Marka ve Reklam

Başarılı Jingle Nasıl Olur? Pepsi, Enpara.com, THY ve Diğerleri

Spread the love

Bazı pazarlama faaliyetlerinin faydası tam olarak ölçülemez: Jingle gibi. Ağıza dolanan ve insanlar tarafından gün içerisinde istemsizce söylenen jinglelar, sayısal verilerle net ölçülememesine rağmen markanın akılda kalıcılığı ve konuşulması açısından çok önemlidir.

Bir jingle’ın başarılı sayılabilmesi için gerekli kriterleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Ağıza dolanan bir ritmi olmalı.
  • İçerisinde markanın ismi geçmeli.
  • Özgün olmalı, akla başka bir melodiyi getirmemeli.

Bu 3 madde arasında en önemli olanı ağıza dolanacak bir ritm olması gerekliliği. Ki bu sadece markanın ismi ile bile olabilir. (Örnek: 11880)

tatil-donemi-sosyal-medya-paylasimlari

11880

Tüm jingle boyunca 11880’den başka bir şey söylenmiyor. Ancak bir dönem o kadar ağızımıza dolanmıştı ki, Bilinmeyen Numaralar Servisi=11880 algısı oluşmuştu.
Diğer 2 madde de çok önemli ancak içerisinde marka ismi geçmediği halde duyulduğunda o markayı akla getiren başarılı jinglelar da yok değil. (Yazının sonunda Turkcell örneğini göreceksiniz).
Aşağıda bugüne kadar yapılan ve akılda kalıcılığı açısından başarılı diğer jingleları paylaşıyorum. Başarılı olup olmadığını test etmek için başlıkta markanın ismini gördükten sonra videoyu açmadan jingle’ı hatırlamaya çalışın. Videoyu oynattığınızda çalan melodi sizin aklınıza gelen ile aynı ise, o jingle başarılı demektir. Bu jingleların %70’inin altında Nil Karaibrahimgil imzasının olduğunu da belirteyim.
Bunlar dışında sizin başarılı bulduğunuz jinglelar varsa yorum olarak paylaşabilirsiniz.


Bellona

“Özgün olmalı” kalıbının dışına çıkan ve Nil’in şarkısının cover’ı olan bir jingle. Ama istisnai bir durum olarak gayet başarılıydı.

Cornetto

Yaz mevsime uygun bir şekilde gayet hareketli hazırlanmış, akılda kalıcı bir jingle.


Enpara.com

Hem akılda kalıcı, hem dile dolanan, hem de içerisinde markanın mesajını da net bir şekilde veren çok başarılı bir çalışma.

ETİ

Yıllar eskitemedi.

Finansbank

“Herkese lazım bir…” diyeyim, gerisini siz getirin.

FLO

Jingle’ın %90’ı markanın isminden ibaret. Ama ağıza dolanmayı başarıyor.
 

Lassa

Günlük hayatta “sağlamsa” sözcüğü kullanıldığında “Lassa” diye cümleyi tamamlamak kaçınılmaz.

LC Waikiki

Çoğunuzun bu reklamı ilk gördüğünde “Bu nasıl reklam?” dediğine eminim. Ama aynı zamanda etrafımda bu melodiyi mırıldanan birçok kişi (biri de benim) gördüm.

Mutlu Akü

Ağıza yapıştığı zaman gitmeyenler listesinde 1. sıraya koyabilirim. Hatta “1 Numara Mutlu Akü Mutlu Akü 1 Numara” cümlesini “Biiir numara Mutlu Akü Mutlu Akü Bir Numara” şeklinde okuduğunuza eminim. Hayko Cepkin versiyonlu halini videoda bulabilirsiniz.
 
 

Müjde

Yılların eskitemediği diğer bir jingle.
 

n11.com

Çetin rakiplerin olduğu bir sektöre girdikleri için işleri kolay değildi. Bu durum göz önüne alındığında akılda kalmaları açısından başarılı bir jingle.
 

Pepsi

Reklam müziğinin nakaratta ritmik bir jingle ile bütünleştiği başarılı bir başka çalışma
 

Pınar

Bu marka ile büyüyenleri 12’den yakalıyor.
 

Tahsildaroğlu

İsmi okunduğu gibi direkt akla melodisini getirenlerden. Çok başarılı.

Türk Hava Yolları

İngilizce olduğu halde dilimize pelesenk 
 

Turkcell

Yaklaşık 10 yıl öncesi. Marka isminin geçmediği jinglelardandı ancak akılda kalıcıydı. A-om demem yeterli sanırım.
 

Vatan Bilgisayar

Bir marka isminin son hecesini tekrar tekrar söyleyerek ağıza dolanan bir jingle olur mu? Olur.
 
 

Yandex

Günlük hayatta da kullanılmaya açık, başarılı bir jingle
 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.