Sosyal Medya

Facebook’un Instant Articles Servisi Taşları Yerinden Oynatabilir Mi?

Spread the love
Facebook uzun zamandır beklenen Instant Articles servisini geçtiğimiz günlerde hayata geçirdi. Facebook’un dijital pazarlamanın yükselen yıldızı olan “içerik” konusunda da kral olma hedefine doğru attığı dev bir adım olan Instant Articles, sektörde bazı taşları yerinden oynatabilir.

“Facebook’un algoritma değişiklikleri karşısında markalar neler yapabilir?” yazısını buradan ulaşabilirsiniz.

Instant Articles Nedir?

Yayıncıların, içeriklerini okuyucuları ile direkt olarak Facebook mobil uygulaması bünyesinde paylaşmasını sağlayan bir servistir. Şimdilik Buzzfeed, New York Times, BBC News, The Guardian ve National Geographic gibi yayıncıların kullandığı bu özellik eğer başarılı bulunursa isteyen tüm yayıncıların kullanımına açılacak.

Faydaları Nelerdir?

Çok Hızlı

Normalde Facebook’ta gördüğümüz bir bağlantıya tıkladığımızda, bağlantı sayfasının açılması ortalama 8 saniye (Facebook’un açıkladığı süre) sürüyor. Instant Articles bu sıkıntıyı, bağlantıyı Facebook’un kendi uygulaması içerisinde açarak ortadan kaldırıyor. Bu da şüphesiz ki çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi demek.

Mobil Öncelik

Dünya genelinde web sitelerine gelen trafiklerin yaklaşık %50’si mobil cihazlardan sağlandığı düşünülürse Instant Articles’ın mobil içerik tüketimine yönelik olması yayıncılar için artı bir durum. Çünkü gün içerisinde laptop veya pc’lerinin başında çalışan insanlar, iş çıkışında ise mobilden içerik tüketmeye başlıyorlar. Diğer yandan, siteleri mobil uyumlu olmayan yayıncılar için de Instant Articles çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü artık içeriklerini mobil sitelerinden okutmak zorunda değiller.

Dünyada ve Türkiye’de güncel dijital, mobil ve sosyal medya kullanım istatistiklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Mobil pazarlama istatistikler için ise bu yazıma buyurun. 

Geniş Kitleler

Günlük 936 milyon aktif kullanıcı, günlük 798 milyon aktif mobil kullanıcıya sahip olan Facebook’ta yer almak, dijital ortamda ulaşabileceği en geniş kitleye hitap edebilmek demektir. Üstelik yine yakın zamanda Faceobook’un yayına alması beklenen “Add A Link” özelliği ile yayıncılar çok daha geniş kitlelere ulaşabilecek. Yani hem Facebook hem yayıncılar açısından karlı bir durum.

“Add A Link” özelliği ile daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş İçerik

Facebook’ta yer alan algoritma sayesinde Instant Articles aracılığı ile okuduğunuz içerikler göz önünde bulundurularak ne tür tercihlerinizin olduğu saptanacak. Bu saptamalar neticesinde de ileriki dönemlerde karşınıza mümkün olduğunca sizin okumayı tercih edeceğiniz içerikler çıkartılacak. Tabii ki bu algoritmanın %100 başarı sağlayacağı söylenemez ama kişileştirilmiş içeriklerin artacağı kesin.

İnteraktif Makaleler

Görsel etkinin ve video içerik tüketiminin ışık hızıyla arttığı bu dönemde, Instant Articles bunu da göz ardı etmemiş. İçeriklerde otomatik oynamaya başlayan videolar, interaktif haritalar, sesli başlıklar, yazının belirli kısımları ile ilgili anında daha fazla bilgi alabilme gibi özellikler yer alacak. Kullanıcılar interaktif öğelerin bulunduğu içerikleri, düz metinden oluşan içeriklerden daha çok seviyorlar.

facebook-instant-articles-interaktif-makaleler

Yayıncı İşbirliği

Facebook’un bu servisi yayına alırken en önemli hedefi, en büyük içerik sağlayıcıları ile işbirliği yaparak kendi bünyesinde geçirilen zamanı ve içerik tüketimini artırmaktı. Ancak bunu yaparken karşı tarafı da düşünmesi gerektiğinin farkındaydı. Nitekim bunu da yayıncıların kendi makaleleri içerisinden elde ettikleri reklam gelirlerinin tamamını yayıncıya bırakarak gösterdi.

“Sosyal medya reklamcılığında aslan payı Facebook’un” yazısı için sizi şuraya alayım.

Aynı zamanda yayıncılar; comScore, Omniture & Google Analytics gibi kaynaklar sayesinde içeriklerini tüketen kitleyi daha detaylı olarak analiz edebilecekler.

Özet

Bu yeni servis hem kullanıcılara, hem yayıncılara, hem reklamverenlere hem de Facebook’a avantaj sağlayacak diyebiliriz.
Kullanıcılar –> İstediklere içeriklere çok daha kısa zamanda erişebilecekler. Aynı zamanda alakalı içeriklerin artması
Yayıncılar –> İçeriklerini çok geniş kitlelere hızlı bir şekilde sunabilecek, aldıkları reklamlardan gelir sağlayabilecekler.
Reklamverenler –> Geniş kitlelerin tercih ettiği yayıncıların içeriklerinde reklamlarını yayınlayarak kendi ürün veya hizmetlerini pazarlayabilecekler.
Facebook –> İçinde bulunduğumuz hız çağında kullanıcılara çok daha hızlı hizmet sunarak mükemmel müşteri deneyimine bir adım daha yaklaşacak ve kendi bünyesinde geçirilen zamanı artıacak.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.