Başarılı İçerik ve Sosyal Medya Yönetimi Örneği: Yemek.com
Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’deki markalar sosyal medyayı sadece ürün ve hizmetlerinden bahsetmek için kullanıyorlardı. Ara sıra takipçilere sorular sorulur, bunun dışında ise herhangi etkileşim sağlama girişiminde bulunulmazdı. Yani sosyal medya ve içerik yönetimi tekdüzeydi.
Oreo’nun içerik pazarlaması başarılı oldu çünkü… Tıklayın.
Diğer bir sorun ise markaların gerek verdiği cevaplar gerek de paylaşımları ile çok robotik (veya resmi) bir tutum sergilemesiydi. Bazı sektörlerin samimi bir dil kullanmaya çok uygun olmadığını kabul etmekle birlikte birçok markanın bunu yapabileceğini (ve yapması gerektiğini) düşünüyorum. Samimiyet ile laubalilik arasında bir çizginin diğer tarafına geçmemek şartıyla tabii ki.
Markalar da böyle düşünmeye başlamış olmalı ki, son yıllarda hem içerik yönetimindeki tekdüzeliğin azaldığını, hem de bu resmiyet duvarının gittikçe inceldiğini görüyoruz. Bu yazımla birlikte yukarıda bahsettiğim konularda (samimiyet, sosyal medya yönetimi ve içerik yönetimi) başarılı bulduğum Yemek.com’un ne tarz bir strateji izlediğine 11 örnek ile göz atalım.
Bu yazıma geçmeden önce başarılı içerik pazarlaması örneklerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2-) Yarar Sağlamak
3-) Samimiyet
4-) Duygulara Dokunmak
6-) Retweet ve Cevaplama
Sosyal medya en kuvvetli iletişim mecralarından biri olduğuna göre, orası sadece tweet veya post atacağınız bir yer olmamalıdır. Yemek.com’un aşağıdaki örneğindeki gibi takipçilerinizin bazı içeriklerini paylaşmanız ve onlara yine karşılarında bir tüzel kişi olmadığını hatırlatan samimi şekilde cevaplar vermeniz, size daha çok etkileşim olarak geri dönecektir.
7-) Ters Psikoloji
Nöro pazarlama kitaplarının birçoğunda yazan bir gerçek vardır: İnsanlar, yapma denileni yapma eğilimi gösterir. Yasak bir yere girmek, sakıncalı bir şeyi yapmak çekici gelir. Aşağıdaki gibi “istemeyenler bakmasın” cümlesini okuduktan sonra birçok kişinin (normalde tıklamayacak olanların bile) dayanamayıp linke tıkladığına eminim.
8-) Gerçek Zamanlı İletişim
Fazla zorlama durmayan gerçek zamanlı iletişimler gayet olumlu karşılanmakta. Twitter’ın yıldız ikonu yerine kalp ikonunu devreye almasının ardından birçok marka gibi Yemek.com da fırsatı kaçırmadı. Her gündemle ilgili içerik paylaşmak tabii ki mümkün değil ama uygun olan ve zorlama durmayacak fırsatlar da kaçırılmamalı.
9-) Video İçerik
“Bu yıl mobilin ve videonun yılı olacak”. Bu klişe cümle, yazının sonuna yaklaşırken dağılmış olabilecek dikkatinizi tekrar yerine getirmek içindi.
Videonun önemi, üzerine tartışmaya gerek olmayacak kadar bariz. Aynı görsellerde olduğu gibi, videonun gücü de bu kadar barizken markalar neden ondan faydalanmasın? Bunu yaparken de video çekmeniz şart değil, alakalı bir videoyu kullanarak da etkileşim sağlayabilirsiniz.