Marka ve ReklamPazarlama StratejileriReklam Analizleri

Ceza’lı Didi Reklamının Analizi ve Yorumları

Spread the love
Daha önce kendi bakış açımla analizini yaptığım reklam yazılarına Didi ile devam etmek istiyorum. Didididi dididi jingle’ı ile son günlerde çokça bu reklamı görüyoruz. Jingle’ındaki seri cümlelerden dolayı reklamı çok itici bulan da var, melodiyi ve Ceza’yı sevdiği için çok beğendiğini söyleyen de. Bunun dışında son zamanlarda oldukça popüler Coca-Cola reklamı ile karşılaştıran da azımsanmayacak seviyede. Genel olarak reklamın beğenilmediğini söyleyebilirim.
Ama ben çoğunluk ile aynı fikirde değilim. Gelelim benim analizime:

Öncesinde isterseniz Coca-Cola reklamı ile ilgili yazdığım yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hedef Kitle

Şimdiye kadar reklam konseptlerini sadece Didi teyze üzerine oluşturan marka, belli ki hitap ettiği kitleye gençleri de eklemiş. Üstelik sosyal medyadaki yorumlardan Didi teyzenin gençlere çok sempatik gelmediğini de göz önünde bulundurursak bu sefer gençlerin de hesaba katılması doğru bir seçim.

Hedef kitle – verilen mesaj konusunda yanlış tercih yapılan Hülya Avşarlı Marina Ankara reklamının analizi için buraya tıklayabilirsiniz.

Prodüksiyon

Çok fazla prodüksiyon masrafı yapıldığı söylenemez. Ama rap müziğinin zorluğundan dolayı çekimlere oldukça zaman ayrıldığını düşünüyorum. Marka ile mekan (sofra başı) gayet uyumlu. Reklamın sadece Ceza ile çekilmesi benim için yeterliydi ancak dediğim gibi reklamda geniş bir kitleye hitap edilmeye çalışıldığı için reklamın sonuna sempatik (bence değil ama ilgili yaş grubuna sempatik geliyordur muhtemelen) hareketlerle Didi teyze de eklenmiş.

Prodüksiyon konusunda çok başarılı Tolga Çevikli Hopi reklamının yazısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Reklam Yüzleri

Rap müzik aşığı biri değilim, son 2 yıla kadar Ceza-Sagopa kapışmasında da hiç taraf olmuşluğum yoktu (Sagopa’nın Gezi Parkı olayları ile ilgili yaptığı eleştirel açıklamadan sonra işin rengi değişti). Her şarkıcının seveni kadar sevmeyeni olabilir ancak bugüne kadar gözlemlediğim kadarıyla Ceza genel itibarıyla sevilen biri.

Jingle

Sizin görüşünüz nedir bilemem ancak ben bu jingle’ı çok başarılı buldum. Reklamda geçen sözlerin akışı, gazlı içeceklere ve ayrana aşırıya kaçmayarak laf dokundurması ve sonundaki “Didididididi didididi soğuk çayım didi hadi kana kana için” ile dile dolandırması bence gayet yerinde.

Mesaj

“Bizim çamaşır suyu bakın nasıl tertemiz yapıyor” tarzında ürününün üstünlüğünü demode ve sıkıcı mesajlarla veren reklamları oldum olası hiç sevmemişimdir. Bu reklamda ise Didi’nin gazlı olmadığı için mideyi rahatsız etmediği, ayran gibi uyku getirmediği ve her yemeğin yanında rahatlıkla yenebileceği çok eğlenceli bir müzik eşliğinde anlatılmış. Her ne kadar reklamda sözlerin anlaşılmadığına esprili bir atıfta bulunulsa da sözler gayet anlaşılır.

Verilen mesaj konusunda ilginç bir tercihte bulunan geğirmeli Gagoz reklamı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

İletişim

Ses getirmek için uzun versiyonuna çok yüksek bir bütçe ayrıldığı malum, ki bence yerinde bir karar. Kısa versiyonunda ise Didi teyzeli bölümler çıkartılmış. Belki bunda “sondaki teyze çıkmasa daha iyi olurdu” veya “ilk defa Didi güzel reklam yapmış dedim, ta ki en sonda yine o teyze çıkana kadar” diyen genç kitle de etkili olmuş olabilir. Sonuçta önceki serilerde üst kuşağa hitap edildiği için bu reklam filminde gençler biraz daha fazla önemsenmiş gibi gözüküyor.

Yorumlar

Sosyal medyada yapılan yorumların bazılarını görmek için tıklayın.

Sonuç

Başarılı buluyorum. Özellikle Didi teyze kalıbından sıyrılması ve Ceza’yı reklamlarında oynatması doğru seçim. Üstelik eski reklamlarının sevilmediği de malum. Hatta şimdiye kadar, markaları ileriye taşıyacak kadar büyük bir potansiyele sahip genç kitlenin görüşlerinin dikkate alınmaması bana garip geliyordu. Geç de olsa fark ettiler. Bundan sonra da bu yoldan ilerlemelerini umuyorum.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.