Nöro BilimNöro PazarlamaSlider

Yardım Etmeye Ne Zaman Gönüllü Oluruz?

Spread the love

Pazarlamanın odağında insan, insanın da temelinde düşünme ve karar alma olduğuna göre, insan psikolojisi ve nöro bilimle ilgili her konu aslında pazarlamayla da doğrudan veya dolaylı olarak ilgilidir. Bu düşüncemden dolayı da blogumda salt pazarlama yazılarının yanında nöro pazarlama ve nöro bilimle ilgili yazılara da yer veriyorum.

Bu yazımda da insanların, 1 kişinin başına gelen dertlerde gösterdikleri yardım etme çabasını, bir topluluğun başına geldiğinde neden -genellikle- göstermediklerine değindim. Bu bilgileri Dan Ariely’nin Akıldışının Mantığı kitabından edindiğimi belirtmek isterim.

Not: Buradaki maddeleri, sosyal sorumluluk projesine girişirken göz önünde bulundurmakta fayda var.

Örnek Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Yaratıcı Tasarımlar için tıklayın.

Yakınlık

Akrabalarımıza, sosyal grubumuza ve benzerlik gösterdiğimiz kişilere kendimizi yakın hissederiz. Bu yüzden kötü bir hastalık geçiren akrabamıza veya başı dertte bir arkadaşımıza yardım etmek için para verme olasılığımız yüksektir; ancak bunun yanında bizden çok uzaklarda acı çeken insanları bire bir tanımadığımızdan dolayı onlarla empati kurmamız zor olur ve merhamet duygumuz tetiklenmediği için harekete geçmeyiz.

Yakınlığın etkisi öyle güçlüdür ki; yüksek ücretli işinden çıkartılan bir komşuya yardım için para verme olasılığımız, şehrin sokaklarında yaşayan muhtaç birine para verme olasılığımızdan daha yüksektir. Hele ki binlerce kilometre uzaktaki deprem mağdurlarına para verme ihtimalimiz daha da düşüktür.

Canlılık

Size bir yerde birilerinin açlıktan öldüğü söylendiğinde, o kişilerin muhtaç hallerini görmezseniz duygu düzeneğiniz kolay kolay faaliyete geçmez; ancak soğuk suda boğulan ve çığlıklarını duyduğunuz biri için harekete geçme ihtimaliniz çok daha fazladır, çünkü canlı görüntü sayesinde karşıdakiyle empati kurabilirsiniz. Bu da sizi harekete geçmeye ve yardım etmeye yönlendirir.

Canlılıkla ilgili bu durum, sadece yardım etme konusunda değil, her şeyde geçerlidir. Arkadaşınızın size bir maçın veya konserin ne kadar güzel olduğunu anlattığında hissedeceğiniz duyguyu düşünün, bir de o maçı veya konseri bire bir olay yerinde izlediğinizi düşünün. Canlılığın farkı işte budur.

Okyanusta Damla Etkisi

Az gelişmiş bir ülkede birçok kişinin kirli su yüzünden öldüğünü düşünün. Her birimiz en fazla birkaç kişiyi kuratarabilir, milyonlarca insanı çok ciddi bir ihtiyaçla baş başa bırakırız. Bu tür büyük ihtiyaçların küçük bir bölümünü karşılayabileceğimiz göz önünde tutulduğunda, insanlar “Ben ne yapabilirim ki?” diye düşünmeye meyilli olabilir.

Burada insanların, “Herkes küçük küçük yardım ederse ortaya büyük bir yardım çıkar.” gerçeğini göz ardı ettiklerini de unutmamak gerekir.

Sonuç

Sıkıntıda olan birini yakınımız değilse, olaya canlı olarak şahit olmamışsak veya kendi yardımımızla birçok kişiye yetemeyeceğimizi düşünüyorsak yardım etme dürtülerimiz daha zor harekete geçiyor ve bazı olaylara duyarsız kalabiliyoruz. Bu yazının özeti niteliğinde olan grafiği de paylaşarak yazımı sonlandırıyorum.

dunyada-gerceklesen-felaketler

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.