Dijital Pazarlama

13 Madde İle Dijital Dünyanın “İlk”leri

Spread the love

İlk olmak veya “ilk”ler her zaman hafızalardaki yerini korur. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, dönem dönem hatırlanır. Bir takımın tarihte attığı ilk gol, bir kişinin kazandığı ilk para gibi…

Ben de dijital dünyanın tarihteki “ilk”lerini merak ettim ve araştırdım. Bir kısmını biliyordum fakat bazı bilgiler benim için de bir “ilk” oldu. Gelin birlikte göz atalım:

1-) İlk E-Posta (E-Mail)

Bilgisayarlar arası yazı ile iletişim yazılımını geliştiren Ray Tomlinson, ilk e-mail’ini 1971 yılında hemen yanındaki bilgisayara atmıştır. Tomlinson, mailin içerisine ne yazdığını tam hatırlamadığını ancak büyük ihtimalle QWERTYUIOP veya benzeri bir şey olabileceğini söylüyor.

dunyadaki-ilk-email-ray-tomlinson

2-) İlk Kayıtlı Domain İsmi

1985 yılının Mart ayında oluşturulan Symbolics.com, tarihte kaydı yapılan ilk domain ismidir. Aynı yılın Ocak ayında oluşturulan Nordu.net domaini, kayıt altına alınmadığı için tarihin ilk domain ismi apoletini taşımamaktadır.

dunyadaki-ilk-domain-ismi

3-) İlk Web Sitesi

Yayınlandığı tarih olarak 1989, 1990, 1991, 1992 yazan farklı kaynaklar olsa da, nasıl göründüğü gayet nettir. CERN laboratuarlarında Tim Berners-Lee tarafından hayata geçirilen tarihteki ilk web sitesinin görüntüsü aşağıdaki gibidir. Hatta bu web sitesinin bir kopyası 2013 yılında tekrar hayata geçirildi: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

dunyadaki-ilk-web-sitesi

4-) İlk Yüklenen Fotoğraf

World Wide Web’in (WWW) kurucusu olan Tim Berners-Lee tarafından, 1992 yılında internete yüklenen ilk fotoğraf aşağıdadır. Fotoğraf, CERN çalışanı kadınların oluşturduğu bir müzik grubuna aittir.

dunyada-ilk-yuklenen-fotoğraf

5-) İlk SMS Mesajı

1992’nin Aralık ayında İngiliz mühendis Neil Papworth’ün, Vodafone altyapısı üzerinden o an partide eğlenmekte olan arkadaşı Richard Jarvis’e attığı “Mutlu Noeller” mesajı, tarihteki ilk SMS mesajı olmuştur.

dunyadaki-ilk-sms-mesaji

6-) İlk Tarayıcı (Browser)

Marc Andreessen ve Eric Bina tarafından 1992 yılında geliştirilip, 1993 yılında yayına alınan Mosaic, tarihteki ilk tarayıcıdır. Ancak ilk tarayıcının Netscape olduğuna dair yaygın bir yanlış bilgi de söz konusudur.

dunyadaki-ilk-browser

7-) İlk Online Satış

1994 yılında satın alınan Sting’in “Ten Summoner’s Tales” isimli albümü, internet üzerinde gerçekleşen ilk e-ticaret alışverişi olarak tarihe geçmiştir.

dunyadaki-ilk-online-satis

8-) İlk Banner

1994 yılında “Fareniz ile hiç buraya tıkladınız mı? Tıklayacaksınız!” metni ile 468×60 boyutlarında hazırlanan aşağıdaki banner, tarihteki ilk bannerdır. AT&T firması için McCambley tarafından tasarlanan bannerı görenlerin %44’ü (McCambley’in söylediğine göre) reklama tıklamış. Şu anda böyle bir rakam çok ütopik olsa da o zamanlar “ilk” olan bir şey için ben rakamın daha fazla olmasını bile beklerdim.

dunyadaki-ilk-banner

9-) İlk Online Kitap Satışı

1995 yılında Amazon’dan gerçekleşen, Douglas Hofstadter’ın “Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought” isimli kitabıdır.

dunyadaki-ilk-online-kitap-satisi

10-) İlk Skype Cümlesi

2003 yılında IT ekibindeki bir çalışan tarafından Estonca dilinde kurulan “Merhaba, sesimi duyabiliyor musun?” cümlesi olmuştur.

dunyadaki-ilk-skype-cumlesi

11-) İlk Facebook Üyesi

Aslında Zuckerberg ilk Facebook üyesidir. Ancak bu bilginin şaşırtıcı hiçbir tarafı yok değil mi? Bu sebeple kurucu ekipten olmayan ilk üyeye bakmak lazım. O isim de aşağıda fotoğrafını görebileceğiniz Arie Hasit’tir.

dunyadaki-ilk-facebook-uyesi

12-) İlk Youtube Videosu

San Diego hayvanat bahçesinde Youtube’un kurucu ortağı Jawed Karim tarafından çekilen ve 2005 yılında Youtube’a yüklenen aşağıdaki video, tarihteki ilk Youtube videosu olma özelliğini taşımaktadır. Şu anki izlenme sayısı yaklaşık 28 milyondur.


13-) İlk Tweet

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından atılan “Sadece Twitter’ımı kuruyorum.” tweet’i, tarihteki ilk tweet’tir.

dunyadaki-ilk-tweet

Bonus: İlk Telefon Cümlesi

Her ne kadar sabit telefonlar dijital dünyanın içerisinde olmasa da, şu anki mobil telefonların atası olduğu için bonus olarak onlara da yer vermek istedim. 1876 yılında Alexander Graham Bell’in, yardımcısı Watson’a kurduğu “Mr. Watson lütfen buraya gelin, sizi görmek istiyorum” cümlesi telefonda kurulan ilk cümle olarak tarihe geçmiştir.

dunyadaki-ilk-telefon-gorusmesi

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.