Beynimizin Patronu Sürüngen Beynin Özellikleri
Nöro pazarlama ile ilgilenenlerin karşısına çokça çıkan bir kavramdır sürüngen (diğer bir adıyla “eski”) beyin. Hatta nöro pazarlamanın temel unsurlarından biri bile diyebiliriz. Bu yüzden de nöro pazarlamayı kavramak için sürüngen beyni iyi tanımak gerekir. Bu yazının, sürüngen beyni bilenler için iyi bir özet, bu kavramla yeni tanışanlar için ise iyi bir reçete olacağını düşünüyorum.
Sürüngen Beyin Nedir?
İnsan beyni 3 kısma ayrılır. Yeni beyin, orta beyin ve sürüngen (eski) beyin. Yeni beyin rasyonel düşüncelerle, orta beyin duygu ve altıncı hislerle ilgilenirken, sürüngen beyin son kararı verme görevini üstlenir. Yani bir bakıma sürüngen beyin, beynimizin patronudur.
Pazarlama faaliyetlerinde çok fazla yapılan hatalardan biri hedef olarak yeni beynin seçilmesidir. İnsanlar bir ürün veya hizmeti mantıklı bulur ve onu kullanmaya başlar. Teoride doğru gibi görünen bu düşünce pratikte ise hiç geçerli değildir. Çünkü satın alma süreçlerinin en başında ikna edilmesi gereken, 450 milyonluk maziye sahip olan sürüngen beyindir. Yani insanların beynindeki satın alma tuşuna basmak için sürüngen beynin aklını çelmeniz gerekir.
Bunun için de onun özelliklerini anlamalı ve ona göre hareket etmelisiniz. Gelelim bu özelliklerin neler olduğuna…
Sürüngen Beynin Özellikleri Nelerdir?
1-) Benmerkezcidir. Odaklandığı unsurlar 4 maddeye ayrılır. Kendini koru, ye, çiftleş, kaç.
2-) Rasyonel değildir. Mantıkla değil, tamamen içgüdüleri ile hareket eder. Bazı kampanyalarınız için “Gayet mantıklı bir kampanyaydı, neden başarılı olmadı ki?” diye düşünüyorsanız, bunun sebeplerinden biri de mantık ile hareket etmeyen sürüngen beyni etkileyememeniz olabilir.
3-) Somut ve net kanıtlarla ilgilenir. Yani “Çok başarılıyız” veya “Biz en iyisiyiz” gibi cümleler hiç ilgisini çekmez. Bu iddiaların istatistikler, müşteri hikayeleri vb. yardımcılarla desteklenmesi gerekir.
4-) Sadece menfaati olan şeylerle ilgilenir. Yani bencildir. Bu yüzden pazarlama stratejilerinizi insanların sorunlarını giderecek çözümler üzerine inşa ederseniz, başarıyı yakalarsınız.
5-) Sadeliği sever. Bir web sitesi hazırlarken veya bir tasarım yaparken çoğu zaman ayrıntılarda boğuluruz değil mi? Oysaki sadelik sürüngen beyni daha fazla etkiler. Karmaşıklık ise kaçırır.
6-) Görsel kanıtları sever. Birçok cümle kurmak yerine etkili ve yaratıcı bir görsel hazırlayarak sürüngen beyni çok daha kolay ikna edebilirsiniz.
7-) Sözcüklerden çok etkilenmez. Bir sunum yaparken, ürün pazarlarken veya bir önerinizi kabul ettirmeye çalışırken sözcüklerinizin etkisi sadece %7’dir. Vücut dilinizin etkisi %55 iken, sesinizin etkisi de %38’dir.
En etkili sözcükler hangileri? Etkili iletişim nedir? Teknikleri nelerdir? Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
8-) Zıtlıklar ilgisini çeker ve bu sayede daha hızlı karar verir. İnsanlara, ürün veya hizmetinizi kullanmadan önceki ve kullandıktan sonraki durumlarını etkili bir biçimde gösterirseniz, istediğinizi daha kolay elde edersiniz.
9-) En çok başa ve sona odaklanır. Bu sebeple bir hikaye anlatırken veya bir sunum yaparken başlangıcınıza ve sonlandırmanıza özen gösterin. Mesela bir sunuma uzun bir girizgah yaparak başlamak yerine vurucu bir cümle ile başlamanız daha etkili olur.
10-) Yargılamayı ve etiketlemeyi çabuk yapar, kararı zor değişir. Eğer etkileşimin erken aşamalarında müşterilerinizin dikkatini çekemezseniz, onları sonsuza kadar kaybedebilirsiniz.
11-) Tekrarlara karşı duyarlıdır. Dikkat çekmek istediğiniz cümleleri 1’den fazla kez tekrar ettiğiniz zaman sürüngen beyin bu cümlenin diğerlerinden daha önemli olduğunu düşünür ve dikkatini oraya yoğunlaştırır.
12-) Kendisi gibi davranan ve kendisine benzer kişilere daha açıktır. Yani pazarlama faaliyetlerinizde müşterilerinize onlar gibi davranmalısınız. Bu durumu sosyal hayatınızda da görebilirsiniz. Birlikte zaman geçirmek istediğiniz kişiler genelde yapı itibarıyla size benziyorlardır.
13-) Hikayelere karşı çok duyarlıdır. Bunun da sebebi somut ve gerçek şeylere olan ilgisidir. Bu yüzden hikaye anlatımını sık sık pazarlama faaliyetlerinize eklemeye çalışın.
Enpara.com’un nöro pazarlamanın kurallarını uygulayarak yaptığı başarılı marka yönetiminin detaylarını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
14-) Güven duymak ister. Yaratıcılığınız, tutkunuz, dürüstlüğünüz ve korkusuzluğunuz sürüngen beynin size güven duymasını sağlar. Sürüngen beyin güven duygusunu hissetmediği zaman kaçmak isteyeceğini aklınızda bulundurun.
15-) Yalnızca duygular tarafından harekete geçer. Yani mesajınızın müşterilerin beyninde yer etmesi için onların bazı duygularını (sevinç, şaşkınlık, aidiyet vb.) harekete geçirmeniz gerekir.
Bonus: Evrimsel gelişimden beri var olduğu için farklı kültürlerdeki insanlarda farklılıktan çok benzerlik gösterir. Bu yüzden kültürden kültüre birçok şey değişmesine rağmen, sürüngen beynin özellikleri her kültürde (istisnalar dışında) aynıdır.
Kaynak: Nöro Marketing kitabı
ÖNERDİĞİM EĞİTİMLER
Stok Fotoğrafçılık Eğitimi: Sıfır durumda iseniz iyi bir başlangıç için, belirli bir yere geldiyseniz de daha doğru ilerleyebilmek için tavsiye edebileceğim bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Etsy Dijital Ürün Satışı Eğitimi (Sıfırdan İleri Seviyeye): Fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı veya diğer dijital ürünlerinizi Etsy’de satmak için kılavuz olacak güzel bir eğitim. Başlığa veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.