Reklam

Çiçek Sepeti’nin “Dokunduran” Dijital Reklamı

Spread the love

Şimdiye kadar dikkatimi çeken birçok TV reklamı ile ilgili, kendi bakış açım doğrultusunda gerek takdir eden gerek eleştirel analiz yazısı yazdım. Bu sefer de bir reklam görseli ile ilgili bazı görüşlerimi paylaşacağım.İlk önce hiçbir yorumumu okumadan aşağıdaki görsele bir bakın. Reklamdaki ürünü alıp almama açısından değil, kullanılan metinler ve görseldeki diğer unsurlar açısından.

cicek-sepeti-reklami

Dikkatinizi çeken veya garip gelen bir nokta oldu mu bilmiyorum ancak ilk gördüğümde ben 1-2 nokta fark etmiştim. Biraz inceleyince bu rakam 3 oldu. Aşağıdaki ilk 2 maddeyi görünce “Senin için fesatmış” demeyin çünkü etrafımdaki 10 kişiye sorduğumda 6 tanesinin benim ilk başta dikkatimi çeken noktaların aynılarını gördüklerini tespit ettim. :) Peki nedir bu 3 nokta?

1-) “Mutlu Etmeye Geliyor” ifadesi farklı noktalara çekilmeye açık bir cümle. Aslında kelime oyunu yapılan ve başka bir şeye atıfta bulunan sloganları severim ancak Türkiye’de kullanılıp kullanılmaması konusu üzerine uzun uzun tartışılabilir.

2-) Diğer bir nokta da 100 cm ibaresi. “Seninki kaç cm” sloganı ile cm algısı cinsellikten biraz daha uzaklaşmış olsa da bu ibare “Mutlu etmeye geliyor” cümlesi ile aynı görselde olunca yine farklı anlamlara yol açıyor.

3-) Gelelim son maddeye… Bu madde diğer ikisinden farklı. Üzeri çizilen fiyatta KDV yokken, alttaki fiyatta KDV’li haline yer verilmiş; yani yeni fiyat aslında –normalde öyle olmamasına rağmen- daha yüksek!

Cinsellik veya başka konulara dokundurma yapan reklamlar eskiden beri vardı. Çok eskilerden örnek verecek olursam aklıma ilk olarak “Tut şunun ucunu döşeyelim abi” geliyor. Yakın zamanda ise Atlas Global’in “Bacaklarınızı çok seviyoruz” ve “69’u çok seveceksiniz” sloganlı reklamları. Bu tarz reklamları başarılı bulan da var, başarısız bulan da… Sırf hakkında konuşturduğu için başarılıdır diye düşünüyor olabilirsiniz ancak pazarlamada her şey sadece konuşulmak değildir. Konuşulmak kısa vadeli başarı getirirken, uzun vadeli başarı için konuşulmanın çok daha ötesinde hedefler belirlenmesi gerekiyor.

Peki sizce Çiçek Sepeti’nin bu reklamı başarılı mı?

Yazımı sonlandırırken pazarlama duayenlerinin görüşlerini de aldığım “Reklamın İyisi Kötüsü Hiç Olmaz Olur Mu?” başlıklı yazıma göz atmanızı öneririm. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.