Sosyal Medya

Sosyal Medya Krizini Dalga Geçerek Yönetmek

Spread the love
Bugüne kadar birçok sosyal medya krizi ve bu krizi başarılı veya başarısız bir şekilde çözmeye çalışan marka gördüm. Ancak ilk defa bu kadar kötü ve dalga geçilerek yönetilen (!) bir krize şahit oluyorum. Evet, muhtemelen görmüş olduğunu Merkez Ajans ilanından bahsediyorum. Bu krizi yönetmesi için firmanın en büyük rakibinden birini bilgisayar başına geçirselerdi, ancak bu kadar kötü yönetebilirdi.
musteri-ile-duygusal-bag-kurmak
Öncelikle geçtiğimiz 2015 Ocak ayına gidelim. Bugünlerde kriz yaratacak bir iş ilanına imza atan bu ajans, aslında sadece 9 ay önce sosyal medyada çok beğenilen ve paylaşılan bir ilan hazırlamıştı. Hatta kendilerini bu ilandan dolayı e-posta göndererek tebrik etmiş, ben bu ilanı “2015’ten Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri” başlıklı yazıma eklemiştim.

merkez-ajans-viral-is-ilani

Her Şey Bu İlanla Başladı

Ancak yukarıdaki ilanda dozu çok güzel ayarlanan samimiyet, biraz abartıldığı zaman kriz de kaçınılmaz oluyor. Sıradan içeriklerin hiçbir ses getirmediği bu dönemde, dikkat çekmek için farklı bir şeyler üretmeniz gerektiği bir gerçek. Ama bunun gibi de değil:

merkez-ajans-cinsiyetci-ilan

Ajansın İlk Tepkisi

Aslına bakarsanız ben bu olayda ilanın “cinsiyetçi” olup olmamasından çok, sonrasında ortaya çıkardığı krizin yönetilmesi ile ilgileniyorum. Ve bu yönetim şeklini en hafif tabiriyle “şaka gibi” olarak nitelendiriyorum. Bakalım ajansın ilk tepkisi nasıl olmuş:

merkez-ajans-kriz-yonetimi-1
merkez-ajans-kriz-yonetimi-2

“Siyene, reyiz” gibi bir kriz yönetiminde hiç olmaması gereken laubalilikle kullanılan kelimeler, adeta yangına dökülen benzin gibiydi. Ne amaçlandı? Hangi düşünce ile böyle bir açıklama yapıldı? Yoksa kriz olduğunun farkında mı değildiler? Bu soruların cevaplarını gerçekten merak ediyorum. Özür dileyerek kendilerini güzelce ifade etselerdi belki de sorun büyümeden çözülecekti.

Yorumlar Silindi

“Kötü yorumları silmek” gibi 6-7 yıl öncesindeki kalmış (ki o zamanlar da yanlış bir taktikti) bir taktikle krizi bitirmeye çalıştılar. Yani çözüm bulmak yerine insanları susturma yolunu seçtiler (bu yöntem size çok tanıdık gelmiş olmalı). Ancak bu da çözüm olmadı tabii ki.

merkez-ajans-kriz-yonetimi-3

Bitmedi…

Durmadılar, durmadılar, durmadılar. Dalga geçmeye devam ettiler. Olumsuz yorumlara 2 arkadaşın whatsapp’te birbirine yaptığı tarzda cevaplar verdiler.

merkez-ajans-kriz-yonetimi-4

Sonunda Özür Geldi

Çok geç de olsa nihayet özür geldi. Ama gerçekten de “çok” geçti. Üstelik o özürde bile “aslında biz haklıyız da hadi sizin dediğiniz olsun bu seferlik” tavrı söz konusuydu. Yani özrü bile düzgün olmayan bir kriz ile karşı karşıyaydık.

merkez-ajans-kriz-yonetimi-6

Yeni İlan

İlanın içeriği düzeltilerek tekrar yayınlandı. Bu sefer farklılaşma adına yapılacak her şeyden kaçınılmış ve standart bir ilan yayınlanmıştı. Gelen yorumlara da bu sefer “olması gerektiği gibi” dönüş yaptılar.

Sonuç

Krizi bu şekilde yöneten bu ajans, bakın web sitesinde hangi hizmeti verdiğini iddia ediyor.

merkez-ajans-kriz-yonetimi-7

Üstelik ajansın kendi ile çelişen hareketleri bununla da sınırlı değildi. Verdiği cevaplarda dil bilgisi hatasından geçilmiyor. Sosyal medya yönetimini bu ajansa devredecek firmalar sizce bir durup düşünmezler mi? Bence düşünürler. En azından düşünmeleri gerekir.

Merkez Ajans’ın en sonunda dayanamayıp çözümü Facebook sayfasını kapatmakta bulduğunu da belirterek yazımı noktalıyorum.

10 Temmuz 2016 Güncellemesi: Daha sonrasında sayfalarını tekrar açtıklarını belirtmek isterim.

Kaynak: erktolia.org

tusbeyinlicom-ana-sayfa
reklam-analizleri

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.