Geçen gün sosyal medyada 1991 yılına ait bir gazetede “2000’li yıllarda oturduğumuz yerden alışveriş yapabileceğiz.” başlığıyla bir haber gördüm. İçeriğinde de ballandıra ballandıra bu durumun ayrıntısından bahsediliyordu. O yıl bu haberi okuyup böyle bir şeye ihtimal vermeyenler muhtemelen günümüzde internetten alışveriş olanağından faydalanıyorlardır.
20 yıl önce inanılamayan bu sektörde günümüzde birçok e-ticaret sitesi faaliyet göstermekte ve bu da rekabeti had safhaya ulaştırmaktadır. Hal böyleyken doğru konsepte sahip e-ticaret siteleri her zaman bir adım önde olacaktır. Nitekim doğru konsept; site trafiğini %50, kullanıcıların geri dönüş oranını ise %30 artırıyor. Peki nedir bu doğru satışların artmasını sağlayacak doğru konsept? 6 adımda inceleyelim.
Site formatına önem verin
Ürünlerinizin önemli özelliklerine dikkat çekebilmek için içeriklerinizi paragraflı ve madde madde yayınlayın. Düz bir yazı yerine paragraflı ve maddeler halinde yazılan yazıların okunması ve algılanması her zaman daha kolay olmuştur.
Canlı ve açık ifadeler kullanın
- Uzun cümlelerden kaçının. Uzun cümleler, ürününüzün anlaşılmasını ve satışını gerçekleştirmenizi zorlaştırır.
- Klişe ve süslü ifadeleri kullanmayın. Bu tarz ifadeler kullanıcılarınızı rahatsız eder ve ürününüzü satın almaktan caydırabilir.
- Basit ve anlaşılır olun. İleri düzey bir dil yapısı ile hazırlanan içeriklerin hiçbir faydası olmaz, sadece karışıklığa sebep olur.
- Ürünlerinizi anlatırken etken yapıdaki cümleleri kullanın. Mesela “Bu ürün, bulabileceğiniz ürünler arasında en iyisidir.” gibi…Üslubunuzu bu şekilde belirlemeniz kullanıcılarınızı ikna etmek konusunda size yardımcı olacaktır.
İçerik hataları yapmayın
- Ürün sayfalarınızın için güzel reklam metinleri yazın. Metinsiz bir ürün sayfası, güven inşa etmenizi ve ürünlerinizi net ifade etmenizi engeller.
- Sitenizdeki her sayfasında aynı tonlamayı kullanın. Tutarlı bir tonlama kullanıcıya güven duygusu aşılar.
- Hiçbir zaman abartıya kaçmayın. Dürüstlükten kaçınmanız sitenize olan güven duygusunun kaybolmasına sebep olacaktır.
- Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmayın. Her konuda olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarından da vazgeçmek oldukça zordur. Yaratıcı olmaya çalışmak yerine “Sepete ekle”, “Bize ulaşın” gibi standart isimlendirmelerden vazgeçmeyin.
- Herkesin kendi kültürüne karşı bir duyarlılığı vardır. Bu yüzden reklam metinlerinizi olabildiğince herkes için uygun bir şekilde hazırlayın. Bu, kullanıcıların kendilerini sitenize yakın hissetmesini sağlayacaktır.
Güven inşa edin
- İçeriklerinizin kusursuz olmasına özen gösterin. Dilbilgisi hatalarıyla dolu bir metin, kullanıcılarda dikkatsiz olduğunuza dair bir algı oluşturacaktır. Metinlerinize önem vermemeniz, kullanıcıların da ürünlerinize ilgi göstermemesine sebep olacaktır.
- Kullanıcılarınıza satın alma sürecini ayrıntılı bir şekilde anlatmaktan çekinmeyin. Ödeme koşulları, teslimat ve geri dönüş süreniz gibi bilgilerden bir tanesini bile net öğrenemeyen bir kullanıcı ürününüzü almaya yanaşmayacaktır.
Temellerin üzerine çıkın
- Ürün açıklamalarınız kullanıcıyı sıkmamalı; anlaşılır, bilgilendirici ve pozitif olmalı. Ancak agresif olmamaya da dikkat edin. Kullanıcıları kendinize çekmek istediğinizden ancak boğmak istemediğinizden şüphemiz yok.
- İçeriklerin aydınlatıcı olması kullanıcıları sitenizde tutmanıza ve ürünü almaları konusunda ikna etmenize olanak sağlar. Bununla birlikte, ürünlerin cezp edici bir görselini kullanmanız potansiyel müşterilerinizin üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır.
Zirveye oynayın
Arama motoru optimizasyonunu web sitenizde uygulayın ve bu konuda metin yazarınızla birlikte çalışın. Aranızda bağ bulunan başka bir şirket varsa, o şirketin web sayfalarıyla kendi sitenizdeki benzer sayfalar arasında yönlendirmeler yapın. Bu durum, farklı anahtar kelime kombinasyonları için her 2 sitenin de arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır.
Bu 6 adımı da uygulamanız e-ticaret sitenizi 1. yapmaz belki ama yüzlerce rakip arasında iyi bir yere sahip olmanıza ve satışlarınızı artırmanıza katkı sağlayacağı da su götürmez bir gerçek.