İnfografikSosyal Medya

Sosyal Medyada Etkileşim (Engagement) Hesaplaması

Spread the love
Markaların Facebook’a ilk girmeye başladığı zamanlarda, fan sayısını artırmak en önemli amaçtı. Ancak zaman geçtikçe sadece fan sayısını artırmanın yeterli olmadığı açıkça görüldü. Artık kullanıcılarla etkileşim kurmanın da en az kullanıcı sayısı kadar önemli olduğu bir dönemdeyiz. Hatta bazı markalar, çok kullanıcı sayısını gereksiz bulmakta, az ve öz kullanıcıya sahip olup onlarla en verimli etkileşimi kurmanın daha önemli olduğunu düşünmektedir. Tabi ki bu, markadan markaya değişen bir durumdur.
Peki etkileşim seviyemizi nasıl ölçeriz? Bu sadece tek bir parametreye bağlı olmamakta, belli bir formül sonucu ortaya çıkmaktadır. Hatta ilk bakıldığında okul zamanlarında gördüğümüz formüller kadar karmaşık gelebilir, oysa ki biraz incelendiğinde oldukça basittir. Farklı sitelerde farklı hesaplama şekline sahip olan etkileşim oranının, en büyük sosyal platform olan Facebook için olanına bir göz atalım.
Facebook Engagement Hesaplama Formülü
((Beğeniler + Yorumlar + Paylaşımlar) / Günlük post sayısı / O günkü sayfa fan sayısı) X 100
Bu formülle birlikte Twitter ve Google+ için engagement formüllerini infografikte görebilirsiniz.
Etkileşimi En Yüksek 10 Sayfa
Bu alanda Audi USA, en yakın rakibinin 2 katından daha fazla bir orana (%0,652) sahiptir. Bu markayı Mercedes-Benz (%0,306), Skol, Disney, BMW, Starbucks Frappucino, Walt Disney World, Taco Bell, Mc Donald’s ve Samsung Mobile USA izlemektedir.
Farklı Sosyal Metrikler
Her markanın baz alacağı başarı kriteri farklı olabilir. Bu metrikleri aşağıda paylaşarak yazımızı noktalayalım.
  • Toplam kullanıcı sayısı
  • Etkileşim oranı
  • Kullanıcıların yorumlarına yapılan dönüş hızı
  • Sayfanın büyüme hızı

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.