Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam Analizleri

Tron’lu Dacia Reklamının Analizi ve Yorumları

Spread the love
Bu reklam günlerdir konuşuluyor. Daha önce birçok reklam için yaptığım gibi Dacia reklamının da -kendi bakış açım doğrultusunda- analizini yapmak istiyorum. En son söyleyeceğim şeyi en başta söylüyorum ve yukarıdaki görselde Serhat Kılıç’ın yaptığı hareket ile soruyorum: Bu nasıl reklam?

Bu yazıma geçmeden önce Sina Afra, Temel Aksoy, Fatoş Karahasan, Bora Alçı ve Güven Borça’nın da yorumlarının yer aldığı “Reklamın İyisi Kötüsü Hiç Olmaz Olur Mu?” başlıklı yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hedef Kitle

Reklam müziği olarak kullanılan Alişan’ın “Var Ya” şarkısı farklı bir hedef kitleye, dans figürlerinin esinlenildiği Tron filmi ise çok farklı bir hedef kitleye hitap ediyor. Bu durum bana reklam çekilirken hiçbir hedef kitle belirlenmediğini hissi yaratıyor.

Mesaj

Jingle ve garip dans figürleri o kadar ön planda ki reklam bittiğinde aklımda reklamın mesajına dair hiçbir şey kalmamıştı. En sonda dış ses tarafından söylenen mesajları ise bu yazıyı yazmaya başlarken “Bu reklamdaki mesaj neydi?” diye düşünüp videoyu tekrar izlediğimde fark ettim.

Senaryo

Bana göre danslar tek kelime ile felaket. Bu konuda başka bir yorumum yok.

Jingle

Son zamanlarda bilindik bir şarkının sözlerini uyarlayıp onu jingle olarak kullanmak moda oldu. Ama bu reklam tamamen şarkıdan ibaret olmuş ve şarkı orijinal bile değil. Bu şarkı insanların diline dolansa bile bir kısmı onu orijinal haliyle (Yani “Var ya sevdamı dağlara yazarım” şeklinde) söyleyecektir. Oysa LC Waikiki reklamındaki “Waikiki vay vay” gibi orijinal bir jingle ile hem dillere pelesenk olup hem de bu sayede marka isimlerini gün içerisinde bolca geçirebilirlerdi.

Akılda kalan başarılı jingle örnekleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Kısa Künye

Oyuncular: Serhat Kılıç ve Gupse Özay
Ajans: Publicis Yorum

Yorumlar

“Nispeten” olumlu ve oldukça olumsuz yorumlara göz atmak için tıklayın. 

Sonuç

Yukarıdaki tüm yazdıklarıma rağmen bu reklam Dacia’ya araç sattırır mı bilemem. Ama reklamın elle tutulur tek bir tarafı yok. Bana kalırsa markanın pazarlama departmanındaki yöneticiler “Alıcı kitlemiz zaten belli. Göz önünde bulunmamızı sağlayacak bir reklam yapmamız yeterli.” brief’i vermiş ve ajans da 5 dakikalık kısa bir toplantı ile böyle bir şey üretmiş. Aklıma başka bir ihtimal gelmiyor.
Yazımı, tam da benim görüşüm ile birebir aynı olan aşağıdaki yorum ve devamında reklam videosu ile sonlandırıyorum.

Not: Reklamla ilgili Senior Stajyer’in beğeniyle okuduğum yazısına da buradan ulaşabilirsiniz.

dacia-reklam-yorumlari-1

Video

tusbeyinlicom-ana-sayfa
reklam-analizleri

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.