Dijital PazarlamaGrowth Hacking

Growth Hacking Nedir? Growth Hacker Nedir? (Kimdir?)

Spread the love
Pazarlama tarihi boyunca sektöre yeni giren her şirket için piyasada tutunmak ve büyümek daha da zor hale gelmeye başladı. Çünkü rekabet edilecek aktörler arttı, reklamların maliyeti arttı. Yani para harcamadan isim duyurma ve büyüme olanağı neredeyse hiç kalmadı.
Dijital pazarlamanın doğuşu ile dar bütçeli şirketler, geleneksel reklam modellerinden çok daha ucuz yolları kullanarak seslerini duyurabilmeye başladılar. Ancak dijital pazarlamanın yayılması ve yüksek getirisinin fark edilmesi ile buradaki reklam maliyetleri de gittikçe arttı.
Hal böyle olunca yeni kurulan şirketler için yeni dijital pazarlama stratejileri bulmak zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk doğal reklamcılık (native advertising), içerik pazarlaması (content marketing) ve growth hacking (yerleşik bir Türkçe karşılığı bulunmamakta) gibi kavramların doğmasına sebep oldu.

İçerik pazarlaması nedir? Nasıl yapılır? Örnekleri nelerdir? Yazıyı okumak için tıklayın.

Özellikle start-up şirketler için çok büyük önem taşıyan growth hacking kavramını 3’lü yazı serisi ile mümkün olduğunca anlatmaya çalışacağım. Bu yazıda growth hacking ve growth hacker kavramlarına değindikten sonra önümüzdeki günlerde de growth hacking taktiklerini ve dünyadaki en büyük growth hacking örneklerini paylaşacağım.

etkili-growth-hacking-taktikleri

Growth Hacking Nedir?

Şirketin kuruluşundan sonra; analitik analizlerin yapılarak sonuçlarının toplandığı, test edildiği, bu sonuçların yorumlandıktan sonra sosyal metrikleri kullanarak yaratıcı çözümlerin hayata geçirildiği bir büyüme stratejisidir.
Bu stratejiyi çekici hale getiren en önemli faktör küçük bütçelerle hiç beklenmedik büyüme hızlarına ulaşılabilmesidir. “Önce büyüme, sonra bütçe” cümlesini growth hacking stratejisinin mottosu olarak düşünebiliriz.
Her ne kadar daha çok start-up şirketler için geçerli olsa da, aralarında Facebook ve Twitter’ın da olduğu birçok dev şirket büyüme dönemlerinde growth hacking stratejisini kullandılar.
Growth hacking kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte “growth hacker” diye bir meslek sektöre katıldı. Şimdi de growth hacker konusuna bir göz atalım.

Growth Hacker Nedir? (Kimdir?)

Dijital pazarlama veya online pazarlama uzmanlarından en büyük farkları, her türlü metriği analiz etmeleri, test etmeleri ve çıkan sonuçlar neticesinde yaratıcı çözümleri sunabilmeleridir.

Hangi özelliklere sahip olmalıdır?

1-) Bu kişiler hem metriklerin analitik analizini yapıp onlarla oynama kabiliyetine, hem de bu analizlerden elde ettiği sonuçlar yardımıyla kestirme büyüme yollarını bulma kabiliyetine sahip olmalıdır.
2-) Hem pazarlama hem de teknik ve analiz yönünün yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Çünkü growth hacker, pazarlama ve geliştirici ekipler arasında köprü vazifesi gören kişidir. Örnek verecek olursak: SEO’dan anlayacak kadar teknik bilgiye, müşterinin ne istediğini anlayabilecek kadar pazarlama bilgisine sahip olmalıdır.
3-) Verilerle oynamaya meraklı, disiplinli ve araştırmacı olmalıdır. Devamlı olarak A/B testleri, Google Analytics analizleri, SEO gibi konularda güncel kalmalı, ürünü bir adım daha öteye götürmek için son kullanıcının talep ve ihtiyaçlarını iyi saptayıp yaratıcı çözümler üretebilmelidir.

Bu yazımda growth hacking konusuna giriş yapmaya, growth hacking ve growth hacker kavramlarını açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı bulmuşsunuzdur.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.