Marka ve ReklamPazarlamaPazarlama StratejileriSliderYan Slider

A&W Firmasının Hüsranla Sonuçlanan Pazarlama Hamlesi

Spread the love

Yazdığım yazıların genelde çok kısa olmamasına özen gösterirdim fakat artık uzun yazılarımın yanında; okuduğum kitaplarda, gezindiğim web sitelerinde gördüğüm ve ilgimi çeken olayları da kısa yazılarla paylaşmayı düşünüyorum.


Tüm zamanların en ilginç başarısız pazarlama hamlelerinden biri, 1980’li yılların başında, Amerikalı bir restoran zinciri olan A&W firması tarafından yapılmıştır. Firma, McDonald’s’ın dönemin çok tutulan ürünü Quarter Pounder (1/4) hamburgerinin karşısına, 1/3 Pound hamburger çıkarmıştır. Hem daha ucuz, hem de içinde daha fazla et bulunduran bu hamburger, firmanın yaptığı tadım testlerinde de McDonald’s’ın hamburgerinden daha lezzetli bulunmuştur. Bunun gibi pozitif durumları göz önünde bulunduran firma, etkiyi artırma amacıyla yüksek bütçe ayırarak yoğun bir televizyon ve radyo reklam planı yapmıştır. Sonuç ne oldu dersiniz? Bütün ibreler satışların patlayacağını gösterirken, gerçek bunun tam tersi olmuş ve müşteriler bu hamburgere gereken ilgiyi göstermemiştir.

Firmanın fokus gruplarla yaptığı görüşmeler, bu beklenmeyen başarısızlığın sebebini gözler önüne sermiştir. 1/3’ün manasını anlayamayan Amerikan halkı, olması gerekenden daha fazla para vermek zorunda bırakıldıklarını düşünerek bu ürünü tercih etmemişlerdir. İnsanlar; 4’ün 3’ten büyük olması sebebiyle 1/4’ün, 1/3’ten daha büyük olduğunu düşünmüşler. “Bu kadar saflık olabilir mi?” dediğinizi duyar gibiyim ancak bu olayın, A&W firmasının sahibi olan Alfred Taubman tarafından da teyit edildiğini belirtmek isterim.

Yazıyı beğendiyseniz ve paylaşmak isterseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Kaynak: 9gag.com

 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.