Kitaplar ve Hayata DairSlider

Alışkanlık Kazanmak İçin 5 Yöntem

Spread the love


Alışkanlık kazanmak ile ilgili daha önce fayda gördüğüm yöntemleri paylaşmıştım ama parça parça ve farklı zamanlardaydı. Onları tek bir gönderide birleştirmek istedim.

Ortamı Hazırla

Beynimiz göz önünde bulunmayanlara yönelmekte zorlanır. O yüzden yapmayı planladığım şeylerin unsurlarını görünür yerlerde bulundurmaya başladım.

Atomik Alışkanlıklar’da konuyla ilgili şöyle diyor:

“Daha fazla çizim yapmak mı istiyorsunuz? Kalemlerinizi, defterlerinizi ve çizim gereçlerinizi masanızın üstünde, elinizin altında bulundurun.”

“Egzersiz mi yapmak istiyorsunuz? Egzersiz giysilerinizi, ayakkabılarınızı, spor çantanızı ve su şişenizi önceden hazırlayın.”

Somutlaştır

“Daha sağlıklı besleneceğim” gibi soyut kavramlar yerine zaman ve yer belirterek plan yapmak, niyeti somutlaştırıp başarı şansını artırıyor. Hatta buna Uygulamaya Koyma Niyeti deniyor ve aşağıdaki gibi bir formülü var:

[Şu davranışı] [Şu zamanda] [Şurada] gerçekleştireceğim.

Zinciri Kırma

Belirli aralıklarla yaptığım bir alışkanlığım varsa ve o gün yapamadıysam “ya hep ya hiç” kuralını izlemiyorum. Normalde 10 birim yapıyorsam tamamen pas geçmek yerine 2 birim yapıyorum.

Mükemmeliyetçi bir yanınız varsa bu yöntem o tarafınızı törpülemek için de bir fırsat olabilir.

Keyif Alınan Bir Şey ile Bağla

Bunu kitap okumama uyguladım. Kahvaltı sonrası çay keyfi yapmayı çok seviyorum. Çay ile beraber normalde telefonda takılırken şimdi kitap okuyorum. Bunu tekrarlayınca bir alışkanlığa dönüştü. Tabii ki birçok şeye uyarlanabilir.

Belirli Bir Konumda Tekrarla

Evin belirli bir bölümünde belirli eylemleri yapmanın da çok faydasını gördüm. Kitap okumak, çalışmak gibi eylemleri belirli odada, belirli köşede vb. yerlerde tekrarlarsanız orası o eylemle özdeşleşir ve alışkanlık kazanma ihtimaliniz artar.

📌 Bunları ben değil, araştırmalar söylüyor. Ben sadece deneyimlediklerimi paylaşıyorum. Umarım faydalı da olur. 👋

Kitaplar ve hayata dair diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.