Growth Hacking İle Şampiyon Olmak
Futbolda başarıyı getiren en önemli faktör genellikle paradır. Şampiyon olan veya kupa kazanan takımlara baktığınızda iyi bütçeleri olduğunuz görürsünüz. Çünkü başarıyı yakalamak için fiyatı yüksek olan kaliteli oyuncuları alım gücüne sahip olmak çok önemli bir faktördür.
Bu gerçekle birlikte, düşük bütçeli takımların da zaman zaman başarı kazandığına şahit oluruz. Ancak bunu, birinci sınıf oyuncuları getirecek bütçeleri olmadığı için başka doğruları yaparak başarırlar. Gerçek manada “takım olmak”, rakipleri çok iyi analiz ederek onların eksikliklerinden faydalanmak, kendi eksikliklerini iyi analiz edip onları gidermek gibi. Bütçesi yüksek olan takımların ise analize çok ihtiyacı yoktur, çünkü zaten takımları yeterince kuvvetlidir.
Ben, Growth Hacking ile başarı sağlayan firmaları da yukarıda bahsettiğim düşük bütçeli takımlara benzetiyorum. Tüm mecralara parayı basıp reklamlarını bolca döndürme şansları yok. Bu yüzden ellerindeki verileri doğru analiz edip aksiyon alarak, teknik ekip ile pazarlama ekipleri arasında doğru etkileşimi kurarak hareket etmeli ve büyüme stratejilerini bunların üzerine inşa etmelidirler.
Not: Yazı boyunca vereceğim örneklerde güçlü takımlar/firmalar bunları yapmıyor anlamı çıkmasın. Amacım düşük bütçeli takımların/firmaların daha çok yaptığı veya yapması gerektiğini belirtmekti.
Hazırlık
Futbol
Düşük bütçeli takımların başarıyı yakalaması için güçlü takımlara nazaran daha fazla rakip analizine ihtiyacı vardır. En hassas bölgesi neresi, hangi oyun anlayışı onlara ters geliyor, önlem alınması gereken oyuncusu hangisi gibi bilgileri toparlayarak antrenmanlarda bunlara çalışmalı ve hazırlıklarını bu doğrultuda yapmalıdır. Ek olarak da kendileri ile ilgili mevcut verileri analiz etmeli ve eksik yönlerini güçlendirmelidirler.
Growth Hacking
Growth Hacking stratejisinde de durum farklı değildir. Yeni kurulan bir şirketsiniz ve reklam bombardımanı yapacak paranız yok. Bu durumda aynı kulvarda yarıştığınız rakiplerinizi alt etmek için farklı metotlar geliştirmeniz gerekir. Ziyaretçilerinizin web sitenizde neler yaptığı, hangi sayfalarda daha fazla vakit geçirdiği, hangi ekranlardan çıkış yaptıkları, “kayıt ol” butonunun hangi konumlandırma ile daha fazla tıklandığı vb. bilgiler çok iyi takip edilmeli ve farklı metotlar geliştirilmesine yardımcı olabilecek veriler çıkartılmalıdır.
Tabii bununla da bitmiyor. Bu dönemde rakiplerin eksikliklerini de bulmak gerekiyor. Adwords’te fırsat sayılabilecek ancak rakiplerin kullanmadığı anahtar kelimeler var mı, landing page’leri çok karışık mı, içerik pazarlaması ve sosyal medya aktifliği konusunda ne durumdalar vb. fırsata dönüştürülebilecek rakip açıkları saptanmalıdır.
Aksiyon
Futbol
Rakip analizleri yapıldı, antrenmanlar tamamlandı, artık aksiyon alma zamanı. Maç içerisinde defans, orta saha ve forvet arasında uyum sağlanmalı, rakibin tespit edilen zayıf yönlerinin üzerine gidilmeli ki başarılı sonuç alma ihtimali artsın.
Growth Hacking
Bu duruma bir de Growth Hacking açısından bakalım. Teknik ekip ve pazarlama ekibinin birlikte çalışması sağlanmalı, hazırlık dönemindeki analizlerden elde edilen verilerin ışığında aksiyonlar hayata geçirilmelidir. Google Adwords’teki fırsat kampanyalarının oluşturulması, SEO açısından doğru yapılandırılmış bir web sitesinin hazırlanması, içerik pazarlaması için sosyal medyayı etkin kullanılması veya bunun için ayrı bir blog açılması gibi aksiyonları Growth Hacking stratejileri içerisinde sayabiliriz.
Büyüme
Futbol
Düşük bütçeli futbol takımları, sonuç odaklı analizler ve farklı rolde oynayan futbolcular arasındaki ahengin getirdiği “takım olgusu” sayesinde başarı elde ettiklerinde, bu onlara para olarak bir getiri sağlar. Bu para ile iyi oyuncuları takıma kazandırıp daha iyi bir takım kurarlarsa benzer başarıları yakalama ihtimalleri artar ve ortaya yükselmekte olan bir kulüp çıkar.
Growth Hacking
Futboldaki bu durum, Growth Hacking’in başlangıç evresini başarılı ile geçen firmalar için de geçerli. Kısıtlı bütçe ile çıkılan yolun başında mantıklı hamleler ile güzel sonuçlar alınır ve büyüme ivmesi kazanılırsa bütçe artar, artan bütçe de daha fazla reklama imkan sağlar. Reklam artışı sonrasında da büyüme ivmesi artarak devam eder.
Facebook ve Twitter’ın da aralarında olduğu birçok dev şirket de büyüme dönemlerinde Growth Hacking stratejisini kullandı. En popüler Growth Hacking hikayelerinden biri olan, Twitter’ın yeni üyelere 30 kişiyi takip etme önerisi getirmesi, hazırlık döneminde yapılan analiz sonuçlarının ışığında aksiyon alınmasına çok güzel bir örnektir.
Sonuç
Aslına bakarsanız Growth Hacking stratejisi kapsamında bahsi geçen hiçbir konu, pazarlama dünyasında yeni değil. Bunlar (analizler, SEO, Google Adwords vb.) zaten her zaman vardı. Ancak bazen dikkatleri tekrar toplayabilmek için bir ürünün ambalajını değiştirerek tekrar piyasaya sürmeniz gerekir.
Ben Growth Hacking’in de, dijital pazarlama stratejilerinin yeni ambalajlı haline verilen isim olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak yeni ambalajı ile ürünü tekrar piyasaya sürmenin de bir pazarlama yöntemi olduğunu unutmamak gerek. :)