İstatistikMobil

Mobil Pazarlama Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli İstatistikler

Spread the love
Ülke olarak birçok yeniliğe veya teknolojiye geç adapte oluyoruz. Hatırlıyorum, yabancı markaların sosyal medyaya adapte olduğu ve hatta iyi işler çıkarmaya başladığı yıllarda bizde henüz “Yazılacak olumsuz yorumları herkes görecek, marka itibarımız zedelenir.” düşüncesi hakimdi.
Daha sonraki yıllarda sosyal medyanın faydası o kadar net görülmeye başlandı ki, hiçbir marka artık bu gücün karşısında direnemez oldu. Başarılı veya başarısız tüm markalar bir şekilde sosyal medyadaki yerini aldı.
Her ne kadar o zamanki kadar katı olmasa da, benzeri bir durum şu an mobil pazarlama için de geçerli. Mobile yapılan yatırımlar hala yabancı pazarın gerisinde. Ancak bu durumun sosyal medya adaptasyonuna göre çok daha kısa süreceğini düşünüyorum.
Peki neden mobil pazarlama? İşte size bu sorunun cevabını verebilecek 15 istatistik:
1) E-ticaret web sitelerinin aylık trafiğinin %50,3’ü mobil cihazlardan geliyor.
2) Mobil tüketicilerin %60’ı, internete ihtiyaçları olduğunda mobil cihazlarının birincil kaynak olduğunu söylüyor.
3) Ortalama medya tüketiminin (TV, mobil, PC, diğer) %26’sı mobilden yapılıyor. Bu oran TV için %21, PC için %23
4) “1 haftalık bir dilimde telefonunuz yerine neyden vazgeçebilirsiniz?” sorusuna %70 alkol, %63 çikolata, %33 seks cevabı verilmiş.
5) %76’lık kesim, mobil mesajları e-maillere göre daha çabuk okuduklarını söylüyor.
6) Ankete katılanların %70’i, SMS mesajların bir konuya dikkat çekmek için etkili olduğunu belirtiyor.
7) Tüketicilerin %64’ü, markaların iletişim stratejilerinde SMS’e daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyor. (Kişisel görüşüm, bu oranın Türkiye için pek olası olmadığı yönünde. Ancak bu araştırmanın global olduğunu unutmayalım)
8) Markaların mobil pazarlama izinli iletişim listesine kayıtlı tüketicilerin %64’ü, alakalı bir mobil mesaj gönderildikten sonra o markanın ürününü satın aldığını söylüyor.
9) “Ne tarz teklifler sizi hareketlendirir?” sorusuna; %66 fiyat bazlı, %52 süre bazlı, %50 mekan bazlı teklifler cevabını verilmiş.
10) Yetişkin insanların %91’i, telefonlarını günün her saati kolları ile uzanıp alabileceği uzaklıkta bulunduruyor.
11) Mevcut mobil trafiği, tüm internet trafiğinin %15’ini oluşturuyor ve bu oran hızla artıyor.
12) Önümüzdeki dönemde 5 internet kullanıcısından 4’ünün mobil web kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor.
13) Mobil kullanımının yayılma hızı, 2000’li yılların başlarındaki web kullanımının yayılma hızından tam 8 kat daha fazla.
14) Bir kişi gün içerisinde telefonuna ortalama 150 kez bakıyor.
15) Dünya nüfusunun %91’i mobil telefon kullanıyor.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.