ReklamSosyal Medya

Daha Etkili Facebook Reklamları İçin Tüyolar

Spread the love

 

“Facebook reklamları için tüyolar” vb. başlıklı yazılara çokça rastlamışsınızdır. “Peki o zaman bu yazıyı neden yazdın?” diye sorabilirsiniz. Soranlar için hemen cevabımı vereyim: Bu yazıyı yazdım çünkü Consumer Acquisiton firmasının, 100.000 Facebook reklamını inceleyerek ulaştığı önemli sonuçların, reklam stratejinizi oluşturmanızda işe yarayacağını düşünüyorum.

Bunlar bir nevi, Facebook reklam vermek isteyenler veya hali hazırda Facebook’a sürekli reklam verenler için tüyo niteliğinde sonuçlar. Buyurun başlayalım:

Bu yazıma geçmeden önce, Facebook’un Reklam Alaka Düzeyi Puanı’nın ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Facebook Reklam Tüyoları

1-) Görsel Testlerine Önem Verin

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar görsellerin, reklam performanslarında çok etkili olduğunu bize göstermişti. Ama bu etkinin yaklaşık %75 olduğunu söylesem? Yani görseller, Facebook’taki toplam reklam performansınızın %75’ini belirliyor.

Bu yüzden etkili görseller seçmek çok önemli. Peki bu en etkili görseli nasıl seçeriz? Tabii ki test ederek. Her yeni reklam için hedef kitle ve metinler aynı kalacak şekilde 5-10 farklı görseli test edin. En iyi performans gösteren görsel veya görsellerle asıl reklam kampanyanızı başlatın.

Not: Toplam bütçenizin %5-%10 kadarını teste ayırmanızda fayda var.

2-) Metin Testlerini De Atlamayın

Görselinizi seçtikten sonra 3-5 farklı reklam metni hazırlayarak bunları da test edin. Etkileyici bir metin ile reklamınızın etkileşimini %25, tıklanma oranını ise %50 artırabilirsiniz.

Not: Araştırma sonucuna göre en iyi performansı, yaklaşık 40 karakter ile hazırlanan metinler gösteriyor.

3-) Basit Görseller Kullanın

Sadelik, çoğu konuda olduğu gibi burada da etkili. 100.000 reklam üzerinden yapılan bu araştırmanın sonucuna göre özellikle düz, beyaz veya blurlu arka plana sahip görseller en iyi performansı gösteriyor.

Görsellerin üzerinde bulunan ve Facebook’un reklam politikası gereği görselin sadece %20’lik kısmında kullanılabilen metin alanının arka planı da iyi bir kontrasta sahip olmalıdır. Tabii ki ayrıca call to action da içermelidir.

4-) Parlak ve Canlı Renkler Kullanın

Burada 2 önemli konu var. Siyah ve beyaz, gözün reddettiği renkler olduğu için; mavi tonları ise Facebook’un kurumsal rengi ile birbirine girebileceği için tercih edilmemeli. En etkili renkler ise yeşil, turuncu, sarı ve kırmızı. Bunlar, görselinizin haber akışında patlamasını ve dikkat çekmesini sağlıyor.

etkili-facebook-reklam-ornegi

5-) Doğallığı Tercih Edin

Araştırmanın sonucu doğal fotoğrafların, stok fotoğraflardan daha iyi sonuçlar verdiğini gösteriyor. Yani modellerin yer aldığı stok fotoğraflar yerine, personelinizin veya müşterilerinizin yer aldığı fotoğraflar insanlara daha doğal geldiği için daha çok tıklanıyor.

Ben, müşterileri Facebook’taki reklam görsellerinde kullanmanın çok kolay olmadığını düşünüyorum. Ancak personel kullanımı gayet kolay ve her an uygulanabilecek bir strateji. Üstelik eski çalıştığım şirketlerden birinde bu strateji ile güzel sonuçlar aldığımızı da söylemek istiyorum.

6-) Mutlu Kadın ve Çocuk Görselleri Kullanın

Beni en çok şaşırtan sonuç bu oldu, muhtemelen size de garip gelmiştir. Ancak hem kadınlar hem de erkekler, kameraya bakan ve mutlu olduğu belli olan kadın ve çocukların yer aldığı görselleri görmeyi tercih ediyorlar.

Bu duruma da yorumumu ekleyeyim: Bunun her sektör veya her ürün için uygun olmayacağını düşünüyorum. Ancak araştırma sonucuna bakılırsa mümkün olduğu zamanlarda kullanmakta fayda var.

7-) Stratejinizi Sürekli Tazeleyin

Testlerinizin sonucunda ortaya çıkan en iyi görsel ve metin ile Facebook reklamlarınızı 1 hafta yayında tutun. Reklamın performansı 1 haftanın sonra düşmeye başlayacaktır. Bu noktadan sonra ise başa dönüp aynı adımları tekrar uygulamalısınız.

Sonuç

Facebook reklamlarınızda hata yapmaktan korkmayın. Çünkü yaptığınız hatalar sizi etkili reklama yaklaştıracaktır.

Son olarak da şunu söylemek istiyorum: Test için harcayacağınız bütçenin size ilk başta boşa giden paraymış gibi geleceğinin farkındayım. Ama emin olun ki yaptığınız testlerin bütçesi, kendisinden çok daha büyük bütçelerin boşa gitmesini engelleyecektir.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

One thought on “Daha Etkili Facebook Reklamları İçin Tüyolar

  • Reklam verirken şöyle video bir şekilde daha etkin bir anlatım olursa faydası olacağını düşüyorum

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.