2015’e sayılı günler kalan bu dönemde, yeni yıla ait tahminler çok daha fazla konuşulmaya başlandı. socialmediatoday.com‘da yayınlanan bir makalede de bu konuya değinildi. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ancak yaşayarak görebileceğimiz bu iddialı tahminlere bir göz atalım:
1) Mobil uyumlu web siteleri yeterli gelmeyecek
Mobil kullanımın her geçen gün arttığını, mobil alışveriş alışkanlıklarını baz aldığım yazımdadeğinmiştim. Ancak sadece mobil uyumlu bir web sitesi yapmak artık yeterli değil. Eksiksiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak isteyen markalar, mobil uyumlu web siteleriyle birlikte kullanışlı bir mobil uygulamaya da sahip olmak durumundalar. Bunu göz ardı eden markalar için ise rakiplerinin gerisinde kalmak kaçınılmaz olacaktır.
2) Push bildirimlerin önemi artacak
Roost tarafından geliştirilen tarayıcı tabanlı yeni teknoloji sayesinde, uyumu tarayıcıdan giriş yapan (masaüstü veya mobilden fark etmez) kullanıcıların karşısına push bildirimler çıkartılabilecek. önümüzdeki yıl bu güçlü iletişim yöntemini birçok marka kullanacak gibi gözüküyor.
3) Sosyal medya harcamaları artacak
Her ne kadar Facebook etkileşimini artırmak için bazı ipuçları olsa da, Facebook’un organik erişim algoritmasını neredeyse 0’a yaklaştırması markaları başka çözüm yolları aramaya itiyor. En etkili çözüm yolu da, tam da Facebook’un istediği gibi: Para harcamak. Twitter, Instagram ve Pinterest gibi mecraların da organik erişimi düşürme konusunda Facebook’u takip edecek olması, yeni yılda da paraların oluk oluk bu mecralara akacağını gösteriyor.
4) Bloglar ve içerik üreten siteler satın alınacak
İnternette üretilen, yayınlanan ve anında tüketilen içerik her geçen gün biraz daha artmakta. Hatta bu artış öyle bir seviyede ki, içerik üretme makinesi Hubspot bile çareyi Agency Post’u satın almakta buldu. Bu içerik artışına paralel olarak yeni bir kitle edinme önümüzdeki yıl gittikçe zorlaşacak ve markalar bu zorluğu; özel bir kitleye hitap eden ve kaliteli içerik üreten blogları satın alarak hafifletmeye çalışacak.
5) İçerik ve doğal reklamcılığın önemi artacak
Klasik banner reklamcılığında kullanılan CPC (tıklama başına maliyet) modelinin doğal reklamcılıkta (native advertising) da kullanılması, içerik pazarlamacılarının tıklama almak için sansasyonel başlık ve görselleri kullanma yoluna itiyor. Her ne kadar pazarlamacılar bu yöntemi kendi lehlerine gibi düşünseler de aslında uzun vadede reklam çalışmalarına zarar veren bir tercih.
Bu durumu engellemek isteyen bazı doğal reklamcılık networkleri CPC modelinden CPE (etkileşim başına maliyet) modeline geçmeye başladılar. Bu model tüketiciler ve pazarlamacılar tarafından çok daha fazla sevilecektir.
6) Google cezaları azalacak
Google; Panda, Penguen ve sonraki birkaç güncellemesi ile “Hak eden içeriğin ödüllendirilmesi” misyonuna bir adım daha yaklaştı. Bundan dolayı yeni yılda Google’ın uyguladığı büyükalgoritma cezalarını daha az göreceğiz.
7) İçerik pazarlamasının benimsenmesi zorlaşacak
Bu demek değil ki içerik pazarlama trendi kaybolacak. Aksine; içerik pazarlama ekonomisi gittikçe büyüyecek ancak bu alana girmekte geciken markalar “biz yapalım da kitle kendiliğinden oluşur” düşüncesiyle hareket ederlerse yeterli verimi alamadıklarını düşünüp bu alandan çekilecekler.
İçerik pazarlamada başarı yakalayan ve bu alanın önemini uygulamalı olarak idrak eden markalar ise harcamalarını 2-3 kat artıracaklar.