemesi için kullanın.

“Göstermeye çalışacağım,” “Bahsetmeye çalışacağım” cümlelerini kullanmayın. Bu cümleler de yine size olan güveni azaltacaktır.

Yapılması Gerekenler

Aralar verin. Ufak sessizlikler karşınızdakilerin, söylediğiniz bilgileri daha iyi anlamaları için onlara fırsat tanır.

Fikrinizi, tezinizi veya ürününüzü (her ne konuda etkili iletişim kurmayı düşünüyorsanız) kabul ettirmeye çalışırken somut ve kesin ifadeler kullanın.

Sunum yaptığınız kitleye hitap edeceğini düşündüğünüz kelimeler kullanın. Unutmayın, sizi kendine yakın hisseden insanları etkilemek her zaman daha kolaydır.

Doğru sözcükler maksimum etki sağlar. Sözcüklerinizi dikkatlice seçtiğinizden emin olun.

Eğer bir slayt sunumu yapıyorsanız, kelimeleri en aza indirgemeye özen gösterin. Etkili görseller, mesajınızı eski beyne çok daha çabuk iletir.

İlgili Yazı: Başarılı Sosyal Medya İletişimi Örneği: 4129Grey

En İkna Edici 12 Kelime

David Peoples, Presentations Plus adlı kitabında Yale Üniversite’nin bir araştırmasını referans göstererek, etkili iletişim kurma yollarını bulmak isteyenleri başarıya götürecek en ikna edici 12 kelimeyi aşağıdaki gibi sıralamış.

1-) Siz
2-) Para
3-) Tasarruf
4-) Yeni
5-) Sonuçlar
6-) Kolay
7-) Sağlık
8-) Güvenlik
9-) Aşk
10-) Keşif
11-) Kanıtlanmış
12-) Garanti

Sonuç

Yazımın başında bahsettiğim gibi hepimiz her zaman etkili iletişim tekniklerine ihtiyaç duyarız. Çünkü hayatımız boyunca birilerini ikna etmek, kendi fikirlerimizi kabul ettirmek durumunda kalırız. Böyle olunca da etkili iletişim yollarını ararız ve uygulanabilecek yöntemleri bulmaya çalışırız. Bu konuda önemli kaynaklardan edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bu teknikleri faydalı bulmuşsunuzdur. Yazıyı paylaşarak başkalarının da bilgilenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.