Diğer

Hangi İletişim Dili Daha Etkili?

Spread the love
Facebook’ta içerik girerken nasıl bir üslup kullanmalıyız? Ünlem koyarsak mı daha çok ilgi çeker, hashtag kullanırsak mı, yoksa gülersek mi? Benim fikrim, samimi bir dilin kullanıcı ile kurulan bağı daha sağlam hale getirdiği yönünde. Ama tabii ki bu tarz bir yaklaşımı çok laubali bulan kişiler de var. Bu yüzden laubalilikle samimiyet arasında ince çizgiyi iyi belirlemek lazım. 
http://myri.se/ sitesinin 3000 post üzerinden yaptığı araştırmaya göre içeriklerin %30’unda ünlem işareti varken sadece %22’si soru içeriyor. Hashtag kullanılma oranı %17 iken gülümseme içeren postlar ise ancak %2 seviyesinde kalıyor.

Ünlem İşareti Kazandırıyor

Ortalama post etkileşiminin %0,03 olduğu bu araştırmada, ünlem işareti içeren postlarda oran %0,04’e çıkıyor. Soru sorulan postlarda ise bu oran sadece %0,02. Yani ortalamanın altında. Bir başka deyişle kullanıcılara yüksek sesle seslenmek etkileşim açısından soru sormaya göre 2 kat daha etkili. Gülümsemek ve hashtag kullanmak da yine %0,02 etkileşim seviyesinde kalıyor.

Erişim İçin Gülümse

Yüksek sesli iletişim burada da liderliği koruyor. Ünlem işareti içeren postlar %0,05 ile neredeyse ortalamanın 2 katı kadar bir etkileşim yaratıyor. Etkileşim konusunda pek fayda sağlamadığı görülen gülümsemenin, insanlara erişme konusunda ise %0,04 seviyesine çıkıyor ki bu da ortalamanın üzerinde. Soru sormak %0,03 ile ortalama seviyesinde iken hashtag’in %0,02 ile bu konuda da sınıfta kaldığını görüyoruz.

Olumsuz Geri Dönüş

Yapılan araştırma, etkileşim ve erişim konusunda çok faydalı olan ünlem işaretli postların, olumsuz geri dönüş gibi bir yan etkisinin de olduğunu gözler önüne seriyor. Bu postlar %0,04 olumsuz geri dönüş alırken; gülümseme, hashtag veya soru barındıran postların aldığı olumsuz geri dönüş oranı %0,02

Sonuç

Hem yüksek sesli konuşalım! Hem de gülelim. :) Her ne kadar ünlem işaretli postlar en yüksek olumsuz geri dönüş oranına sahip olsa da, etkileşim ve erişimdeki başarısı bu olumsuz oranı bertaraf etmeye yetiyor. Bununla beraber, gülümsediğimiz postlar etkileşim oranında bir değişim yaratmasa da erişimdeki başarısı ve olumsuz geri dönüş oranının düşük olması sebebiyle yine tercih edilebilecek bir yöntem. Soru sormak 3. sırada yer alırken hashtag kullanımının ise hiçbir şekilde fark yaratmadığı sonucunu çıkartabiliriz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.