Sosyal Medya

Markaların Sosyal Medyada Sıkça Yaptığı 5 Yanlış

Spread the love

Bireysel kullanıcıların Facebook ile tanışması 2007 yılında olurken, markaların tanışması ve etkili bir pazarlama kanalı olarak kullanmaya çalışması ise 2010 yılını buldu. Yani üzerinden yaklaşık 7 yıl geçmesine rağmen hala defalarca yapılan belli başlı hatalar mevcut. Ben, en çok gözlemlediğim hataları burada sıralamak istiyorum.

1-) Sürekli Ürün Tanıtımı

Etrafınızda sürekli kendisinden ve yaptıklarından bahseden insanlar muhakkak vardır ve eminim ki bu tarz insanlar size rahatsızlık veriyordur. İşte sadece ürünlerinin tanıtımını yapan ve kendisinden bahseden markaları da bu insanlara benzetebiliriz. Ürün ve hizmet tanıtımı tabii ki yapılmalı gerekiyor ancak dozunu iyi ayarlamak lazım (Benim düşüncem ürün/hizmet tanıtımı yapılan içeriklerin, tüm içerikler arasındaki payının maksimum %50 olması şeklinde).

Markaların sosyal medyada yaptığı atışma örneklerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2-) Robotik Konuşma Dili

Bir marka olmak, illaki resmi ve robotik bir dil kullanmayı gerektirmez. Siz marka da olsanız karşınızda bireyler var ve onlara “onlar” gibi davranmalısınız. Her yazılana verilen şablon cevaplar veya belli aralıklarla atılan aynı tarz paylaşımlar takipçilerinizi bir süre sonra sıkmaya başlıyor ve sizden uzaklaştırıyor. Bunun yerine insanların, karşılarında “gerçek kişi” olduğunu hissedecekleri bir konuşma dili tercih edilmeli.

markalarin-robotik-konusma-dili

 

3-) Yavaş Kalmak/Cevaplamamak

Sosyal medya, doğası gereği çok dinamiktir ve her şey çok hızlı gelişir. Buradan size bir soru soran veya şikayetini ileten müşterileriniz de aynı şekilde hız ve dinamizm bekler. Müşterilerinize geç cevap vermeniz, daha da kötüsü hiç cevap vermemeniz onları hayal kırıklığına uğratır. Sosyal medyada 1 kızgın müşterinin bazen 1000 müşteriye dönüşebildiği unutulmamalıdır.

Etkili Facebook reklamları için tüyoları bulabileceğiniz yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

4-) Zorlama Gündem Tweetleri

Gerçek zamanlı pazarlamanın trend olmaya başladığından beri neredeyse tüm markalar, güncel olayların içerisine bir şekilde dahil olmaya çalışıyorlar. Aslında bu çok yanlış bir anlayış. Eğer gündemde olan konu ile markanız arasında bir şekilde bağlantı kurabiliyorsanız, gerçek zamanlı pazarlamanın gücünü arkanıza almak çok başarılı bir hamledir; ancak sırf herkes yaptığı için zorlama bir paylaşımda bulunacağınıza sessiz kalmak çok daha iyidir.

doganay-gercek-zamanli-pazarlama-paylasimi

 

5-) Sahte Takipçi Satın Almak

2011 yılının bahar aylarında Garanti ve Akbank arasında “like savaşları” olarak adlandırılan bir dönem vardı. O zamanlar en önemli kriter like sayısı olduğu için herkes bunun için savaşırdı; ancak artık durum böyle değil. Buna rağmen günümüzde bile birçok marka sırf like sayısını artırmak için sahte takipçi satın alma yöntemine başvuruyor. Bu yöntemin neticesinde sahte takipçiler sayfa ile hiçbir etkileşimde bulunmadığı için Edgerank puanı düşüyor, bu da sonraki gönderilerin organik erişiminin azalmasına sebep oluyor. Bu yüzden sahte takipçilerden kaçının.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.