İçerik Pazarlaması

2015’in En Başarılı 10 Gerçek Zamanlı Pazarlama Çalışması

Spread the love

Twitter Kalp Butonu, Elbise Ne Renk Tartışması, Plüton Uçuşu ve Fotoğrafı, Geleceğe Dönüş Filmi, Elektrik Kesintisi, Yoğun Yağmur, Star Wars Filmi, Meteor Yağmuru, 21 Aralık En Uzun Gece…Yukarıda 2015 yılı içerisinde Türkiye’deki markaların gerçek zamanlı pazarlama (real time marketing) paylaşımları/çalışmaları yaptığı gelişmeler (arada atladıklarım olabilir). Yani 2015’te markaların bu pazarlama yöntemine iyice ısındığını söyleyebiliriz. Hatta o kadar ısındılar ki Star Wars paylaşımlarında olduğu gibi bazen insanlara itici gelmeye bile başladılar.

2015’in ilk yarısındaki başarılı içerik pazarlaması ve viral reklam örnekleri için buraya tıklayabilirsiniz.

2015’in 2. yarısındaki başarılı içerik pazarlaması ve viral reklam örnekleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımda en esprili, yaratıcı, farklı veya kendi kimliğiyle örtüşen işler çıkartan kurumlara (neden “marka” değil de “kurum” dediğim aşağıda anlaşılacak) yer verdim. Sıralamayı en çok beğendiğime göre değil, alfabetik olarak yapıyorum.

1-) Algida

Twitter’ın kalp butonuna geçmesiyle birlikte patlayan gerçek zamanlı pazarlama paylaşımlardan en beğendiğim bu oldu. Aslında bu olay biraz da Algida’nın şansı oldu, çünkü zaten logosu kalp şeklindeydi. Ama gelen bu güzel ortayı gol yapmak da başarıdır.

Kalp butonuyla ilgili yapılan diğer paylaşımlar için buraya tıklayın.

 

algida-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

2-) Club Okey

31 Mart’ta tüm ülkede gerçekleşen elektrik kesintisini hatırlıyorsunuzdur. Bu olay o günün en çok konuşulan konusu olmuştu ve bazı markalar yaptıkları gerçek zamanlı pazarlama paylaşımlarıyla krizi fırsata çevirmesini bildiler. Fakat krizi en iyi fırsata çeviren ise bence “Krizi fırsata çevirin” paylaşımı ile Club Okey olmuştu. =)

O gün yapılan diğer paylaşımları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

club-okey-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

3-) Derby

2015 yılına alışılmışın dışında paylaşımlarda bulunarak başlayan Derby, elektrik kesintisini de aşağıdaki paylaşım ile güzel bir şekilde değerlendirdi. Markanın Ağustos’tan beri hiçbir yaşam belirtisi göstermemesinin sebebini ise merak etmekteyim.

derby-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

4-) Gnctrkcll

NASA’nın Plüton gezegenine yaptığı uçuş da yine markaları harekete geçiren başka bir olay oldu. Gnctrkcll’nin o gün kendi kimliğine çok uyumlu olarak yaptığı gerçek zamanlı pazarlama paylaşımı oldukça başarılıydı.

gnctrkcll-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

5-) Kadıköy Belediyesi

Ve geldik yazının başında neden “marka” değil de “kurum” ifadesini kullandığımın sebebine. Sebebi tabii ki Kadıköy Belediyesi. Birçok markadan daha yaratıcı paylaşımlarda bulunan Kadıköy Belediyesi’nin, Geleceğe Dönüş filmiyle ilgili attığı tweet’in favori (pardon beğeni) ve retweet sayıları zaten her şeyi anlatıyor.

kadikoy-belediyesi-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

6-) Kadıköy Belediyesi – 2

Listeye 2 paylaşımı ile giren 2 “kurum”dan biri Kadıköy Belediyesi oldu. Herkesin görmekten bıktığı Star Wars gerçek zamanlı pazarlama paylaşımları arasında yıldız gibi parlayan bir iş çıkardı.

kadikoy-belediyesi-2-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

7-) Migros

Başka bir krizi fırsata çevirme başarısı da Migros’tan geldi. Fenerbahçe’nin sene başında anlaştığı teknik direktörü Vitor Pereira’nın, yoğun yağışın olduğu bir gün elindeki Migros torbaları ile düştüğü zor durumun fotoğrafı sosyal medyaya düşmüştü. Migros bu durumu güzel değerlendirdi.

Migros’un bu paylaşımıyla ilgili yazdığım detaylı yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

migros-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

8-) Nescafe

Bu elbisenin renkleri sizce mavi-siyah mı yoksa altın-beyaz mı? Şubat’ın sonlarında tüm dünyayı saran bu soru Türkiye’ye de sıçradı. Tüm gerçek zamanlı pazarlama paylaşımları arasında Nescafe markalarının birbiriyle girdiği aşağıdaki diyalog, bu listeye ekleyebileceğim kadar başarılı bir iş oldu.

nescafe-belediyesi-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

9-) Nescafe – 2

Bu çalışma aslında gerçek zamanlı pazarlamanın tanımını tam olarak karşılamıyor. Çünkü 21 Aralık’ın en uzun gece olduğu zaten bilinen bir şey ve ani bir refleks yerine kapsamlı bir reklam çalışmasından bahsediyoruz. Ama yine de sadece 21 Aralık gecesine özel olarak hazırlanan ve akşam vakitlerinde yayınlanmaya başlanan bu reklam, çok ama çok başarılı bir çalışma değerlendirmesini hak ediyor.

10-) Onedio.com

Geleceğe Dönüş filmiyle ilgili paylaşım yapmakla yetinmeyip, web sitesini tamamen bu konsepte göre değiştiren Onedio.com, yılın en başarılı gerçek zamanlı pazarlama çalışmalarından birine imza attı.

onediocom-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

 

 

 

 

 


Bonus: Tusbeyinli.com

Bonus olarak kendimi eklemek istedim. :)  Survivor All-Star yarışmasının final günü yayınladığım ve yarışmacılar ile pazarlama sektörünü harmanladığım bu yazım oldukça ilgi gördü. Aşağıda sadece ilk bölümünü gösterdiğim yazımın tamamını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

tusbeyinlicom-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

 

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.