Sosyal medyada en çok yapılan aktivitelerin başında kuşkusuz paylaşımlar geliyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ne tür içerikler hangi sebeple paylaşılacak? Markaların hangi içerikleri paylaşılacak? İçerikleri paylaşıma değer kılan kıstaslar ne olacak? Tüm bu soruların cevaplarına zamanla ve bazı yol gösterici verilerin yardımıyla ulaşılacak.
Günümüz Paylaşımları
2011 yılı içerisinde sosyal mecralarda yapılan tüm paylaşımların %52’sini Facebook tek başına üstlendi. En az bunun kadar ilgi çekici olan diğer istatistik de yapılan paylaşım adetleri açısından Twitter’ın %577, Tumblr’ın %1300 büyümüş olması. Tabi bu 2 büyümeye rağmen Facebook’un hala açık ara 1. olmasını Facebook’un aradaki farkı ne kadar açtığının bir göstergesi olarak görebiliriz. Mobilden yapılan paylaşımların 2011 yılında önceki yıllara göre 6 kat artmış olması da paylaşımların hayatımızdaki yerini daha net görmemize olanak sağlıyor.
Gelecekteki Paylaşım Modeli
Marka sayfaları için girdikleri içeriklerin paylaşılması oldukça önemlidir. Yapılan araştırmaların sonuçları markaların, kullanıcıları paylaşıma teşvik edici yeni çözümler bulması gerektiğini gösteriyor. Nitekim herhangi bir Facebook hesabı, açıldıktan sonraki ilk 1 yıl birçok paylaşımda bulunurken, sonraki süreçte daha çok login olmaya ve daha az paylaşımda bulunmaya başlıyor.
Otomatik Paylaşım
Otomatik paylaşım, sosyal müzik uygulamalarından dinlediğiniz müziklerin veya sosyal haber uygulamalarından okuduğunuz haberlerin otomatik olarak Facebook profilinize yansımasıdır. Kullanıcıların %67’si; otomatik paylaşılan bir şarkıyı dinlemek, herhangi bir uygulamanın kendi duvarına yazmasına izin vermek veya otomatik paylaşılan bir yazıyı okumak aktivitelerinden en az birini yapıyor. Uygulamaların kendisini rahatsız ettiğini söyleyen kullanıcı oranı ise %61 ile hiç de azımsanmayacak bir rakama ulaşmış durumda.
Arkadaş Listelerini Kategorize Etmek
Sosyal ağlarımızı belli başlı gruplara ayırmak, yaptığımız paylaşımları özelleştirebilmemize imkan sağlamakla birlikte bu gruplamayı karmakarışık yapmamız durumunda işimizin daha da zorlaşabileceğini unutmamamız gerekir. Kullanıcıların %40’ı arkadaş gruplamasını yaptığını belirtirken, bunların %62’si bu önerinin başkalarından geldiğini söylüyor. Bu oran sayesinde arkadaş gruplamasını kullananların genel olarak bu özellikten memnun olduklarını söyleyebiliriz.
Pazarlama Taktikleri
Gelecekteki pazarlama taktiklerinde pek bir değişme olacağa benzemiyor. Şu anda olduğu gibi bedava veya indirimli ürün/hizmet fırsatları sunmak kullanıcıları paylaşıma teşvik etmek konusunda yine en önemli silah olarak kullanılacak. İnsanların %60’lık kesimi, avantajlı bir ürün/hizmet önerisinde bulunan içerikleri paylaşmak konusunda daha istekli olduklarını belirtiyor. Özetle kullanıcılar bedavaları ve fırsatları sevmeye, markalar da bunları sunmaya devam edecekler
Gelecekte Neler Paylaşılacak?
Önümüzdeki dönemlerde yapılan paylaşımların %43’ünü kişilerin hayatlarında yaşadığı önemli gelişmeler, %30’unu yolculuk planları, %28’ini bilet alımları, %27’sini ise kişilerin yaptığı bağışlar oluşturacak.