Dijital Pazarlama

Büyük Veri (Big Data) İle Hikaye Anlatmak

Spread the love

Geçtiğimiz aylarda katıldığım bir konferansta, Cannes Lions 2015’te yılın ajansı seçilen R/GA’nın kreatif direktörü James Temple, “Verinin Hikayesi” sunumu ile sahnedeydi.

Öncelikle ajanstan kısaca bahsedeyim. 1977 yılında kurulan R/GA ajansı, başlarda film sektöründe kısa filmler yapıyordu. Sonrasında sahip olduğu teknolojiyi Alien, Cesur Yürek gibi filmlerde kullandı. Yakın zamanda ise bu ajansın ismini Türkiye’de daha sık duymaya başlayacağız; çünkü “nesnelerin interneti çağının yenilikçi ajansı” sloganıyla ülkemizde yeni bir ofis açmak üzereler.

Bu girişten sonra sunum sırasında aldığım notları paylaşmak istiyorum.

İnovasyon – İletişim Süreci

Temple, 2004 – 2013 arasını dijital çağ, 2013 sonrasını ise dijital ile psikolojinin, hikayeler ile fiziğin iç içe olduğu bir “bağlı çağ” olarak tanımlıyor. Ayrıca bu çağdaki inovasyonların ve iletişim süreçlerinin 5 evreden oluştuğunu ve son evreden sonra sürecin tekrar başa döndüğünü söylüyor. Bu 5 evre;

  • Tekrar düşünme
  • Değiştirme
  • Uygulama
  • Yayına alma
  • Sürdürülebilir hale getirme

Verinin Hikayesi

Temple, birçok kişinin büyük veriden bahsettiğini ancak verinin tek başına fazla bir şey ifade etmediğini belirtiyor. Veriler; içgörülü hikayeler ile erişilebilir, hatırlanabilir ve anlamlı hale getirilmeli. Çünkü hikayeler verilerden çok daha fazla etkili oluyor ve akılda kalıyor.

Foursquare’in büyük veriyi hikayeler anlatmak için nasıl kullandığını 1. ağızdan öğrenmek için bu yazımı okuyabilirsiniz.

Veriler; eğitim, araştırma vb. birçok alanda faydalı ipuçları verebilir. Ama bu ipuçlarını sonuçlandırma aşamasında işlevsel bazı aksiyonlar alınmalıdır. Peki işlevsel tarafa nasıl kayılır?

Retrospective

Bu konuda Google ile bir çalışma yapıldı. Resrospective adının verildiği bu çalışma, geriye dönük bakış açısını ifade ediyor.

Bunu bir örnekle açıklayalım: Robin Williams’ın intiharından önce yapılan internet aramaları daha çok onun hayatı ve filmleriyle ilgiliyken, intiharından sonra ise insanlar çok farklı şeyleri merak etmeye başladılar. İntihar neden edilir, depresyona neden girilir ve depresyondan nasıl çıkılır tarzındaki aramalarda çok büyük bir artış gözlemlendi.

İnternet arama verisi önemlidir. Çünkü bu aramalar, insan profillerinin net bir yansımasıdır. Büyük veri eri aslında insanların bilinçaltıdır.

2015 Aramaları

Temple, sunumunun son bölümünde Google’ın büyük veriyi kullanarak hazırladığı ve yaklaşık 8 milyon kez izlenen “Year On Search 2015” videosunu katılımcılara izletti. İnsanların; sevdiği şeyleri ve muhteşem olanı aradığını, aynı zamanda anlamak için, hatırlamak için ve ilham bulmak için arama yaptığını belirten bu videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.