Facebook, Google reklamlarındaki anahtar kelime kalite puanı özelliğine benzer bir yapı olan “Reklam Alaka Düzeyi Puanı”nı yayına alacağını geçen hafta duyurmuştu. Ve o özellik artık yayında.
Peki bu özellik nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? Alaka Düzeyi Puanı nasıl yükseltilir? Tüm bu soruların cevabını Facebook’un hazırladığı aşağıdaki ayrıntılı yazıda bulabilirsiniz.
Sosyal medya reklamcılığında Facebook’un payını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Reklam Alaka Düzeyi Puanı
Bir reklam hedef kitlesiyle ne kadar alakalı olursa, daha iyi performans gösterme olasılığı o kadar yüksek olur. Reklam alaka düzeyi puanı, hedef kitlenizin reklamınıza nasıl tepki verdiğini anlamanızı kolaylaştırır.
Daha Az Ödeme Yapın
Facebook bir kişiye hangi reklamı sunacağına karar verirken, reklamın o kişi ile ne kadar alakalı olduğuna bakar. Reklamınız hedef kitlenizle alakalı olduğunda, alaka düzeyi puanı daha yüksek olur ve aynı hedef kitleye sahip diğer reklamlara kıyasla sunulma şansı artar. Bunun sonucunda, hedef kitlenize erişmek için daha az ödeme yaparsınız.Reklam alaka düzeyi puanı sayesinde ayrıca:
- Ne zaman reklamınızı yenilemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Reklamınızın puanının düşmesi, reklamınızın kreatifini yenilemeniz veya hedef kitlesini değiştirmeniz gerektiğini gösterebilir.
- Hangi reklam kreatifinin daha alakalı olduğuna karar verebilirsiniz. Puanı kullanarak kreatifinizi test edip hedef kitlenizin en çok hangi mesaj, görsel veya videoya tepki verdiğini belirleyebilirsiniz.
“Facebook’un Yenilikleri Karşısında Markalar Neler Yapabilir?” yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Puan Nasıl Çalışır?
Reklamınız 500 kezden fazla sunulduktan sonra, 1–10 arasında bir günlük alaka düzeyi puanı alır. Burada 10, reklamınızın son derece alakalı olduğuna, 1 ise çok alakalı olmadığına yönelik tahminde bulunduğumuz anlamına gelir. Puanı Reklam Yöneticisi‘nde Kampanyalar‘a gidip Reklamlar‘a tıklayarak görebilirsiniz.Reklamınızın alaka düzeyi puanı, reklamın nasıl performans gösterdiğine göre, reklamınızı gören insanlardan beklediğimiz olumlu ve olumsuz görüşlere dayanır. Reklam verme amacınıza (ör. internet sitesine tıklamalar veya video görüntülemeleri) bağlı olarak farklı şekilde hesaplanır.
- Olumlu görüş. İnsanların reklamınızı paylaşma veya beğenme gibi istenen bir eylemi veya internet sitenizi ziyaret etme gibi reklam verme amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak bir eylemi kaç kez gerçekleştireceğine yönelik beklentimizdir.
- Olumsuz görüş. İnsanların reklamınızı kaç kez gizleyeceğine veya kaç kez sizden gelen reklamları görmemeyi tercih etmek gibi olumsuz deneyim belirteceğine yönelik beklentimizdir.
Puanı daha iyi anlamanıza yardımcı olması için aşağıdaki örneklere göz atın veya puanınızı nasıl yükseltebileceğiniz konusunda bilgi için bir sonraki bölüme bakın.
Örnek Reklamlar ve Alaka Düzeyi Puanları
Hedefleme: Erkekler ve Kadınlar, 18-34 Yaş, Türkiye’de yaşayanlarReklam, genel bir mesaja ve çok geniş bir hedef kitleye sahip. Yani bazı insanlar reklamı alakasız bulabilir ve herhangi bir eylem gerçekleştirmeyebilir. Ayrıca, reklamın bulanık görseli insanların reklamı gizlemesine neden olarak olumsuz görüş almasına yol açabilir.
Hedefleme: Kadınlar, 18-34 Yaş, Türkiye’de yaşayanlarReklam şimdi yalnızca kadınları hedeflediği için daha tanımlı bir hedef kitleye sahip. Görsel daha iyi ve mesaj açıklayıcı, ancak hala insanları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye yönlendirmiyor. Bu şekilde reklam daha az olumsuz görüş alabilir, ama yine de daha fazla olumlu görüş almayabilir.
Hedefleme: Kadınlar, 18-34 Yaş, Türkiye’de yaşayanlar, Modayla ilgilenenlerReklam şimdi aynı zamanda modayla ilgilenen kadınları hedeflediği için daha da tanımlı bir hedef kitleye sahip. İşletmeyle ilgili bilgiler içeren mesaj artık daha net ve eklenen Eylem Çağrısı düğmesiyle insanları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye yönlendiriyor.
Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Yükselir?
- Hedeflemenizi mümkün olduğunca daraltın
Türkiye’de yaşayan 18-25 yaş arası erkekler ve kadınlar gibi geniş bir hedef kitleniz varsa, reklamınız gösterildiği herkesle alakalı olmayabilir. Belirli konum, yaş, ilgi alanı ve davranışlara göre hedef kitlenizi daraltmayı deneyin.
Özel Hedef Kitleleri kullanmayı da düşünebilirsiniz.
- Reklamınızın görseli ve mesajı üzerinde çalışın
Hedef kitlenizin, reklamınızın mesajına ve görseline (veya videosuna) nasıl tepki vereceğini düşünün. Bir görsel/video, metinden daha fazla dikkat çeker, bu nedenle önce onu geliştirmeye odaklanın. Ayrıca, mesajınızın basit olduğundan ve tanıtımını yaptığınız şeyle ilgili olduğundan emin olun.
Daha önce reklamınıza olumlu yanıt vermiş bir hedef kitle, zaman içinde reklamınızdan sıkılabilir. Bir reklamın alaka düzeyi puanı düştüğünde, hedef kitleniz için yeni bir içerikle başka bir reklam oluşturmayı deneyin.
Aynı hedef kitleye farklı reklamları veya aynı reklamı farklı hedef kitlelere göstermeyi deneyin. Nelerin daha iyi sonuç verdiğini anlamak için mevcut reklamlarınızı inceleyin. Örneğin, hangi reklamlar en yüksek alaka düzeyi puanına sahip ve bu reklamların ortak özellikleri neler?
- Saldırgan içerikler kullanmaktan kaçının
Saldırgan içerikler insanların dikkatini çekebilir ancak Facebook’ta kötü deneyime neden olurlar.
Kaynak: https://www.facebook.com/business/