E-Ticaretİnfografik

E-Ticaret Sitelerinde Sepetin Terk Edilmesiyle İlgili 10 Bilgi

Spread the love

Hem dünyada hem Türkiye’de e-ticaret sektörünün hacmi yıldan yıla büyümeye devam ediyor. Bu büyüme ile birlikte alışveriş sepetlerini terk etme oranı da giderek artıyor. Ancak bu durumun kötü bir işareti olduğunu söylemek çok da doğru değil. Çünkü bu artışın sebepleri arasında, daha sonra masa üstü cihazdan girmek üzere mobilden yapılan sepet kayıtları da bulunuyor.

SaleCycle’ın son 5 yıl içerisinde e-ticaret sitelerindeki tam 1 milyar sepet terk edişini izleyerek elde ettiği sonuçlar, hem sepetlerin terk edilme sebepleri hem de diğer birçok konuda bilgi veriyor. Bu verileri ilginç bulacağınızı düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu yazıma geçmeden önce mobil alışveriş istatistiklerine göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

1-) Oran

2010 yılında %61 olan alışveriş sepetini terk etme oranı, 2015’te %76’ya çıktı.

2-) Sektör

Sepeti terk etme oranlarında ilk sırada %80 ile seyahat sektörü geliyor. Onu %70 ile perakende, %68 ile moda sektörleri izliyor.

3-) Dönem

Yılbaşı indirimleri döneminde ve Black Friday gibi diğer indirim dönemlerinde sepeti terk etme oranları minimuma iniyor.

4-) Gün

Sepeti terk ediş en çok Salı günleri olurken, en az cumartesi günleri gerçekleşiyor.

5-) Saat

Akşam saat 8 ile 9 arası, sepetin en çok terk edildiği saat aralığı. Tabii bunun her ülkenin yerel saati dikkate alınarak bulunduğunu düşünüyorum.

6-) Sebepler

Bununla ilgili birçok farklı araştırma var ama genelde sadece oranlar değişirken, sebepler benzer oluyor. SaleCycle’ın “mobildeyken kayıt etme” gibi web sitesinin eksikliğinden kaynaklanmayan sebepleri dışarıda tutarak elde ettiği verile aşağıdaki gibi.

  • %28: Umulmayan nakliye ücretleri
  • %23: Üye olma zorunluluğu
  • %16: Biraz daha araştırma yapmaya karar vermek
  • %13: Ödeve güvenliği kaygıları
  • %12: Karışık ödeme sayfası

7-) Site İçi Yeniden Pazarlama (On-Site ReMarketing)

Site içi yeniden pazarlama reklamlarının %46’sı insanlar tarafından görülüyor. Bu reklamlara yapılan tıklamalardan %24 dönüşüm elde ediliyor ve bu dönüşümlerden de %3 satış artışı sağlanıyor.

8-) E-Posta ile Yeniden Pazarlama

Yeniden pazarlama e-postalarının açılma oranı %47, ki gerçekten müthiş bir rakam. Bu e-postalardan siteye yönlenen tıklamaların %31’inden dönüşüm elde ediliyor ve bu dönüşümlerden de %4 satış artışı sağlanıyor.

9-) En Yüksek Geri Döndürme Kazancı

Araştırmada incelenen geri dönüşlerden elde edilen en yüksek kazanç 1,5 milyon dolar. Her biri 100 bin doların üzerinde olan 11 ahizeyi sepetine ekleyip satın almadan terk eden, başka bir zaman geri dönüp alışverişini tamamlayan bir müşteri, ilgili firmayı oldukça sevindirmiş olsa gerek.

10-) En Geç Geri Döndürme

Buna en geç kavuşma da diyebiliriz. 2013 yılında alışverişini sepetini satın almayı tamamlamadan terk eden bir müşteri, tam 18 ay sonra atılan yeniden pazarlama e-postası ile siteye giriyor ve alışverişini tamamlıyor.

sepet-terk-edisleri-10-onemli-bilgi

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.