İstatistikSosyal Medya

Markalar İçin Instagram İstatistikleri ve İpuçları

Spread the love
Önce her gün 70 milyondan fazla fotoğraf ve videonun paylaşıldığı bir mecra düşünün, sonra da böyle bir mecranın bir marka için ne kadar önemli olabileceğini.
Önümüzdeki haftalarda Carousel Ads modelinin yayına alınması ile Instagram’ın markalar için çok daha önemli bir mecra olacağını geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Bu yazımda da markaların Instagram stratejilerine yön verebilecek istatistik ve tüyoları paylaşacağım.

1-) %4.21’lik oranı ile Instagram en çok etkileşim getiren sosyal mecra

Geçtiğimiz bahar Forrester’ın 7 sosyal mecrada yayınlanan 2.500 post üzerinden yaptığı bir araştırma, postların ortalama etkileşim oranının %0,1’in bile altında olduğunu göstermiştir. Ancak Instagram %4.21’lik etkileşim oranı ile Facebook’tan 58 kat, Twitter’dan 120 kat daha fazla etkileşim sağlıyor.
Konuyla ilgili örnek vermek de gerekirse: Redbull’un hem Facebook hem Instagram’dan post ettiği aşağıdaki fotoğraf; 45 milyonluk Facebook sayfasında 20.000 etkileşim alırken 2.2 milyonluk Instagram sayfasında 70.000 etkileşim almış.

 

2-) Yorumların %50’si post atıldıktan sonraki ilk 6 saat içerisinde,

%75’i ise 48 saat içerisinde yapılıyor. Ancak bu durum, ortalamanın 2 katı etkileşim oranı olan markalar için biraz farklı. Zira onların %50’ye ulaşması 13 saate kadar varıyor. Bu da kaliteli içeriğin etkileşim ömrünün daha uzun olduğunu gösteriyor.

3-) Mention’lar %56 daha fazla etkileşim sağlıyor

Instagram’daki başlıklar hashtagler dahil ortalama 138 karakterden oluşmaktadır. Simply Measured’in aşağıdaki görebileceğiniz araştırmasına göre karakter uzunluğu ile etkileşim arasında çok büyük bir korelasyon olmadığı için uzunluğa çok da takılmanıza gerek yok.
Peki etkileşimi post uzunluğu etkilemiyorsa, ne etkiliyor? Postlara koyulan mention’lar etkileşiminizi %56 artırıyor. Ancak alakasız birçok kişiyi mention ederek kirlilik yaratmak mentionların deaktif edilmesi ile sonuçlanacağı için bu duruma dikkat etmenizde fayda var.


4-) Lokasyon eklemenin etkisi: %79 fazla etkileşim

Araştırmaya dahil edilen 6.075 Instagram post’unun sadece 307 tanesinde lokasyon kullanılmış. Bunun belki de en büyük sebeplerinden birisi varsayılan lokasyon özelliğinin deaktif durumda olması. Ancak araştırma sonucu ortaya çıkan %79 gibi bir rakamı gördükten sonra bu özelliği açmanın artık zamanı geldi.

5-) Hashtag’lerin etkileşime katkısı da %13

Instagram’da 30 taneye kadar hashtag kullanmak mümkün. Ancak yapılan bu araştırmada en başarılı markaların attığı postların %91’inde 7 ve daha az hashtag kullanıldığı görülmüş. Genel bakıldığında ise markaların %88’i postlarında en az 1 hashtag’e yer veriyor.Belki %13 çok fazla bir artış değil ancak kullanılan hashtag’ler, özel ilgi alanına yönelik arama yapan kullanıcıların markanızı daha rahat keşfetmesini ve sizinle bağ kurmasını sağlayacaktır.

Kaynak: http://blogs.forrester.com/

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.