Büyük Veri (Big Data) İle Hikaye Anlatmak
Geçtiğimiz aylarda katıldığım bir konferansta, Cannes Lions 2015’te yılın ajansı seçilen R/GA’nın kreatif direktörü James Temple, “Verinin Hikayesi” sunumu ile sahnedeydi.
Öncelikle ajanstan kısaca bahsedeyim. 1977 yılında kurulan R/GA ajansı, başlarda film sektöründe kısa filmler yapıyordu. Sonrasında sahip olduğu teknolojiyi Alien, Cesur Yürek gibi filmlerde kullandı. Yakın zamanda ise bu ajansın ismini Türkiye’de daha sık duymaya başlayacağız; çünkü “nesnelerin interneti çağının yenilikçi ajansı” sloganıyla ülkemizde yeni bir ofis açmak üzereler.
Bu girişten sonra sunum sırasında aldığım notları paylaşmak istiyorum.
İnovasyon – İletişim Süreci
Temple, 2004 – 2013 arasını dijital çağ, 2013 sonrasını ise dijital ile psikolojinin, hikayeler ile fiziğin iç içe olduğu bir “bağlı çağ” olarak tanımlıyor. Ayrıca bu çağdaki inovasyonların ve iletişim süreçlerinin 5 evreden oluştuğunu ve son evreden sonra sürecin tekrar başa döndüğünü söylüyor. Bu 5 evre;
- Tekrar düşünme
- Değiştirme
- Uygulama
- Yayına alma
- Sürdürülebilir hale getirme
Verinin Hikayesi
Temple, birçok kişinin büyük veriden bahsettiğini ancak verinin tek başına fazla bir şey ifade etmediğini belirtiyor. Veriler; içgörülü hikayeler ile erişilebilir, hatırlanabilir ve anlamlı hale getirilmeli. Çünkü hikayeler verilerden çok daha fazla etkili oluyor ve akılda kalıyor.
Foursquare’in büyük veriyi hikayeler anlatmak için nasıl kullandığını 1. ağızdan öğrenmek için bu yazımı okuyabilirsiniz.
Veriler; eğitim, araştırma vb. birçok alanda faydalı ipuçları verebilir. Ama bu ipuçlarını sonuçlandırma aşamasında işlevsel bazı aksiyonlar alınmalıdır. Peki işlevsel tarafa nasıl kayılır?
Retrospective
Bu konuda Google ile bir çalışma yapıldı. Resrospective adının verildiği bu çalışma, geriye dönük bakış açısını ifade ediyor.
Bunu bir örnekle açıklayalım: Robin Williams’ın intiharından önce yapılan internet aramaları daha çok onun hayatı ve filmleriyle ilgiliyken, intiharından sonra ise insanlar çok farklı şeyleri merak etmeye başladılar. İntihar neden edilir, depresyona neden girilir ve depresyondan nasıl çıkılır tarzındaki aramalarda çok büyük bir artış gözlemlendi.
İnternet arama verisi önemlidir. Çünkü bu aramalar, insan profillerinin net bir yansımasıdır. Büyük veri eri aslında insanların bilinçaltıdır.
2015 Aramaları
Temple, sunumunun son bölümünde Google’ın büyük veriyi kullanarak hazırladığı ve yaklaşık 8 milyon kez izlenen “Year On Search 2015” videosunu katılımcılara izletti. İnsanların; sevdiği şeyleri ve muhteşem olanı aradığını, aynı zamanda anlamak için, hatırlamak için ve ilham bulmak için arama yaptığını belirten bu videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.