İçerik PazarlamasıSosyal Medya

Başarılı İçerik ve Sosyal Medya Yönetimi Örneği: Yemek.com

Spread the love

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’deki markalar sosyal medyayı sadece ürün ve hizmetlerinden bahsetmek için kullanıyorlardı. Ara sıra takipçilere sorular sorulur, bunun dışında ise herhangi etkileşim sağlama girişiminde bulunulmazdı. Yani sosyal medya ve içerik yönetimi tekdüzeydi.

Oreo’nun içerik pazarlaması başarılı oldu çünkü… Tıklayın.

Diğer bir sorun ise markaların gerek verdiği cevaplar gerek de paylaşımları ile çok robotik (veya resmi) bir tutum sergilemesiydi. Bazı sektörlerin samimi bir dil kullanmaya çok uygun olmadığını kabul etmekle birlikte birçok markanın bunu yapabileceğini (ve yapması gerektiğini) düşünüyorum. Samimiyet ile laubalilik arasında bir çizginin diğer tarafına geçmemek şartıyla tabii ki.

Markalar da böyle düşünmeye başlamış olmalı ki, son yıllarda hem içerik yönetimindeki tekdüzeliğin azaldığını, hem de bu resmiyet duvarının gittikçe inceldiğini görüyoruz. Bu yazımla birlikte yukarıda bahsettiğim konularda (samimiyet, sosyal medya yönetimi ve içerik yönetimi) başarılı bulduğum Yemek.com’un ne tarz bir strateji izlediğine 11 örnek ile göz atalım.

Bu yazıma geçmeden önce başarılı içerik pazarlaması örneklerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

1-) Liste İçerikler

Onedio.com, Listelist gibi sitelerin çok sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri, oluşturdukları liste içeriklerdi. Bu trend de bir gün bitebilir ancak hala revaçta. Yemek.com bu yöntemi içeriklerinde güzel bir şekilde uyguluyor.

2-) Yarar Sağlamak

Yarar sağlayan ve insanlara bir şeyler katan/öğreten içerikler her zaman çok tüketilir. Sağlık, iş hayatı, yaşam vb. konularla alakalı yararlı içerikler paylaşmanız markanıza çok olumlu yansıyacaktır. Aşağıda Yemek.com’un zaman zaman yaptığı bu paylaşımların bir örneğini görebilirsiniz.

yemekcom-yarar-saglayan-icerik

3-) Samimiyet

Yazının girişinde bahsettiğim gibi resmiyet duvarı giderek inceliyor. Normalde sadece arkadaşlarımızın bize kullanabileceği “Ya şunu bir izleyin, muazzam.” gibi bir cümleyi bir markadan görmek birçok kişi tarafından olumlu bulunuyor. Bu konuda yaptığım mini anketi aşağıda bulabilirsiniz.

yemekcom-samimi-iletisim
markalarin-samimi-iletisim-anketi

4-) Duygulara Dokunmak

İnsanlar kendilerinden bir şeyler buldukları içeriği paylaşmaya daha çok meyillidir. Bu, birçok kişinin çocukluk anılarında yer alan Niğde Gazozu ile ilgili de olabilir, sayıları hiç de az olmayan yemek seçen insanlarla ilgili de… Kitleyi tam kalbinden vurursanız, paylaşılırsınız.

yemekcom-duygulara-dokunmak-2
yemekcom-duygulara-dokunmak

5-) Görselin Gücü

Görsellerin yazıya göre çok daha fazla etkili olduğu daha önceden çokça belirtildi. Peki bu bilinen durumu içeriklerde neden kullanmayalım ki? Görseller insanları her zaman çeker çünkü tüketmesi kolaydır ve göze hitap eder.

yemekcom-gorsellerin-gucu

6-) Retweet ve Cevaplama

Sosyal medya en kuvvetli iletişim mecralarından biri olduğuna göre, orası sadece tweet veya post atacağınız bir yer olmamalıdır. Yemek.com’un aşağıdaki örneğindeki gibi takipçilerinizin bazı içeriklerini paylaşmanız ve onlara yine karşılarında bir tüzel kişi olmadığını hatırlatan samimi şekilde cevaplar vermeniz, size daha çok etkileşim olarak geri dönecektir.

yemekcom-retweet

7-) Ters Psikoloji

Nöro pazarlama kitaplarının birçoğunda yazan bir gerçek vardır: İnsanlar, yapma denileni yapma eğilimi gösterir. Yasak bir yere girmek, sakıncalı bir şeyi yapmak çekici gelir. Aşağıdaki gibi “istemeyenler bakmasın” cümlesini okuduktan sonra birçok kişinin (normalde tıklamayacak olanların bile) dayanamayıp linke tıkladığına eminim.

yemekcom-ters-psikoloji

8-) Gerçek Zamanlı İletişim

Fazla zorlama durmayan gerçek zamanlı iletişimler gayet olumlu karşılanmakta. Twitter’ın yıldız ikonu yerine kalp ikonunu devreye almasının ardından birçok marka gibi Yemek.com da fırsatı kaçırmadı. Her gündemle ilgili içerik paylaşmak tabii ki mümkün değil ama uygun olan ve zorlama durmayacak fırsatlar da kaçırılmamalı.

yemekcom-gercek-zamanli-pazarlama

9-) Video İçerik

“Bu yıl mobilin ve videonun yılı olacak”. Bu klişe cümle, yazının sonuna yaklaşırken dağılmış olabilecek dikkatinizi tekrar yerine getirmek içindi.

Videonun önemi, üzerine tartışmaya gerek olmayacak kadar bariz. Aynı görsellerde olduğu gibi, videonun gücü de bu kadar barizken markalar neden ondan faydalanmasın? Bunu yaparken de video çekmeniz şart değil, alakalı bir videoyu kullanarak da etkileşim sağlayabilirsiniz.

yemekcom-video-icerik

10-) Üyeleri Dahil Etmek

Üyeler, Yemek.com’a girip yemek tariflerini paylaşabiliyorlar. Bu bile içerik pazarlaması için gayet olumlu bir durumken, bu tariflerin bazılarını sosyal medyada paylaşmak olumlu katkıyı katmerliyor. Çünkü bu tarz paylaşımlar, üyeleri içerik katkısı yapmaya teşvik eder.

yemekcom-takipci-katilimi

11-) Hikaye Anlatmak

İçerikleri güçlü kılan bir başka etken de onları hikayeleştirmektir. Bulunduğunuz sektörle veya markanızla bir noktadan örtüşen, yaşanmış hikayelerin ilgi çekme ihtimali çok yüksektir. Bunun gibi hikayeleri kullanabilir veya kendi markanızla ilgili bir konuyu hikayeleştirebilirsiniz.

yemekcom-hikaye-anlatmak

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.