Alışkanlık Kazanmak İçin 5 Yöntem
Alışkanlık kazanmak ile ilgili daha önce fayda gördüğüm yöntemleri paylaşmıştım ama parça parça ve farklı zamanlardaydı. Onları tek bir gönderide birleştirmek istedim.
✅ Ortamı Hazırla
Beynimiz göz önünde bulunmayanlara yönelmekte zorlanır. O yüzden yapmayı planladığım şeylerin unsurlarını görünür yerlerde bulundurmaya başladım.
Atomik Alışkanlıklar’da konuyla ilgili şöyle diyor:
“Daha fazla çizim yapmak mı istiyorsunuz? Kalemlerinizi, defterlerinizi ve çizim gereçlerinizi masanızın üstünde, elinizin altında bulundurun.”
“Egzersiz mi yapmak istiyorsunuz? Egzersiz giysilerinizi, ayakkabılarınızı, spor çantanızı ve su şişenizi önceden hazırlayın.”
✅ Somutlaştır
“Daha sağlıklı besleneceğim” gibi soyut kavramlar yerine zaman ve yer belirterek plan yapmak, niyeti somutlaştırıp başarı şansını artırıyor. Hatta buna Uygulamaya Koyma Niyeti deniyor ve aşağıdaki gibi bir formülü var:
[Şu davranışı] [Şu zamanda] [Şurada] gerçekleştireceğim.
✅ Zinciri Kırma
Belirli aralıklarla yaptığım bir alışkanlığım varsa ve o gün yapamadıysam “ya hep ya hiç” kuralını izlemiyorum. Normalde 10 birim yapıyorsam tamamen pas geçmek yerine 2 birim yapıyorum.
Mükemmeliyetçi bir yanınız varsa bu yöntem o tarafınızı törpülemek için de bir fırsat olabilir.
✅ Keyif Alınan Bir Şey ile Bağla
Bunu kitap okumama uyguladım. Kahvaltı sonrası çay keyfi yapmayı çok seviyorum. Çay ile beraber normalde telefonda takılırken şimdi kitap okuyorum. Bunu tekrarlayınca bir alışkanlığa dönüştü. Tabii ki birçok şeye uyarlanabilir.
✅ Belirli Bir Konumda Tekrarla
Evin belirli bir bölümünde belirli eylemleri yapmanın da çok faydasını gördüm. Kitap okumak, çalışmak gibi eylemleri belirli odada, belirli köşede vb. yerlerde tekrarlarsanız orası o eylemle özdeşleşir ve alışkanlık kazanma ihtimaliniz artar.
📌 Bunları ben değil, araştırmalar söylüyor. Ben sadece deneyimlediklerimi paylaşıyorum. Umarım faydalı da olur. 👋
Kitaplar ve hayata dair diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.