Sosyal Medya

Markalar İçin Instagram Kullanımı

Spread the love

Son resmi rakamlara göre Instagram; aylık 300 milyon aktif kullanıcıya, günlük ortalama 70 milyon fotoğraf paylaşımına ve yine günlük 2,5 milyar like’a sahip bir platform. Bu rakamların yanına bir de “en hızlı büyüyen 2. platform” bilgisini de eklersek, Instagram’ın dijital pazarlama stratejilerinde çok önemli bir yere sahip olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Öncelikle Instagram’da yer alan popüler markaların 4 ortak özelliğine bir göz atalım;


Plansız paylaşım: Bu markalar günde 1’den fazla paylaşım yapmıyorlar, hatta zaman zaman paylaşımda bulunmadıkları günler bile oluyor. Çünkü Instagram’da Facebook ve Twitter’ın aksine böyle bir ihtiyacınız yok. İnsanlar Instagram’a  eğlence amaçlı geldikleri için çok sık paylaşımda bulunmanız takipçilerinizi kaçırmaya sebep olabilir.

Doğal fotoğraflar: Paylaştıkları fotoğraflar kullanıcılarına gerçeklik hissiyatını veriyor. Başka bir deyişle bu markaların paylaşımları, halka çok sıcak ve samimi gelen fotoğraflardan oluşuyor. Çünkü Instagram kullanıcı profili kurumsal paylaşımları değil, doğallığı seviyor.

Konseptli fotoğraflar: Satmak istedikleri bir kıyafetin fotoğrafını paylaşacakları zaman, üzeri giydirilmiş sıradan bir manken fotoğrafı yerine arkadaşları ile bir kafede çay içen ve üzerinde ilgili kıyafeti barındıran birinin fotoğrafını kullanıyorlar.

Hashtag cenneti: Instagram demek hashtag demek. Çok kullanılan ve sizinle ilişkili hashtag’leri keşfederek çok daha fazla kişiye ulaşıyorlar.

Popüler markaların yukarıdaki 4 ortak özelliği her zaman dikkate alınmalı ancak Instagram’a yeni girmeye hazırlanan bir marka iseniz aşağıdaki 10 madde size çok yardımcı olacaktır:

1) Instagram’da bir hesap açarken size 2 seçenek sunulur: Kişisel hesap veya kurumsal hesap. Kurumsal hesabın artılarından faydalanabilmek için hesap açarken hangi seçeneği seçtiğinizden emin olun.

2) Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi Instagram stratejinizi belirlerken de asıl amacınızın ne olduğunu netleştirin. Takipçi artışı mı? Gelir elde etmek mi? Yoksa farkındalık mı? Amacınızı belirleyin ki girdiğiniz içeriklerin tutarlılığını sağlayabilesiniz.

3) Paylaşım ayarlarınızı düzenleyerek fotoğraflarınızın Facebook ve Twitter gibi diğer sosyal ağlarda paylaşılmasına olanak sağlayın.

4) Size özel bir duruşunuz olsun. Kullanıcılar markanızın fotoğrafını gördükleri anda onlara, sizin diğerlerinden daha farklı ve samimi olduğunuzu düşündürtün.

5) Instagram’a eklenen her fotoğrafın sağ altında 3 nokta ile simgelenen bir tuş, o tuşa basıldığında da ortaya çıkan bir embed kodu bulunmaktadır. Bu embed kodunu kullanarak fotoğraflarınızı web sitenize gömebilir, bu sayede web sitenizden Instagram hesabınıza trafik sağlayabilirsiniz.

6) Şu an yayında olmayan ancak yakın zamanda çoğu marka sayfasının kullanımına açılması beklenen sponsorlu reklamları kullanın. Bu reklamlar sayesinde arama sonuçlarında daha uzun süre yer alabilirsiniz.

7) Takipçilerinize fırsat kodları, özel indirimler sunun. Bu, onların sizi sadece like etmekle kalmamalarını, aynı zamanda sıkı birer takipçiniz olmalarını sağlar.

8) Takipçileriniz tarafından etiketlendiğiniz fotoğrafları regram (Twitter’daki retweet) edin. Bu hareketiniz diğer takipçilerinizi de sizinle ilgili içerik paylaşmaya teşvik edecek ve markanız daha fazla konuşulacaktır.

9) Fotoğraf paylaşım kurgusu ile yarışmalar düzenleyin. Zaman ve masraf olarak hiçbir yükü olmayan bu kurgular, aynı zamanda kullanıcı etkileşimi açısından da oldukça faydalı bir stratejinin parçalarıdır.

10) Çalışma ortamınızı ve çalışanlarını paylaşmaktan çekinmeyin. Takipçilerinize, takip ettikleri markanın var olmasında pay sahibi olan kişileri göstererek onlarla daha samimi ve sıkı bir bağ kurma fırsatını kaçırmayın.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.