Dijital PazarlamaGrowth Hacking

Etkili Growth Hacking Stratejileri

Spread the love
Growth Hacking ile ilgili 3’lü bir yazı serisi yapacağımı bir önceki yazımda belirtmiştim.
Growth Hacking’in ve Growth Hacker’ın ne olduğuna değindikten sonra artık en yaygın Growth Hacking taktiklerine göz atabiliriz.
growth-hacker-nedir-kimdir

1-) Blog

Kulağa çok basit gelebilir. Ancak içerik pazarlamasının çok önemli olduğu bu dönemde sürekli kaliteli içerik ile beslenen bir blog, etkili bir Growth Hacking stratejisi için çok önemlidir. Ancak bu içeriklerin kendi marka veya ürününüzle ilgili olmaması, okuyucuyu paylaşmaya sevk edecek çekicilikte olması gerekir. Sürekli kendinizden bahsederseniz blogun web sitenizden bir farkı kalmaz.

2-) Arama Sonuçları (SEO)

Growth Hacking stratejisinin “Önce büyüme, sonra bütçe” mottosu üzerine kurulu olduğunu serinin bir önceki yazısında belirtmiştim. Bu sebeple SEO çalışmaları, bu stratejinin çok önemli bir yapıtaşı konumundadır. SEO açısından düzgün yapılandırılmış bir web sitesi, bir şirketin kısa zamanda duyulmasını ve büyümesini sağlayabilir.

3-) Konuk Yazarlık

Sektörünüzde alakalı bloglarda içeriğinizin çıkmasını sağlayın. İlgi çekeceğine ve paylaşılabileceğine emin olduğunuz yazınızı oluşturun, daha sonra konuk yazar olarak yazılarınızı yayınlayabilecek bloglarla iletişime geçin. İçeriğiniz kaliteliyse yayınlamak isteyecek bloglar muhakkak olacaktır. Yazınızın içerisinde kendi web sitenize yönlendirmelere yer vererek trafik sağlamış olursunuz.

4-) Adwords ve Yeniden Pazarlama

Yeni kurulan şirketler için önemli olan bir başka büyüme stratejisi de Adwords ve yeniden pazarlama reklamlarıdır. “Önce büyüme, sonra bütçe” mottosuna uymayan bir strateji gibi görülebilir ancak etkin bir optimizasyonla küçük bütçelerle bile Adwords’ten çok iyi sonuçlar alınabileceğini unutmamak lazım. Yeniden pazarlama reklamları için ise önce sitenize ziyaretçi çekmeniz gerekecek. Sonrasında bu reklamların da ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz.

5-) Sosyal Medya Kampanyaları/Yarışmaları

Eğlenceli testler, yarışmalar vb. içerikler kullanıcıların ilgisini çekebilir. Hatta bu tarz içerikler kullanıcının direkt kendisi ile ilgili olunca paylaşılma ihtimali de çok yüksektir. Onedio.com’un yükselişinde bu taktik çok etkili olmuştur. “Hangi şehrin insanısın?”, “Bakalım takımını tahmin edebilecek miyiz?” gibi içerikler örnek olarak verilebilir.

6-) Sonuç Odaklı ve Sade Landing Page

İyi bir landing page, tasarımı güzel bir landing page demek değildir. Yeterli bilgiyi içeren, sade ve call to action (aksiyon çağrısı) barındıran bir sayfa oluşturulmalıdır. Bununla birlikte, Google Adwords ve benzeri reklamlar ana sayfa yerine, hazırlanan landing page’e yönlendirilmelidir. Belirli aralıklarla A/B testleri yaparak ve güncel trendleri takip ederek landing page’lerde geliştirmeler yapılmalıdır.

7-) Üye Getiren Üyeler (Member Get Member)

“3 arkadaşını davet et, %10 indirim kazan”, “Arkadaşını getir, 50 TL’lik indirim kuponu kazan” gibi kampanyalar uzun zamandır yapılır ancak hala çok etkilidir. 3-5 TL bile olsa adı “indirim” olunca insanların hemen dikkat kesildiği malum. Bu tarz kampanyalar yeni bir şirketin üye sayısının artış hızını katlayacaktır. Ancak gelen bu üyeleri kalıcı müşterilere dönüştürmeyi başaramazsanız, günün sonunda elinizde kalan sadece pasif üye yığınıdır.

8-) Paylaşın ve Paylaştırın

Yeni şirketler zihinlerde yer edinene kadar insanları ayağına beklememeli, onların ayağına gitmeli. İçeriğinizi mümkün olduğunca çok platformda paylaşın. Ayrıca web sitenizdeki veya blogunuzdaki sayfalara sosyal paylaşım butonlarını eklemeyi ihmal etmeyin. Paylaşıldıkça büyümenin hem maliyetsiz hem de kısa sürede etkili olduğunu her zaman göz önünde bulundurun.

9-) Viraliteyi Tetikleyin

Member Get Member kampanyalarındaki temel senaryoyu kullanarak viralitenizi artırabilirsiniz. Bu, “Facebook’ta paylaşın, 5 TL kazanın” şeklinde de olabilir, Candy Crush’ın yaptığı gibi ürününüzle ilgili belirli aşamaları geçmek için koyduğunuz basit bir engel şeklinde de olabilir. Ama bu zorunluluk konumlandırmasını insanları rahatsız etmeyecek şekilde konumlandırmalısınız. Aksi durumda viraliteyi sağlamak isterken itici olabilirsiniz.

10-) İstatistik ve Verilerin Analizi

Kullanıcıların hangi sayfada az durdukları, en çok hangi sayfalardan sitenizi terk ettikleri, web sitenizdeyken neler yaptığı, üyelerin hangi ortak özelliklere sahip olduğu vb. bilgi ve istatistikleri gerekli araçlar yardımı analiz ederek, analiz sonuçları neticesinde alabileceğiniz etkili aksiyonları hayata geçirin. Twitter’ın bununla ilgili nasıl bir büyüme stratejisi uyguladığını bir sonraki yazımda paylaşacağım.

tus-beyinli-blog-ana-sayfa
reklam-analizleri

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.