Markaların Sosyal Medyada Sıkça Yaptığı 5 Yanlış
Bireysel kullanıcıların Facebook ile tanışması 2007 yılında olurken, markaların tanışması ve etkili bir pazarlama kanalı olarak kullanmaya çalışması ise 2010 yılını buldu. Yani üzerinden yaklaşık 7 yıl geçmesine rağmen hala defalarca yapılan belli başlı hatalar mevcut. Ben, en çok gözlemlediğim hataları burada sıralamak istiyorum.
1-) Sürekli Ürün Tanıtımı
Etrafınızda sürekli kendisinden ve yaptıklarından bahseden insanlar muhakkak vardır ve eminim ki bu tarz insanlar size rahatsızlık veriyordur. İşte sadece ürünlerinin tanıtımını yapan ve kendisinden bahseden markaları da bu insanlara benzetebiliriz. Ürün ve hizmet tanıtımı tabii ki yapılmalı gerekiyor ancak dozunu iyi ayarlamak lazım (Benim düşüncem ürün/hizmet tanıtımı yapılan içeriklerin, tüm içerikler arasındaki payının maksimum %50 olması şeklinde).
Markaların sosyal medyada yaptığı atışma örneklerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
2-) Robotik Konuşma Dili
Bir marka olmak, illaki resmi ve robotik bir dil kullanmayı gerektirmez. Siz marka da olsanız karşınızda bireyler var ve onlara “onlar” gibi davranmalısınız. Her yazılana verilen şablon cevaplar veya belli aralıklarla atılan aynı tarz paylaşımlar takipçilerinizi bir süre sonra sıkmaya başlıyor ve sizden uzaklaştırıyor. Bunun yerine insanların, karşılarında “gerçek kişi” olduğunu hissedecekleri bir konuşma dili tercih edilmeli.
3-) Yavaş Kalmak/Cevaplamamak
Etkili Facebook reklamları için tüyoları bulabileceğiniz yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
4-) Zorlama Gündem Tweetleri
Gerçek zamanlı pazarlamanın trend olmaya başladığından beri neredeyse tüm markalar, güncel olayların içerisine bir şekilde dahil olmaya çalışıyorlar. Aslında bu çok yanlış bir anlayış. Eğer gündemde olan konu ile markanız arasında bir şekilde bağlantı kurabiliyorsanız, gerçek zamanlı pazarlamanın gücünü arkanıza almak çok başarılı bir hamledir; ancak sırf herkes yaptığı için zorlama bir paylaşımda bulunacağınıza sessiz kalmak çok daha iyidir.