Sosyal Medya

Facebook’un Yenilikleri Karşısında Markalar Neler Yapabilir?

Spread the love
Kaliteli içerik, kaliteli içerik, kaliteli içerik… Facebook da diğer sosyal mecralar gibi bünyesinde bulunan kaliteli içeriği artırmanın, yani doğal olarak kullanıcı deneyimini iyileştirmenin peşinde. Çünkü kullanıcı deneyimini iyileştirmek, kullanıcılara alakalı ve kaliteli içerik sunmaktan geçiyor. Her geçen gün daha fazla duymaya başladığımız bu “kaliteli içerik” kavramı, biz benimsesek de benimsemesek de önemini artırmaya devam ediyor.

Facebook’un 2015’in ilk 3 ayındaki gelir ve kullanıcı rakamlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook’un geçtiğimiz günlerde duyurduğu haber akışı değişiklikleri de kaliteli içeriği ön plana çıkarmaya yönelik oldu. Kaliteli içeriği ön plana çıkarmakla beraber kullanıcıların karşısına daha alakalı içerikleri sunmak için önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek olan bu 3 değişikliğe göz attıktan sonra, yayıncıların bu konuda neler yapması gerektiğine kısaca değinelim:
1-) Mevcut durumda Facebook, aynı kaynağın paylaştığı 1’den fazla içeriği göstermekte katı kurallara sahip. Ancak bu güncelleme ile birlikte artık bu kurallar gevşetilmiş durumda. Haber akışındaki içerikleri çabuk tükettiklerini söyleyen kullanıcıların geri bildirimleri dikkate alınarak yapılan bu güncellemenin, içerik yayıncıları için oldukça olumlu olacağı aşikar.
2-) Bu güncelleme ile de yakın arkadaşlarının yaptığı tüm paylaşımları göremediklerini söyleyen kullanıcıların şikayetlerine çare aranmış. Artık çok fazla etkileşim içinde olduğumuz arkadaşlarımızın yaptığı fotoğraf, video, link veya metin paylaşımlarını haber akışımızın daha üst sıralarında göreceğiz. Fakat bununla birlikte, çok fazla etkileşim içinde olduğumuz sayfaların paylaşımları da haber akışımızda yer almaya devam edecek. Ama muhtemelen arkadaş paylaşımlarının gerisinde kalacak.
3-) Arkadaşlarımızın herhangi bir sayfa gönderisine yorum yapması veya onu beğenmesi karşımıza artık daha az çıkacak. Bu da markalar için çok büyük bir önemi olan 2. derece etkileşim şanslarını iyice azaltacak.

Sonuçlar

  • Bu değişikliklerden sonra kullanıcıların haber akışında ne göreceği takip edilen sayfalar, etkileşim içine girilen içerikler ve yakın arkadaşların hareketlerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterecek.
  • Arkadaş paylaşımları, sayfa paylaşımlarına göre çoğu zaman daha üstte yer alacak.
  • Direkt yapılan paylaşımlar, yorum ve beğeni bildirimlerinden daha göz önünde olacak.
  • Kullanıcılar artık daha az alakasız içerik görecekler.

Yayıncılar Neler Yapabilir?

  • Kitleniz tarafından paylaşmaya değer bulunacak içeriklere ağırlık verilmesi gerekiyor. Yapılan yorumların ve beğenilerin artık eskisi gibi diğer kullanıcılara gözükmeyeceğini de hesaba katarsak paylaşımın değeri artık iyice artmış durumda. Burada da konu yine ve yine içerik pazarlamasına geliyor. Ancak içerik pazarlaması yaparken de sıkça yapılan bazı hatalardan kaçınmak gerekiyor. 2015’te yapılan başarılı içerik pazarlaması örneklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Web sitenizdeki içeriklerinizde sosyal paylaşım butonlarını daha efektif konumlandırarak insanların o içeriğinizi kendi hesaplarından paylaşmalarına yönlendirebilirsiniz. Bu sayede bu içerik, kullanıcının Facebook sayfasında direkt paylaşım olarak yer alacağı için paylaşan kişinin arkadaşlarına da daha fazla gözükecektir.
  • İçeriğinizi yayınlarken hedefleme özelliğini kullanarak içeriğinizin daha alakalı bir kitlenin karşısına çıkarabilir, yani paylaşılma ihtimalini artırabilirsiniz. Çoğu yayıncının bilmediği veya bilse bile kullanmaya gerek duymadığı bu özellik aslında oldukça etkilidir. Hedeflemeyi aşağıdaki ilk görselde yer alan ikona tıklayarak yapabilirsiniz. Eğer bu ikon sizde gözükmüyorsa sayfanızın sağ üstündeki Ayarlar bölümüne tıkladıktan sonra aşağıdaki 2. görselde gösterilen alandan ikonunuzu aktif duruma getirebilirsiniz.
facebook-icerik-hedefleme
facebook-icerik-hedefleme-2

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.